Leeftijd geeft over het algemeen een goede indicatie van de waarde van de whisky. Als het lang heeft moeten rijpen zal het duurder zijn. Simpel zat. Daarnaast is de leeftijd ook van invloed op de smaak van het koperen vocht.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
1. GLENGLASSAUGH 51 YEARS. De duurste maar ook gelijk de meest exclusieve whisky: een zeer speciale single malt scotch whisky, afkomstig uit de Glenglassaugh distilleerderij, gelegen in Highland, Schotland. Gerijpt in één enkel bourbon-vat voor maar liefst 51 jaar en direct gebotteld.
Het Center for Disease Control and Prevention zegt dat 'zwaar drinken' acht of meer drankjes per week voor vrouwen en 15 of meer drankjes per week voor mannen omvat. Dus als je elke avond whisky drinkt, voel je je misschien rustiger, maar overdrijf het niet.
De Japanse Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 is volgens de World Whisky Bible de beste whisky ter wereld. Expert Jim Murray omschreef de whisky als een drank "van bijna ongelofelijke genialiteit", en kende de single malt prompt een score van 97,5 op 100 toe.
Laat de whiskey rondgaan in je mond en merk op hoe de whiskey proeft aan de voorkant van je gehemelte, onder de tong en uiteindelijk naar achterkant van je gehemelte voordat je de whiskey doorslikt. Adem diep in en uit om de volle smaak en aroma's naar voren te laten komen.
De smaak van de whisky wordt namelijk aangetast door de zuurstof. Een fles open whisky kan nog tussen 1,5 jaar en 3 jaar gedronken worden. Een fles ongeopende whisky kan meerdere generaties meegaan.
'Gin is één van de "gezondste" sterke dranken omdat het enorm weinig calorieën bevat,' zegt mixologist Neil Mitchell uit Shoreditch. Juniper, de bes waarvan gin wordt gemaakt, helpt ook bij de spijsvertering.
Hoewel verkoudheid iets anders is dan keelpijn valt het wel vaak samen. Als je whisky met warm water en honing mixt dan heb je een smaakvolle remedie voor keelpijn. De alcohol in de whisky is een antiseptisch en werkt verdovend op bijvoorbeeld pijnlijke of ontstoken amandelen.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Zeldzame flessen whisky vormen de beste investering. Het gaat dan bijvoorbeeld om gelimiteerde versies of whisky's van inmiddels opgeheven distilleerderijen. Als u de flessen heeft aangeschaft, moet u geduld opbrengen. Hoe ouder de whisky is, hoe meer rendement deze kan opleveren.
Bulleit is een Amerikaanse whiskey: ofwel een bourbon. Bulleit combineert het subtiele en fluweelachtige met een rijk, complex en kruidig karakter. Heerlijk om puur te drinken maar ook lekker in de mix met bijvoorbeeld vruchtensap en een klein beetje jam. Dit proef je: honing, vanille, chocolade en karamel.
IJs maakt whisky simpelweg kouder. Het is dus een makkelijke manier om een verfrissend drankje te maken. Tegelijkertijd sluit de lagere temperatuur de aroma's in en onderdrukt het de alcoholsmaak. Met een koudere whisky haal je de scherpe randjes er dus vanaf en voorkom je een branderige keel.
De algemene opinie luidt dat de whisky je verkoudheid niet (sneller) zal genezen, maar dat het warme drankje de symptomen wel kan verlichten.
HOEVEEL WHISKY SERVEER JE? In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken.
Denk hierbij aan gerookte makreel, eend, rund, fazant of, daar hebben we hem weer, haggis. Overigens is een goed stuk biefstuk niet alleen aan te raden met een goed glas rode wijn, maar ook met een degelijke 'stevige' whisky als deze. Vaak gaat fruit ook goed samen met deze whisky's.
Een standaardglas whisky levert 86 kilocalorieën op. Een standaardglas whisky bevat, zoals eerder gezegd, 35 ml. Een standaardglas bier is vele malen groter, namelijk 250 ml.
Sterker nog: rode wijn blijkt het slechtst voor je huid. Dat zegt de natuurgeneeskundige arts dr. Isabel Sharkar. Zij stipt aan dat alcohol niet een alleen beslag legt op je lever, maar ook op je huid.
Als je de behoefte echt niet kunt weerstaan en je tevreden bent over je gewichtsverlies dan kun je kiezen voor één alcoholisch drankje met zo min mogelijk koolhydraten. Een aantal van deze drankjes op een rij: Prosecco, Cava, Champagne, witte droge wijn, wodka en Bacardi puur of in combinatie met een colaatje light.
Sommige modellen kiezen voordat ze een show of shoot hebben, voor een sapje of groene smoothie als ontbijt. We raden niet aan om elke dag te leven op juices, maar een vitamine-boost is een goede manier om je dag te starten. Een groene smoothie is eens in de zoveel tijd een goed alternatief voor je ontbijt.
Leeftijd
Ook kan het jaartal waarin deze is gedistilleerd en gebotteld worden aangegeven. Op bovenstaand etiket is te zien dat de whisky 15 jaar heeft gerijpt, is gedistilleerd in 1995 en gebotteld in 2010. Hoe ouder een whisky hoe beter vaak de kwaliteit en hoe hoger de prijs.
Bewaar de whisky op een constante temperatuur
De ideale temperatuur om whisky in te bewaren is tussen de 15 en 18 graden Celsius. Belangrijk is om de temperatuur niet teveel te laten schommelen en zeker niet te warm te laten worden.
Zeker. Een standaardglas alcohol leidt tot ongeveer 0,2 promille bij mannen en 0,3 promille bij vrouwen. In horeca-gelegenheden is elk glas alcohol in principe even sterk. Dus 1 glas whisky is afgestemd om dezelfde hoeveelheid alcohol te bevatten als 1 glas bier of 1 glas wijn.