Een geopende fles wijn kan je meestal nog twee tot drie dagen bewaren. Bewaar de wijn wel in de koelkast, dan wordt de smaak van de wijn het beste behouden. Het verschilt per wijnsoort hoe lang je deze exact kunt bewaren. Uiteraard is direct na openen de smaak van de wijn op zijn best.
Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Rode wijn moet altijd op een donkere en koele plek worden bewaard, zowel voor het openen van de fles als erna. Als de fles open is, blijft deze drie tot vijf dagen goed.
Als je de fles afgesloten in de koelkast zet, is witte wijn vaak 1 dag te bewaren. Hierna zal de smaak vlakker zijn. Wijnen met hoge zuren, zoals een Riesling, zijn hier de uitzondering op. Deze zijn namelijk 2 tot 3 dagen te bewaren.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Deze temperatuur is de ideale temperatuur om bijvoorbeeld uw yoghurt en uw groenten vers te houden, maar kan wel iets te laag zijn voor uw wijn. U kunt de wijn daarom al iets langer vóór het serveren uit de koelkast halen, zodat de wijn niet meer op koelkasttemperatuur, maar iets warmer is op het moment van drinken.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt. Daarnaast kunnen er op deze manier geen stukjes kurk in de wijn vallen.
Het is echter wel belangrijk om je wijn niet langer dan drie maanden in de koelkast te bewaren, aangezien dit de smaak zal aantasten. Twee dagen tot een week in de koelkast kan echter wel prima." Maar ook wijnkoelers kunnen uiteraard gebruikt worden om je wijn te koelen.
De wijn heeft weinig geur en ruikt nog wat naar overrijpe appels en noten. Of naar een slechte sherry. Hij heeft dan ook het typische notige karakter met een chemische ondertoon in de smaak. Maderisatie is een mooi woord voor een fout in de wijn die vaak wordt veroorzaakt doordat een wijn verkeerd bewaard is.
Bewaren van een geopende fles witte wijn
Zet een aangebroken fles witte wijn daarom in de koelkast. Een droge witte wijn blijft zo nog tot een dag of vier op smaak, een zoete witte wijn tot vijf dagen.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren.
Wat gebeurt er als je bedorven wijn drinkt? Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Zolang de kurk of schroefdop op de fles blijft, kan je een goede fles wijn jarenlang bewaren. Maar eens geopend moet het snel gaan. Oxidatie is namelijk de grootste vijand van wijn. Door het contact met zuurstof kan je wijn verzuren.
Bij de gemiddelde, goedkopere fles witte wijn kunt u ervan uitgaan dat de houdbaarheid zo'n 2 jaar is. Het gaat hier echter om een uiterste houdbaarheid. Het kan per type wijn verschillen of de wijn ook na 2 jaar nog lekker is.
Hoe lang kun je een open wijn bewaren? In de regel drie dagen, maar vaak langer. Wit blijft wat langer fris dan rood.
Ilja Gort: “Een kurk heeft gaatjes. En in die gaatjes zitten bacteriën. Die bacterie heet TCA. En die bacteriën willen dus niets liever doen dan wijn besmetten.
Het is wel altijd aan te raden om de wijn in ieder geval op een donkere plek te bewaren met een kurk op de fles. Een rode wijn met veel tannines kun je vaak wel 3 dagen laten staan. Een wat meer soepele rode wijn kun je beter binnen 2 dagen drinken.
Open wijn bewaren, wat gebeurt er? Als wijn te lang open staat, gaat de wijn in de fles oxideren. Zodra de wijn in aanraking komt met zuurstof (dus wanneer de fles geopend wordt) gaat dit proces van start. Dit is de reden dat wijn die te lang openstaat, een zure en azijnachtige geur en smaak krijgt.
Bezinksel of droesem bestaat meestal uit samengekleefde rode kleurstoffen en tannines (looistoffen) en komt het vaakst voor in rode wijn. Door voorzichtig te schenken, hoeft u de wijn niet over te schenken. Het laatste beetje is dan wel niet drinkbaar.
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Wijn kun je drie maanden in de vriezer bewaren. Wijn buiten de vriezer bewaren is een beetje moeilijk. Witte wijn kun je tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Rode wijn kun je beter niet in de koelkast bewaren omdat deze beter om kamertemperatuur moet “rijpen”.
Een fles wijn in de koelkast doet er makkelijk 2 uur over om te koelen. Wij delen de twee beste tips om je flessen wijn heel snel koud te krijgen. Een fles wijn in de vriezer is nooit een goed idee.