De donkere vlekken kunnen op zich geen kwaad. Als u het vervelend vindt, kunt u proberen het te voorkomen. Ongeacht de oorzaak is het belangrijk de blootstelling aan zonlicht te beperken. Te veel zonlicht heeft allerlei ongunstige effecten, waaronder het donkerder worden van de huid.
WAT KAN IK DOEN OM DONKERE VLEKKEN TE VOORKOMEN OF TE VERMINDEREN? De meest effectieve manier om verkleuring te voorkomen is je huid minder blootstellen aan de zon. Na verloop van tijd zal teveel blootstelling aan zon resulteren in een ongelijkmatige teint en huidveroudering versnellen.
De huidskleur wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid en verdeling van het melaninepigment in de huid. Een getinte huid heeft een andere huidstructuur dan een lichte huidtype, waardoor er een andere aanpak is voor huidproblemen. Ieder plekje wordt een vlekje! Dit is een bekend fenomeen onder getinte huidtypes.
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
De oorzaak voor hyperpigmentatie is een toename van pigment in de huid. Dit pigment neemt toe door een toename van het aantal pigmentcellen in de huid en/of door een toename van pigmentaanmaak in de huid terwijl het aantal pigmentcellen gelijk blijft.
Hyperpigmentatie verdwijnt over het algemeen niet vanzelf, omdat het pigment opgehoopt in de huid ligt. Het opgehoopte pigment wordt niet ineens afgestoten van het lichaam. Door middel van producten of behandelingen wordt het pigment opgelicht of gestimuleerd af te schilferen, waardoor de huidteint weer egaler wordt.
In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan 'ouderdomsvlekken', een zwangerschapsmasker of pigmentvlekken die door beschadigingen van de huid zijn ontstaan. Houd ze wel goed in de gaten.
Overmatige stress kan resulteren in 'stress uitslag' of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof.
Lichtere huid door zonnebrandcrème. Als jij graag een lichte huid wilt, gebruik dan altijd zonnebrandcrème. Zowel in de zomer als in de winter, want ook in de winter zijn UV-stralen aanwezig. In de winter komt echter alleen je gezicht in aanraking met deze stralen, dus je hoeft dan ook alleen je gezicht in te smeren.
Zit je net zoals je lengte heel je leven aan hetzelfde huidtype vast? Het antwoord zal je verrassen: Je kunt helaas niet uit jezelf je huidtype veranderen.
Doordat een donkere huid meer pigment bevat, is iemand met een donker huidtype beter bestand tegen de schade van UV-stralen. Wat daar ook aan bijdraagt, is dat de hoornlaag van een donkere huid ook nog compacter is dan bij een lichte huid. Hierdoor kan UV-straling minder snel doordringen tot de diepere huidlagen.
Donkere oksels kunnen óók ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen, overgewicht of door je deodorant. Volgens Solomon zit daar soms een ingrediënt in dat je huid irriteert, zoals alcohol of een geurstof. Last but not least is het gebruik van scheermesjes een mogelijke boosdoener.
Vitamine C kan de overmatige productie van melanine door het enzym tyrosinase onderdrukken. Hierdoor kunnen pigmentvlekken worden voorkomen. Vitamine C is een sterk anti oxidant en kan reeds bestaand pigment ophelderen.
Levervlekken (officieel lentigo solaris, lentigo senilis) zijn goedaardige, lichtbruin gepigmenteerde vlekjes. Ze zijn het gevolg van schade die is aangericht door de zon, en komen vanaf middelbare leeftijd het meest voor bij mensen met een bleke huid.
Verminderde bloedcirculatie zorgt voor bleek gezicht
Als je slaapt, zetten je bloedvaten wat uit. Dat zorgt ervoor dat je bloed makkelijker stroomt en je je warmte af kunt geven aan je huid. Dit zorgt voor die gezellige rode wangetjes.
Stress heeft een negatieve invloed op de huid. Het is al langer bekend dat stress aandoeningen aan de huid als eczeem en psoriasis kan verergeren. Bovendien maakt stress de huid vatbaarder voor bacteriën, waardoor bijvoorbeeld acneklachten kunnen toenemen.
Wat is huidgriep of pityriasis rosea? Huidgriep wordt door uw huidarts ook wel “pityriasis rosea” genoemd. Het is een relatief vaak voorkomende maar onschuldige huidaandoening, die vanzelf weer overgaat binnen enkele weken. Vooralsnog wordt huidgriep niet beschouwd als een infectieziekte en is dus niet besmettelijk.
Kwaadaardige pigmentvlekken
Naast de goedaardige vlekjes bestaat er ook het maligne melanoom. Deze vlekken zijn een ernstige vorm van huidkanker die in een vroeg stadium gemakkelijk behandeld kunnen worden. In een later stadium kan de kwaadaardige vlek echter uitzaaien naar andere organen.
Een melanoom heeft verschillende tinten bruin, roze, rood en zelfs zwart. Een pigmentvlek tot 6 mm diameter is meestal onschuldig. Is de vlek groter, dan moet je opletten. Is de vlek alleen maar gegroeid zonder dat er andere veranderingen waren (A,B of C), dan is ze meestal onschuldig.
Hoe herken ik een kwaadaardige moedervlek ? De moedervlek mag niet a-symmetrisch groeien; d.w.z de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft van de vlek. Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood.
Toch zal hyperpigmentatie niet direct vanzelf weggaan; het kan drie tot vierentwintig maanden duren voordat pigmentvlekken onder invloed van acne en dus huidontstekingen volledig vervagen. In sommige gevallen kan het zelfs langer duren.