Wie wandelt, maakt meer dopamine aan.Een stofje dat euforisch kan werken. Het mooie is: hoe vaker je loopt, hoe sneller het effect optreedt. Ook de frisse lucht van de natuur kan positief werken voor je gemoedstoestand én je energielevel.
Dagelijks een halfuurtje wandelen verbetert het mentale welzijn en vermindert het risico op een depressie. Het type sport en de intensiteit doen er niet toe. Het effect van wandelen op de mentale veerkracht is vergelijkbaar met dat van lopen of fietsen. Het belangrijkste is om het gewoon te doen en vol te houden.
Verminderen psychische klachten als je wandelt? “Het is wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat wandelen depressieve gevoelens kan verminderen. Als je gaat lopen, activeer je namelijk delen van het brein die remmend werken op gebieden die zorgen voor negativiteit, stress en je niet lekker voelen.
Wist je dat wandelen zomaar het effectiefste middel zou kunnen zijn tegen stress? Door wandelen krijg je namelijk het stresshormoon cortisol uit je lijf. In tegenstelling tot fietsen en hardlopen, zorgt wandelen er namelijk voor dat je vertraagt en onthaast.
Wandelen activeert de grote spieren in je lichaam, zoals je rug- en beenspieren. Daardoor gaat je lichaam flink aan het werk. En hard werken, betekent calorieën verbranden! Hoeveel calorieën je precies tijdens een wandeling verbrandt, hangt af van het wandeltempo en je lichaamsgewicht.
De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot. Denk aan je gewrichten soepel houden, een frisse neus halen, je bloeddruk en cholesterol verlagen, een betere doorbloeding van je hart en bloedvaten, en natuurlijk calorieën verbranden.
Door een ochtendwandeling stap je letterlijk en figuurlijk fris en fit de dag in. Door te wandelen stimuleer je de bloedsomloop. Hierdoor komt er meer zuurstof binnen om de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt te raken. Daarnaast komt er door bewegen endorfine vrij, hier krijg je een gelukkig gevoel van.
Bewegen en de hersenen. Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.
Het blijkt dat mensen die langdurig een halfuur per dag bewegen, zich minder moe en uitgeput voelen, natuurlijk de meest in het oog springende klachten bij burn-out. Ook kom je door het fysiek bezig zijn weer beter in contact met je lichaam.
Bovendien heeft wandelen positieve effecten op de hersenen en je mentale gezondheid. Je zult merken dat je na een wandeling opgewekter bent en je blijer voelt. Dat komt doordat er tijdens een wandeling zogenaamde 'geluksstofjes' vrijkomen, zoals endorfine en serotonine.
Wekelijks 150 minuten (bijv. 3 tot 5 keer 30 tot 45 minuten) wandelen verbetert het mentale welzijn en vermindert het risico op depressie. Het type sport en de intensiteit doen er niet toe. Het effect van wandelen op de mentale veerkracht is vergelijkbaar met het effect van lopen, zwemmen of fietsen.
Depressie en bewegen
Regelmatig bewegen is, naast behandeling met medicijnen of gesprekken, voor mensen die een depressie hebben, zeer aan te raden. Het verbetert je lichamelijke conditie, geeft energie en bevordert daarmee je genezing. Door meer te bewegen slaap je bovendien veel beter.
Wie lichamelijk actief is, heeft aantoonbaar minder risico met sporten om een depressie te ontwikkelen. Kortom: van sporten en bewegen word je een opgewekter en vrolijker mens. Lichaamsbeweging houdt je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk in conditie. Je verstand werkt beter én je voelt je beter.
Slechts een half uurtje wandelen per dag doet wonderen voor je gezondheid. Het is goed voor je hart, longen, spieren en botten. Ook zorgt een half uur per dag wandelen voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk.
Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50 procent als mensen één uur per week actief zijn.
Wandelen kan altijd en ook overal. Maar wandelen alleen is niet voldoende, zeker niet voor senioren! Op basis van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van bewegen op gezondheid heeft de Gezondheidsraad de beweegrichtlijnen opgesteld.
Dat geldt voor alle vormen van beweging: van hardlopen en wandelen tot zwemmen, fietsen en tennissen. Yoga mag dan de reputatie hebben te ontspannen, hetzelfde geldt voor andere vormen van sport. Je hoeft dus niet te gaan hardlopen als je het niet leuk vindt, het belangrijkste is dat je regelmatig actief bent.
"Door alles te tracken, raak je verslaafd aan beweging." Vooral vrouwen zijn hier vatbaar voor. "Zij kunnen zichzelf sociaal isoleren van vrienden en familie", stelt de wetenschapper. Dat komt doordat ze continu op hun telefoon of horloge kijken en onrustig worden als ze te lang niet bewegen.
Tijdens het sporten verhoog je de bloedtoevoer naar het hart. Zuurstof wordt door het hele lichaam naar het hart gepompt en ook je hersenen ontvangen hierdoor meer zuurstof. Dit zorgt ervoor dat je hersenfuncties optimaal verlopen en er nieuwe hersencellen gevormd worden.
Bewegen vertraagt botontkalking, je hebt minder kans op een botbreuk. Door te bewegen blijf je lenig en soepel en heb je minder kans om te vallen. Bewegen is goed voor je brein en je geheugen. Door te bewegen blijft je conditie op peil en blijven je spieren sterker.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Het beste tijdstip om te wandelen
Door twintig minuten na je grootste maaltijd te gaan wandelen, krijgt de spijsvertering een enorme boost en blijft de bloedsuikerspiegel beter op peil. Het zou ook bevorderlijk zijn voor de bloeddruk én je hart.
Telt wandelen als workout? Ja. Wandelen is een legitieme manier om lichamelijk actief te zijn.