Gebruik een SPF.
Schadelijke uv-stralen hebben 365 dagen per jaar invloed op je huid. Ook wanneer het bewolkt is en je denkt dat de zon niet schijnt en zelfs als je binnen bent. Het is daarom belangrijk om je huid daar iedere dag tegen te beschermen door altijd een dagcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken.
Voor een mooie huid is het essentieel om een goede SPF boordevol antioxidanten te gebruiken die je gezicht beschermt tegen schadelijke UVA- en UVB-straling en vrije radicalen. Zo ga je niet alleen huidveroudering tegen, maar verminder je ook de kans op huidkanker.
Als je je huid niet beschermt tegen de Uv-stralingen, kan dat ook leiden tot DNA-schade. Dit veroorzaakt niet alleen huidveroudering, maar kan ook leiden tot huidkanker. Zonlicht, direct of indirect, kan dan gebeurtenissen in je huid teweegbrengen die de segmenten van het DNA in je huidcellen vernietigen.
Gedurende de wintermaanden is de ozonlaag het dunst, waardoor de schadelijke UV-stralen dus in mindere mate worden geabsorbeerd. Ook in de winter is het dus belangrijk om de huid op een dagelijkse basis te beschermen middels een SPF. Doet je dit niet, dan kan er vroegtijdige huidveroudering optreden.
Bij zonkracht 4 kun je tussen 12 en 15 uur 's middags na een half uur al verbranden. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat je rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang. Veel mensen vergissen zich vooral op koude voorjaarsdagen in de kracht van de zon.
Geen voorstander van elke dag smeren
Vooral bij kinderen wordt dit vaak geadviseerd, maar als je elke dag smeert, went je huid niet aan het omgevings-uv. Als je dan een keer vergeet te smeren, is de huid extra kwetsbaar en verbrand je sneller." Wel benadrukt De Gruijl dat het belangrijk is om verbranding te voorkomen.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Om de werkelijke bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Met deze hoeveelheid wordt de SPF bepaald die aangegeven is op de zonnebrandcrème. Dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht.
Kun je toch bruin worden als je zonnecrème (factor 30) gebruikt? Een zonnecrème houdt het bruiningsproces niet tegen, het gaat gewoon trager. Je zult dus ook met een factor 30 bruin worden… maar vergeet niet dat bruin worden het gevolg is van schade die je huid oploopt: zonder huidschade kun je niet bruin worden.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Nee! je hoeft geen dagcrème met SPF te gebruiken
Een zonnefilter. Die wordt bij een aantal cosmeticamerken toegevoegd aan dagcrèmes. Om ons te beschermen tegen de zon en eventuele zonschade. Maar we worden wel erg bang gemaakt voor de zon, terwijl de zon ook heel goede eigenschappen heeft.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Hoe vaak smeren? Elke 2 uur smeren is echt een must. Anders is je kindje niet optimaal beschermd tegen de zon. Waterproof of waterresistant geeft aan dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
SPF afhankelijk van huidtype
Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen. Oók als je een zonnebrand gebruikt waarop staat dat het waterproof of waterresistent is. Voor kinderen adviseren we een beschermingsfactor van minimaal 30.
In principe moet je je elke twee tot 2,5 uur opnieuw insmeren."
Volgens de Skin Cancer Foundation geldt: hoe hoger je staat, hoe groter je blootstelling aan schadelijke uv-straling. Elke 300 meter boven de zeespiegel zou de straling met 4-5% toenemen. Daarnaast reflecteert en versterkt sneeuw het zonlicht; op skireis kiest je dus best een échte zonnecrème met minstens SPF 50.
SPF staat voor Sun Protection Factor en is een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kunt zitten met zonbescherming (zonnebrandcrème), voordat er zonverbranding optreedt.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
UV-straling zorgt ervoor dat je huid verkleurt of verbrandt (als je te lang in de zon zit). Hoe snel je verkleurt of verbrandt heeft alles te maken met je huidtype en de zonkracht op het moment van zonnen. Mensen kiezen vaak voor factor 50, omdat deze SPF de langste bescherming biedt.
Zonnebrand kan ervoor zorgen dat talg, vuil en dode huidcellen opgehoopt worden wat de poriën verstopt en uiteindelijk zorgt voor puistjes. Inmiddels weten we allemaal dat SPF niet iets is wat we alleen op een zonnige dag moeten gebruiken, maar wat we iedere dag moeten smeren.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.