Neerslag is altijd zoet Als zeewater verdampt, dan stijgt die damp op en ontstaan er wolken. Uit die wolken valt weer regen op aarde. Het zout uit de zee verdampt bijna niet mee, dat blijft achter in de zee. Neerslag is daarom altijd zoet.
Dat is een interessante vraag! Het antwoord heeft te maken met de waterkringloop van de aarde en het feit dat regen altijd in de vorm van zoet water valt, zelfs als de storm die het brengt zich ontwikkelt boven een zoute oceaan. Hoe komt dat? Simpel gezegd, zout kan niet verdampen zoals water dat wel kan en doet .
Regen vult het zoete water in rivieren en beken aan, zodat ze niet zout smaken . Het water in de oceaan verzamelt echter al het zout en de mineralen van alle rivieren die erin stromen.
Op zo'n grote berg zout raakt de regen eigenlijk alleen het oppervlak. Onderschat de kracht van volume versus oppervlakte niet. Een deel van het zout zal samenklonteren als het water absorbeert, oplost en dan weer opdroogt .
Door het extreem warme en droge klimaat verdampt het grootste deel van het aangevoerde water waardoor zout en andere mineralen achterblijven. Hierdoor is de Dode Zee ontstaan en met 420 meter onder het zeeniveau is dit de laagst gelegen plek op aarde.
Zwemmen is haast onmogelijk, dus zorg dat je er niet te lang in blijft. Door het hoge zoutgehalte droogt je huid namelijk snel uit. Er wordt aangeraden niet langer dan een halfuur in de Dode Zee te drijven. Pas op met wondjes en je ogen, het zout kan daar namelijk iets minder plezierig aanvoelen.
Zoutgehalte van het meer
Naarmate het klimaat droger werd, kromp Lake Lisan uiteindelijk en werd het zouter, waardoor de Dode Zee het laatste restant was. Van 70.000 tot 12.000 jaar geleden was het niveau van Lake Lisan 100 tot 250 m (330 tot 820 ft) hoger dan het huidige niveau, mogelijk vanwege de lagere verdamping dan nu.
Neerslag is altijd zoet
Uit die wolken valt weer regen op aarde. Het zout uit de zee verdampt bijna niet mee, dat blijft achter in de zee. Neerslag is daarom altijd zoet. Onderweg van de bergen, door rivieren naar de zee wordt dat zoete water wel weer een klein beetje zouter.
Vloeibaar smeltijs mag niet worden gebruikt als er regen of ijzel wordt voorspeld voor of tijdens het winterevenement waarop u zich voorbereidt . Regen spoelt het vloeibare smeltijs weg dat op het oppervlak is aangebracht. Dit omvat voorspelde ijzel die wordt verwacht voor of tijdens een sneeuwstorm.
Waterdamp in wolken bevat geen zout omdat verdamping opgeloste zouten achterlaat in de oceaan, waardoor bijna zuivere waterdamp ontstaat . Wolken kunnen sneeuw produceren in plaats van regen als de temperatuur van de wolken onder het vriespunt ligt, waardoor waterdruppels kunnen bevriezen voordat ze vallen.
Ja, het is zeker mogelijk om drinkwater te maken van regenwater. Maar eenvoudig is het niet. Technisch is het haalbaar, maar er zijn regelmatig analyses nodig om er zeker van te zijn dat de zuivering in orde is. Die analyses zijn kostbaar, maar wel echt noodzakelijk.
Dat komt omdat zout hygroscopisch is, wat betekent dat het water aantrekt. En zout vergroot het vermogen van water om elektronen te transporteren, die corrosief worden wanneer een redoxreactie optreedt (reductie en oxidatie). De meeste mensen weten dat zoute lucht het meest voorkomt in kustgebieden .
Voor bepaalde essentiële huishoudelijke activiteiten, zoals drinken, koken, de afwas doen, en persoonlijke hygiëne (zoals douchen en tanden poetsen), is regenwater niet geschikt. Dit komt door de regelgeving voor drinkwaterkwaliteit.
Op warme dagen zweten we meer om zo de hitte uit ons lichaam kwijt te raken.Hierdoor verlies je vocht en ook wat zout. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken, maar heb je ook meer zout nodig?
Voor vaste stoffen, zoals zout of suiker, neemt de oplosbaarheid toe als de temperatuur toeneemt. We kunnen dus meer van deze stoffen oplossen in warm water dan in koud water. Dit komt omdat bij hogere temperaturen de deeltjes sneller bewegen en de deeltjes dus gemakkelijk los komen.
Een inch regen die valt bij een luchttemperatuur van 40 graden heeft genoeg thermische energie om ongeveer 1/16 inch ijs te smelten . De wind die vaak met regen gepaard gaat, is verantwoordelijk voor het grootste verlies aan dikte van een ijskap tijdens een storm.
Volgens Wilson helpt regen weliswaar bij het smelten , maar de hogere temperaturen, samen met factoren als meer wind en vochtigheid, zijn de belangrijkste oorzaken van het sneller smelten van de sneeuw.
Zout verlaagt het vriespunt van water, en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. Dat is ook de reden waarom we zout strooien in de winter: het ijs zal sneller smelten.
Regelmatig gezouten water drinken is namelijk helemaal niet gezond. Het verhoogt - net als alle producten met veel zout - de bloeddruk en werkt dehydraterend.Daarnaast vergroot het de kans op nierfalen.
Het zout zal echter niet verdampen met het water en dus zou het water in het glas schoon moeten smaken . Daarom is regen zoet en niet zout, zelfs als het uit zeewater komt.
De Dode Zee, op de grens van Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en Israël, is hiervan een voorbeeld bij uitstek. Deze ligt ruim 400 meter onder zeeniveau en is daarmee het laagst gelegen punt op aarde. Water verdwijnt er dus alleen uit door middel van verdamping, waarbij het zout achterblijft.
De zoutconcentratie van de Dode Zee is uitzonderlijk hoog, ongeveer 10 keer zouter dan gewoon zeewater. Als gevolg hiervan is het bijna onmogelijk om te zinken . U blijft moeiteloos drijven op het oppervlak en zwemmen in de traditionele zin kan een uitdaging zijn vanwege het extreme drijfvermogen.
Het zal niet als een verrassing komen: de Dode Zee is de zoutste zee op aarde.
De Dode Zee is het op één na zoutste meer ter wereld. Het oppervlak en de oevers bevinden zich op het laagste punt (ongeveer 435 meter of 1.430 voet) van alle landmassa's die niet onder water of ijs staan. Met een zoutconcentratie van meer dan 30 procent is het water van het meer bijna tien keer zouter dan de oceanen.