Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast. 8 snoep verstandig: vijgen zijn rijk aan voedingsvezels, kalium en calcium.
Onrijpe vijgen verwijderen
Verwijder de grotere vruchten die aan het eind van het seizoen niet rijp zijn geworden. Ze zullen namelijk niet meer rijp worden, maar kunnen wel gaan schimmelen als je ze aan de boom laat hangen. De onrijpe vijgen plukken is dus het beste voor je boom.
Olie de vijgen: Een andere methode om vijgen te laten rijpen is om het oog van de vijg te bestrijken met een beetje olie . Om dit te doen, doopt u gewoon een wattenstaafje in wat olijfolie en borstelt u het lichtjes over het kleine naveltje aan de onderkant van de vijg, tegenover de steel.
Je kunt de oogst beschermen door een net over de vijg te spannen. Of je kunt er voor kiezen om de vijgen te oogsten die wel al verkleuren en opzwellen maar nog net niet helemaal rijp zijn. Die vruchten laat je vervolgens nog één of enkele dagen narijpen in een papieren zak met daarin een rijpe appel of banaan.
Wanneer vijg oogsten
Het lijken vruchten en zo worden ze ook vaak genoemd, maar zijn toch echt bloemen. Wanneer je de vijg oogst is een beetje afhankelijk van het soort, of deze groen blijft of paars wordt. Afhankelijk daarvan oogst je de vijg als deze de ideale kleur heeft.
Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
Verse groene vijgen kunnen gewassen en direct uit de hand gegeten worden, besprenkeld met honing en geserveerd met kaas, of in salades gegooid . Groene vijgen kunnen ook gebruikt worden als eetbare topping op yoghurt, pannenkoeken en havermout, gewikkeld in prosciutto als voorgerecht, of gevuld met noten en kaas.
De muur stopt de koude wind die vaak uit het Noord-Westen of Noorden waait.De zon verwarmt de muur en de muur geeft ook nadat de zon onder is nog warmte af. De vruchten worden nu snel rijp. Heb je deze ideale omstandigheden niet, zorg dan in ieder geval dat de vijg niet vol in de wind staat.
Verse vijgen kunnen twee tot drie dagen bewaard worden op kamertemperatuur op een droge plek. Vijgen blijven tot een week goed als u ze in de koelkast bewaart onder de juiste bewaarcondities met voldoende ruimte om te ademen in de groentelade. Bevroren vijgen hebben een houdbaarheid van maximaal een jaar.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Dit komt waarschijnlijk omdat je de boom te weinig water geeft. Controleer dus goed of de grond te droog is en blijf de boom regelmatig water geven, zéker wanneer de vijgenboom in een pot staat en dus niet zelf op zoek kan gaan naar water in de grond.
Extra warmte in de herfst kan de rijping van vijgen versnellen en tegelijkertijd het rijpingsvenster verlengen. Om een vijgenboom meer warmte te geven in de herfst, werkt een tijdelijke, onverwarmde kas goed. Het beschermt een vijgenboom ook tegen milde vorst en verlengt de oogstperiode met een paar weken.
Hoe bewaar je vijgen? Vijgen kunnen maximaal 5 dagen in de koelkast goed bewaard blijven. Als je ze invriest kun je ze wel tot 9 maanden in de diepvries bewaren.
Plant een jonge vijgenboom op een plek bij een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten de vijgenboom zal krijgen. In september of oktober zijn de vijgen rijp genoeg om geoogst te worden. Zijn de vijgen gelig of iets donkerder dan zijn ze rijp.
Redenen voor gedroogd vijgenfruit
Een van de meest voorkomende redenen voor taai, droog vijgenfruit kan te maken hebben met het weer. Als u een bijzonder lange periode van extreme hitte of droogte hebt gehad , zal de kwaliteit van het vijgenfruit in gevaar komen, wat resulteert in vijgenboomfruit dat van binnen droog is.
Rauwe vijgen doen het bijzonder goed bij kaas, vooral blauwaderkaas, en in een slaatje met gedroogde ham. Maar je kunt ze ook karamelliseren en gebruiken als topping op een dessert, of op een toastje met gedroogde ham, of als garnituur bij een kaasbordje.
Om hun houdbaarheid te verlengen is het een goed idee om ze uit de mand te halen en ze in een enkele laag op een bord of ondiepe schaal in de koelkast te bewaren. Hoewel verse vijgen onweerstaanbaar zijn als ze rauw worden gegeten, doen ze het ook goed als ze op het fornuis worden gekarameliseerd, gebakken en zelfs gegrild .
De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit.De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn.Ze worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
Net als aardbeien, die kunnen beschimmelen als ze te veel vocht krijgen, is het over het algemeen niet aan te raden om vijgen te wassen zodra je ze van de markt mee naar huis neemt. Te veel vocht kan ervoor zorgen dat de vijgen sneller bederven.
Groene vijgen in siroop, of vye konfyt, zoals ze in Zuid-Afrika worden genoemd, kunnen worden gegeten op kaasplanken, pannenkoeken en andere desserts, of zelfs rechtstreeks uit de pot worden gegeten . Ik week ze in honing, in plaats van suikersiroop, zodat ze minder zoet zijn.
Kies voor vijgen die mooi rijp zijn. Was ze goed met koud water en dep ze droog met een schone theedoek. Verwarm in tussentijd de oven voor tot 60°C. Een lage temperatuur zorgt ervoor dat de vijgen gelijkmatig opdrogen.
De vijgen die nu nog in de boom zitten worden niet meer rijp. Om schimmelvorming te voorkomen, is het 't beste deze onrijpe vruchten nu uit de boom te plukken. Het gaat hierbij alleen om de grote exemplaren.
Vijgen kunnen enkele mogelijke nadelen hebben. Bijvoorbeeld, omdat ze soms worden gebruikt als een huismiddeltje tegen constipatie, kan het eten van te veel vijgen diarree of andere spijsverteringsproblemen veroorzaken . Sommige mensen kunnen ook allergisch zijn voor vijgen.
Omdat vijgen veel vezels bevatten, wordt aangeraden om niet meer dan 2 tot 3 vijgen per dag te eten. Ook krijg je met een gemiddelde vijg al 10 gram suiker binnen. Geniet dus zeker, maar wel met mate.
Ja, je kunt onrijpe vijgen eten. Maar er is een probleem voor sommige mensen omdat het een reactie kan veroorzaken. Vijgen bevatten ficine (ficaïne). Ficine lijkt op andere proteolytische enzymen die in fruit voorkomen, zoals papaïne in papaja en bromelaïne in ananas. Het eten van een onrijpe vijg kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken.