De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Appel- en perenpitten bevatten ook amygdaline, maar in zeer kleine hoeveelheden. Je zou een grote hoeveelheid geplette pitten moeten eten om een toxische dosis te bereiken. Als je het klokhuis van je appel eet, is er geen probleem.
Het eten van appelkernen, inclusief de pitten, met mate is over het algemeen niet schadelijk en zal waarschijnlijk geen gezondheidsproblemen veroorzaken voor de meeste mensen . Appelpitten bevatten een kleine hoeveelheid cyanide, maar het lichaam kan dit doorgaans op natuurlijke wijze in kleine hoeveelheden ontgiften.
Gezondste bacteriën in klokhuis
Maar wat je misschien niet wist, is dat de meest gezonde bacteriën daarvan in, jawel, het klokhuis zitten. Met het eten, van dit binnenste onderdeel van de appel, krijg je extra vezels en anti-oxidanten binnen. En die zijn hartstikke goed voor je darmen.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is beter om de appelpitten niet door te slikken. Dat geldt overigens ook voor pitten van peren en abrikozen. Maar ook van steenvruchten als pruimen, kersen en perziken. De pitten bevatten gifstoffen die in ons lichaam omgezet worden in cyanide (blauwzuur).
Ja, appelpitten kunnen giftig zijn . Ze bevatten kleine hoeveelheden van een verbinding die bekend staat als amygdaline. Als iemand de pitten verplettert of kauwt, komt de amygdaline vrij. In de maag reageert de amygdaline vervolgens met enzymen om een toxine te produceren die bekend staat als waterstofcyanide.
Van het meeste fruit kun je de schil eten. Er zitten vezels en voedingsstoffen in of vlak onder de schil. Het is dus gezond.
Niet schillen
Belangrijk om te weten is dat wanneer u al deze gezonde vezels binnen wilt krijgen, u de appel vooral niet moet schillen. “De helft van de hoeveelheid voedingsvezels zit in de schil. Wanneer u de appel schilt loopt u dus voedingsstoffen mis”, aldus Elferink.
Wedje leggen? Wist je dat een peer zinkt en een appel blijft drijven? Dit komt omdat een appel voor 25% uit lucht bestaat en daarmee lichter is dan water en een peer niet. Hét perfecte weetje om een weddenschap mee te leggen, want dit raad de ander nooit!
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals 'fruit wordt slecht verteerd' en 'fruit gist of rot in de darmen'. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Vaak waren deze dieren op zoek naar voedsel langs de kant van de weg toen ze werden aangereden door een voertuig. Voedsel en voedsel- of drankcontainers mogen nooit langs de kant van de weg worden gegooid. Ze lokken wilde dieren naar een zeer gevaarlijke plek en brengen de dieren in gevaar om ernstig gewond te raken of te worden gedood.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Een appelzaadje weegt rond de 0.7 gram. Nu weet je gelijk ook hoeveel ongeveer een gram is. In een appelzaadje zit dus 0.7 keer 0.7, ongeveer een halve milligram cyanide. Dat maakt 157 appelzaadjes genoeg , om een gemiddelde Nederlandse volwassene te vellen.
Appels zijn een heerlijke traktatie voor honden. Ze bevatten vitamine C, vezels en antioxidanten die het immuunsysteem van je hond kunnen versterken. Het is echter belangrijk om de appel in kleine stukjes te snijden en de zaden en de kern te verwijderen, omdat deze giftig kunnen zijn voor honden.
Waar zitten cyanogene glycosiden in? Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
In vergelijking met een peer zit er in een appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E. belangrijk is dat 70% van de vitaminen meteen onder de schil zitten. Een appel schillen is dus eigenlijk geen goed idee. De appel zit boordevol anti-oxidanten om je tegen ziektes te beschermen.
In de praktijk is appèl ook heel gebruikelijk. Volgens de officiële spelling is alleen appel goed in een appel op iemand doen ('iemand iets dringend verzoeken').
De lagere ramingen in Duitsland – het belangrijkste Elstar-produceren landen in Europa – zijn de belangrijkste reden voor deze daling. Onze oosterburen plukken dit jaar naar verwachting 13% minder Elstar-appels dan vorig jaar: 160.000 in plaats van 184.000 ton.
Uit een nieuw onderzoek in het tijdschrift "Frontiers in Microbiology" blijkt dat de kern en de stam de hoogste concentratie van de goede, voor de darmgezondheid gunstige bacteriën bevatten, die gewoonlijk probiotica worden genoemd.
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Probiotica in overvloed
Een enkele appel heeft ongeveer 100 miljoen bacteriecellen, maar als je de kern weggooit, consumeer je er maar 10 miljoen . De zaden en elk uiteinde bevatten de meeste goede stoffen, terwijl de schil rond de evenaar van de appel de minste bevat.
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Populair. Appels worden in Nederland het meest gegeten van alle fruitsoorten. Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag.