Zo'n 'maanmaand' duurt net iets korter dan een westerse maand, zo'n 29,5 dag. Na twaalf maanden zijn er 354 dagen voorbij, in plaats van de 365 dagen die we in het westen hanteren. Vanwege deze andere telling valt de ramadan elk jaar op een andere datum. De vastenmaand begint steeds zo'n anderhalve week vroeger.
Het begin van de maand ramadan wordt bepaalt door de stand van de maan. Wanneer de maan wordt gezien op de vooravond van de eerste dag van de maand, is de ramadan officieel begonnen.
Oorsprong van ramadan
Moslims geloven dat in 610 n. Chr. de engel Djibriel (Gabriel) aan de profeet Mohammed verscheen en hem de Koran, het islamitische heilige boek openbaarde. Die openbaring, Laylat al-Qadr (oftewel de Waardevolle Nacht), zou tijdens Ramadan hebben plaatsgevonden.
Volgens de islam is de ramadan ingesteld door Mohammed. De vastenmaand is gerelateerd aan de zogenoemde Laylat-al-Qadr, ofwel de 'Waardevolle Nacht'.
De islamitische kalender wordt daarom alleen voor islamitische vieringen gebruikt. Je zag ook in het voorbeeld dat de Ramadan soms in de zomer valt en soms in de winter. De islamitische jaartelling begint met de verhuizing van Mohammed van Mekka naar de stad Medina.
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
Is de ramadan schadelijk voor je gezondheid? 'Als je gezond bent, kan de ramadan geen kwaad. Doordat je 's avonds wel gewoon eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het enige nadeel is dat je je energiebalans in de war schopt.
Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline en moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen overal op de wereld. Op deze manier voel je hoe het is om geen eten te hebben.
ALLAH OE AKBAR!!!
De islamitische kalender is gebaseerd op het maanstelsel. Volgens dit stelsel duurt een maand 29 of 30 dagen en telt het jaar 354 dagen. Het is dus 11 dagen korter dan het zonnejaar. Daarom schuift de ramadan elk jaar een stukje op en is dus niet aan een vast seizoen gebonden.
De vastenmaand is volgens de islamitische traditie ingesteld door Mohammed, verbonden met de Laylat al Qadr, de 'Waardevolle Nacht'. Dit is de nacht waarin Mohammed de eerste Soera van de Koran kreeg van de engel Djibril. Als teken van dankbaarheid werd het gebod van de ramadan ingesteld.
Einde ramadan: Suikerfeest
Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor het Suikerfeest ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!
Eid Mubarak
Je feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de Ramadan. Dat doe je met een stevige omhelzing en de wens 'Eid Mubarak': 'Gezegend feest'. Mensen sturen ook kaarten en mailtjes met deze wens.
Het is niet fout of beledigend om je collega een 'fijne ramadan' te wensen, maar moslims gebruiken zelf de Arabische groet 'ramadan mubarak'. Je kan ook 'ramadan kareem' zeggen. Dat betekent 'een gezegende ramadan gewenst', net als 'ramadan mubarak'.
Iftar (Arabisch: إفطار) is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang.
De maan heeft in de islam geen enkele religieuze betekenis. De enige rol die de maan in de islam speelt, is dat de maan in de islam gebruikt wordt als basis voor de maand- en jaartelling, terwijl de christenen hun maand- en jaartelling baseren op de zon.
Elke dag die Hajar niet vast, doneert ze vijf euro aan een door haar gekozen goed doel. Dat wordt ook wel Fidyatu Siyaam genoemd en is een alternatief voor mensen die niet mee kunnen doen vanwege gezondheidsredenen.
En waarom is de ramadan? Ramadan betekent letterlijk vastenmaand en vindt plaats in de negende maand van de islamitische kalender. De islamieten bekijken vanuit Saudi-Arabië naar de stand van de maan en zon, en aan de hand daarvan wordt de islamitische kalender bepaald.
De Ramadan, een periode van ongeveer dertig dagen waarin moslims over de hele wereld vanaf het begin van de ochtendschemering tot zonsondergang vasten, begint deze week. Het vasten houdt in dat moslims overdag niet mogen eten, drinken of roken.
Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
Letterlijk betekent ramadan dan ook 'hete maand'. Aanvankelijk was de islamitische kalender namelijk nog een zonnekalender (met 365 dagen) in plaats van de huidige maankalender (met 354 dagen) en was de negende maand (ramadan dus) altijd de heetste maand van het jaar.
De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Deze maand mogen moslims van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksen. Ook roddelen, liegen en vloeken is tijdens het vasten verboden.
Tijdens de islamitische vastenperiode zijn menstruerende vrouwen vrijgesteld van het vasten. De redenering daar achter? Menstruatie maakt de rituele wassing ongeldig en daardoor ook de mogelijkheid om het ritueel gebed te verrichten onmogelijk.
U wordt misselijk of bent niet fit. U krijgt hoofdpijn. Dat kan komen doordat u te weinig drinkt, weinig koolhydraten eet en minder koffie (cafeïne) drinkt. Als u opeens stopt met koffie of cola kunt u nerveus en snel boos worden.