Doordat het omhulsel van de rijst wordt gehaald, zitten er nauwelijks vezels in en wel veel calorieën. Een portie quinoa biedt twee keer zo veel eiwit en 5 gram meer vezels dan witte rijst.
Quinoa wint het van bruine rijst wat betreft eiwitgehalte. Ook bevat het over het algemeen een lichtere vorm van koolhydraten, waardoor het past binnen de koolhydraatarme leefwijze. Daarnaast bevat het veel vezels en vind je in quinoa vier keer zoveel ijzer dan in een portie bruine rijst.
Daarom past quinoa prima in een gezond, koolhydraatarm dieet en is het een heel geschikt voedingsmiddel om te eten als je wilt afvallen. Het is gezond en lekker vullend. Door rijst en pasta in maaltijden te vervangen door quinoa zul je ook sneller je (buik)vet verbranden.
Het bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een volwaardige eiwitbron is. Daarnaast bevat quinoa veel vezels en verschillende vitamimen en mineralen. Vooral het gehalte magnesium, ijzer, zink en koper springt in het oog. Van de vitaminen zijn vooral vitamine B2 en E goed vertegenwoordigd.
Quinoa wordt niet onterecht als gezond gezien. De zaadjes zijn een prima alternatief voor granen, van nature glutenvrij en ze bevatten grote hoeveelheden eiwit, vezels, diverse vitaminen en mineralen. In vergelijking met rijst of couscous is quinoa zelfs een stuk voedzamer, terwijl het minder energie levert.
De zwarte quinoa is toch wel echt de parel onder de quinoa's. Dankzij een uniek extra stofje, anthocyanine, een antioxidant, is dit de gezondste variant van de drie. De smaak is vergelijkbaar met die van rode quinoa, maar de structuur heeft nog meer bite.
Quinoa en zilvervliesrijst zijn eigenlijk allebei gezonde opties. Quinoa wint het wel in hoeveelheid eiwit (15,5 gram t.o.v. 7,5 gram per 100 gram) en vezels (5,2 gram t.o.v. 4 gram per 100 gram) en heeft dus ook meer gezonde aminozuren.
Wat nog wel vergeten wordt is dat je de zaden, mits niet voorgekookt, voor gebruik eerst goed moet wassen. Er zit namelijk een laagje om de zaden wat erg bitter smaakt, en is uiteindelijk dus niet bevorderlijk voor de smaak van je gerecht. Goed spoelen, dus!
Waar dankt quinoa die superfood-titel aan? Het zaad bestaat voor 16% uit eiwitten, dat is veel in vergelijking met tarwe en zelfs met bruine rijst met spelt of linzen. De eiwitten in quinoa zijn bijna net zo compleet en voedend voor je lichaam als die in vlees of vis. Daarom zijn ook vegetariërs er zo gek op.
Voor vegetariërs en veganisten, die wel moeten letten op hun eiwitinname, is quinoa een goede vleesvervanger, net zoals peulvruchten. Ter afwisseling van aardappelen, volkorenpasta of rijst verdient quinoa dan ook een plaatsje in onze keuken.
Quinoa wordt tegenwoordig gezien als superfood. Door de gezonde bestanddelen zou een schaaltje ervan je een stralende gezondheid opleveren en kun je daardoor andere voeding laten staan. Het bevat inderdaad gezonde eiwitten en mineralen als koper en magnesium; ook voor sporters dus belangrijke voedingsstoffen.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
De koolhydraten uit zilvervliesrijst worden in het bloed namelijk minder snel omgezet naar suiker dan de koolhydraten uit niet-volkoren producten. Gevolg: je hebt minder snel honger. Dus ook ideaal als je wil afvallen!
Gemiddeld heb je zo'n 75 gram quinoa per persoon nodig. De quinoa neemt tijdens het koken namelijk nog vocht op en wordt daarmee wel twee tot drie keer zo zwaar. De precieze hoeveelheid quinoa per persoon is wel afhankelijk van je gerecht.
Het is niet veel gezonder dan andere volkorengranen, het bevat minder vezels dan volkorenbrood of havermout en ook niet bijzonder veel eiwit: maar vier procent.” Wat je zelden leest bij populaire bloggers, is de moeilijke situatie die quinoa veroorzaakt heeft bij de boeren in Peru en Bolivia.
Quinoa moet je altijd koken voordat je het eet. Rauw is het pseudograan hard en ligt het niet prettig in je mond. Het voordeel is dat alle voedingstoffen intact blijven tijdens het koken.
Geen gluten
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Quinoa is geen graan en het bevat geen gluten. Wanneer quinoa verwerkt wordt tot meel, vlokken en dergelijke kan het 'besmet' zijn met gluten.
Je spoelt je quinoa niet voor
Door je quinoa even te spoelen, spoel je de natuurlijke coating van de zaden af. Door de coating eraf te spoelen voorkom je dat de quinoa bitter smaakt. Als je de zaden niet spoelt is dat overigens geen probleem, maar je eten wordt net wat lekkerder als je het voorspoelt.
In 100 gram gekookte quinoa zitten 21,3 gram koolhydraten.
Maar daarmee is de kous niet af! Er bestaan namelijk verschillende soorten koolhydraten, zoals je hier kan lezen. En quinoa behoort tot Ma's beste koolhydraatrijke producten. Want veel van de aanwezige koolhydraten in quinoa bestaan uit voedingsvezels.
Je neemt dus een pan met water, doet er wat zout in en brengt het aan de kook. Dan doe je de quinoa erin en kook je het zonder deksel ongeveer twaalf minuten. Om nog wat extra smaak toe te voegen kan je er knoflook, tijm, laurierblaadjes en ui in meekoken; hier kun je natuurlijk zelf mee experimenteren.
Quinoa. Het is geen graan, zoals veel mensen denken, maar een soort van zaad en is rijk aan vezels en eiwit.