Na het huwelijk kan de buitenlandse partner gezinshereniging aanvragen om een verblijfsrecht in België te bekomen. De Belgische partner moet bewijzen over voldoende bestaansmiddelen, huisvesting en een ziekteverzekering te beschikken. Beide partners moeten ouder zijn dan 21 jaar.
Voor een vrienden- of familiebezoek kan dat bijvoorbeeld met: een uitnodigingsbrief die de datum, de duur en het doel van het verblijf vermeldt. het bewijs van verwantschap met het familielid dat men bezoekt. informatie over de band met de persoon die de betrokkene uitnodigt.
Je moet 181 euro betalen als bijdrage in de administratieve kosten voor de behandeling van je aanvraag. Bepaalde personen zijn vrijgesteld.
De hoofdpersoon in Nederland dient een bruto salaris van minimaal € 1.725 per maand te verdienen (exclusief 8% vakantietoeslag). Daarnaast dient zijn arbeidsovereenkomst op het moment dat het familielid de MVV of verblijfsvergunning aanvraagt nog minimaal 1 jaar door te lopen.
Uw huwelijk of relatie duurde minimaal 3 jaar. En u verbleef in die 3 jaar minimaal 1 jaar in Nederland volgens de Nederlandse of Europese regels.
U vraagt de mvv en de verblijfsvergunning in een keer aan. U doet de aanvraag online of schriftelijk per post. Uw partner kan eventueel ook zelf de aanvraag doen bij de Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland. U kunt de aanvraag online of schriftelijk per post doen.
Visum type C "met het oog op een verklaring van wettelijke samenwoning" Met dat speciaal visum kan je als je visumplichtig bent, naar België komen en hier kort, voor maximaal 90 dagen, verblijven. In die periode leg je een verklaring van wettelijke samenwoning af voor de Belgische ambtenaar van de burgerlijke stand.
Hoe lang duurt de procedure gezinshereniging? Vanaf de start van de beroepsprocedure duurt het ongeveer 3 tot 6 maanden.
Meestal is dat in één van de buurlanden. De visumaanvraagprocedure kan in bepaalde gevallen lang duren. Dien uw aanvraag dus minstens vier weken voor uw vertrek in. Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken vindt u alle informatie over het visum voor België.
Bent u Belg of EU-burger, dan kunnen uw gezinsleden de aanvraag indienen bij de Belgische ambassade of bij de gemeente. De Dienst Vreemdelingenzaken behandelt de aanvragen tot gezinshereniging. U moet bewijzen dat u over voldoende huisvesting en een ziekteverzekering beschikt voor uzelf en de leden van uw gezin.
Als u als buitenlander voor lange tijd naar België wilt komen, dan hebt u mogelijk een visum nodig. Een visum is een sticker die in het paspoort wordt aangebracht op het consulaat. Het geeft de toestemming gedurende een bepaalde periode in België te verblijven of erdoorheen te reizen.
Een vluchteling die in Nederland een verblijfsvergunning heeft gekregen, heeft recht op gezinshereniging. Dit betekent dat zijn of haar gezinsleden naar Nederland mogen komen.
Visumleges voor een lang verblijf in België (visum D)
Het bedrag wordt op 180 euro vastgelegd. De visumleges worden over het algemeen geheven in euro, of in de munt van het derde land, of in de munt die doorgaans gebruikt wordt in het derde land waar de aanvraag wordt ingediend.
Als derdelander heb je recht om in België te verblijven voor de duur van je visum. Als je niet visumplichtig bent of als je een verblijfsrecht van meer dan 3 maanden in een andere Schengenlidstaat hebt, dan mag je 90 dagen in België verblijven binnen elke periode van 180 dagen.
Als u als buitenlander langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet u zich binnen de acht dagen na uw aankomst melden bij de gemeente waar u verblijft. U moet er zich laten inschrijven in de bevolkingsregisters; daarvoor moet u wel over een reële verblijfplaats in deze gemeente beschikken.
Door een gezinsherenigingsaanvraag in te dienen kunnen vluchtelingen herenigd worden met hun man, vrouw, partner en/of kinderen. Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen moeten binnen drie maanden gezinshereniging aanvragen.
Belangrijkste voorwaarden voor uw partner
Uw partner heeft een geldig paspoort. Of uw partner moet kunnen bewijzen dat het niet mogelijk is om een paspoort te krijgen. Uw partner heeft het 'Basisexamen inburgering buitenland' gehaald of heeft vrijstelling voor het examen.
De wettelijke beslistermijn voor een Schengenvisum is maximaal 15 dagen. De wettelijke beslistermijn begint op de dag dat de visumaanvraag is ingeleverd en betaald. Indien er meer onderzoek nodig is kan de beslistermijn tot maximaal 30 dagen worden verlengd.
Vul het aanvraagformulier in en breng de documenten mee die vermeld staan in de goedkeuringsbrief van de IND. De gemiddelde verwerkingstijd van een mvv-aanvraag is 10 werkdagen.
Wil je dat jouw partner voor maximaal 90 dagen naar Nederland komt, dan vraag je een Visum Kort Verblijf, type C aan. Ook wel bekend als een Schengenvisum. Jouw partner mag dan maximaal 90 dagen hier verblijven. Daarna moet die persoon weer terug naar het land van herkomst.
Wie heeft een machtiging tot voorlopig verblijf nodig
Een voorwaarde voor een verblijfsvergunning is een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). Een mvv is een speciaal visum waarmee u Nederland kunt inreizen. U vraagt de mvv en de verblijfsvergunning samen aan.