Ziekteverwekkers die zorgen voor een voedselinfectie zitten vaak in braaksel en poep van mensen of dieren. Deze ziekteverwekkers kunnen in het voedsel komen als bijvoorbeeld iemand zijn of haar handen niet heeft gewassen na WC-bezoek en eten gaat klaarmaken.
Een goede persoonlijke hygiëne kan voedselvergiftiging voorkomen . Bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken, kunnen op iedereen zitten, zelfs op gezonde mensen. U kunt bacteriën van uzelf naar het voedsel overbrengen als u uw neus, mond, haar of uw kleding aanraakt, en vervolgens het voedsel. Een goede persoonlijke hygiëne is ook zakelijk gezien verstandig.
Door het uitvoeren van hygiëne wordt voorkomen dat ziekteverwekkers worden verspreid, dat ze kunnen overleven en dat iemand besmet. Voorbeelden van hygiëne zijn: Handen wassen voor en na het bereiden van eten en na toiletbezoek; Schoonmaken van plekken die u vaak met uw handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken.
Wanneer jij en jouw medewerkers kunnen werken in een hygiënische, schone omgeving, zal de weerstand aanzienlijk verbeteren. Er zullen minder mensen ziek worden op het werk waardoor er ook minder ziekteverzuim zal zijn. Vervuilde werkomgevingen zijn namelijk broedplaatsen voor bacteriën.
Als je het zichtbare vuil, zoals kruimels, weghaalt van het keukenblad, kunnen er ziekteverwekkers achterblijven. Verwijderen van ziekteverwekkers door op de juiste manier schoon te maken is daarom belangrijk. Dat noemen we hygiëne.
Hygiënisch werken is van groot belang in de zorg. Dit verkleint namelijk de kans op verspreiding van ziektekiemen. Dit is vooral in de zorg heel belangrijk, omdat mensen hier vaak een verminderde weerstand hebben. Deze mensen zijn dus zeer vatbaar voor deze ziektekiemen.
Werknemers die aandacht besteden aan persoonlijke hygiëne, kunnen de verspreiding van ziektekiemen en ziekten voorkomen, hun blootstelling aan chemicaliën en verontreinigende stoffen verminderen en voorkomen dat ze huidallergieën, huidaandoeningen en chemische overgevoeligheden ontwikkelen .
Regelmatig en op de juiste manier handen wassen kan voedselinfecties voorkomen. Daarom is het van belang goed je handen te wassen: voor het eten. voor het bereiden van voedsel.
Bij het bespreken van het probleem met de werknemer, moet de werkgever gevoelig maar direct zijn, en de werknemer laten weten dat hij/zij een hygiëneprobleem heeft dat moet worden aangepakt . In sommige gevallen is de werknemer zich er mogelijk niet van bewust dat er een probleem is en heeft hij/zij specifieke informatie nodig over wat het probleem is.
Hygiënische activiteiten
Flos eenmaal per dag . Was altijd uw handen na toiletgebruik, bij thuiskomst en voor/nadat u eten heeft aangeraakt. Neem elke dag een douche en draag slippers als u een gedeelde badkamer gebruikt.
Parfum en aftershave mag je gebruiken, maar doe het niet overdadig. Een te sterke geur is niet aan te bevelen als je voedsel bereidt of serveert.
Goede voedselhygiëne betekent weten hoe je de verspreiding van bacteriën kunt voorkomen bij het koken, bereiden en bewaren van voedsel . Voedsel dat niet op de juiste manier wordt gekookt, bewaard en behandeld, kan voedselvergiftiging veroorzaken.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
In voedsel kunnen bacteriën zitten. Normaal is dat geen probleem, maar als uw weerstand slecht is, kunnen ze u ziek maken. Daarom mag u tijdens een periode van lage weerstand (een 'dip') alleen een 'hygiënische' voeding gebruiken. Dat wil zeggen: eten zonder ziekmakende bacteriën.
Handen wassen is vooral belangrijk bij het hanteren van voedsel en op andere momenten waarop u waarschijnlijk bacteriën oploopt en verspreidt . Bescherm uzelf en uw gezin door uw handen te wassen op deze belangrijke momenten: Voor, tijdens en na het bereiden van voedsel. Voor het eten.
Het hebben van een goede persoonlijke hygiëne is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van ziekten en infecties. Ouderen hebben een verhoogd risico op infecties en ziekten vanwege hun verzwakte immuunsysteem en het verlies van bescherming tegen ziekten die ze als kind hebben opgedaan.
Als je na toiletbezoek je handen niet wast, kun je darmbacteriën en virussen verspreiden. Meestal kunnen die geen kwaad, maar soms zitten er ziekmakers tussen.
Persoonlijke verzorging is een integraal onderdeel van professionaliteit. Het laat zien dat u respect heeft voor uzelf, uw baan en de mensen met wie u werkt . Een nette en verzorgde uitstraling geeft een duidelijk signaal dat u uw verantwoordelijkheden serieus neemt en toegewijd bent aan uw rol.
Draag geen make-up of sieraden in de keuken . Houd uw nagels kort en schoon, draag geen nagellak. Snijwonden, schaafwonden en open wonden herbergen bacteriën en moeten worden bedekt.
Goede praktijken omvatten: handen wassen voor het hanteren van voedsel, en na toilet- en lunchpauzes , of op elk ander moment dat handen vuil kunnen zijn geworden. niezen, hoesten, etc. vermijden op voedsel. Niet naar het werk gaan/voedsel hanteren terwijl u ziek bent met een maag- of luchtwegaandoening.
Goede persoonlijke hygiëne gaat over het schoonhouden van je lichaam . Het helpt je ook te beschermen tegen infecties zoals gastro-enteritis, verkoudheid en griep en COVID-19. Je handen wassen met zeep verwijdert bacteriën die je ziek kunnen maken.
Vuil onder de nagels is niet (goed) zichtbaar als er nagellak wordt gedragen.Daarnaast kan nagellak op nagels beschadigen, waardoor de nagel niet meer volledig glad is. Micro-organismen kunnen in deze beschadigingen achterblijven, ook na het uitvoeren van handhygiëne.