Als goederen geïmporteerd worden uit derde landen en bestemd zijn voor gebruik binnen de EU moet er een invoeraangifte gedaan worden. Door middel van een invoeraangifte geef je goederen aan bij de douane, dit gebeurd met het elektronische aangiftesysteem (AGS).
Deze aangifte gaat digitaal via het aangiftesysteem AGS. AGS is de opvolger van Sagitta Invoer en Sagitta Uitvoer en is in de periode 2012-2016 gefaseerd in gebruik genomen. De Douane controleert na de aangifte of uw goederen Nederland mogen worden ingevoerd en oordeelt of u belastingen bij invoer moet betalen.
Een aantal bescheiden is 'wegvoeringsverhinderend'. De Douane geeft de goederen dan pas vrij voor wegvoering als de controle heeft plaatsgevonden. Dit geldt bijvoorbeeld voor melk, zuivel, graan, rijst, hennep, hop, wijn en suiker. De douanekantoren vindt u in de Kantorenlijst Douane.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.
De aangifte kan worden gedaan door ieder persoon die de goederen aan de Douane kan tonen en alle documenten kan overleggen die voor het volgen van die douanebestemming noodzakelijk zijn.
AGS is een stoornis in de aanmaak van hormonen in de bijnieren. De bijnieren maken: te veel androgenen (mannelijk geslachtshormoon) te weinig cortisol (stresshormoon)
Vooraf melden is de sleutel
De pre-kennisgeving bevat dezelfde informatie als de aangifte ten invoer. De douane weet dan wat zal worden aangegeven en kan bepalen of de zending of de documenten aan een fysieke controle moeten worden onderworpen en de betrokken partijen daarvan in kennis stellen.
Een bescheidcode is een wettelijke code die is terug te vinden in het Codeboek Douane en die betrekking heeft op goederen die bijvoorbeeld beschermd zijn, producten die voor zowel civiele als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden (zoals wapens, maar ook iets als computerchips) of bedreigde plant- en diersoorten ...
Voor vragen over de Douane kunt u terecht bij de BelastingTelefoon Douane: 0800 - 01 43.
De betekenis van ingeklaard door douane is simpelweg het bericht dat het product is vrijgegeven. Na deze melding is het raadzaam om het product te volgen via PostNL om te zien waar jouw bestelling zich bevind. Vaak is het zo dat een product wordt geleverd bij een afhaalpunt maar jij daar geen bericht van krijgt.
De Goederencodelijsten zijn door Eurostat benoemd in de Gecombineerde Nomenclatuur (GN). Deze Gecombineerde Nomenclatuur bevat de goederenindeling die door de Europese Unie voor de statistieken van de Internationale Handel in Goederen wordt voorgeschreven.
De HS code is feitelijk de verzamelnaam voor alle goederencodes. De GN code is de achtcijferige goederencode die je gebruikt als je een product vanuit de EU naar een land erbuiten stuurt. Wanneer je als webshop bijvoorbeeld producten uit China, Amerika of een ander niet-EU land invoert, heb je de Taric code nodig.
Een belangrijke eis is dat uiterlijk 150 dagen na de datum van vrijgave voor uitvoer moet zijn aangetoond dat de goederen het douanegebied van de Unie hebben verlaten. Als het douanekantoor van uitvoer na 150 dagen geen informatie over het uitgaan heeft ontvangen, kan dit kantoor de aangifte ten uitvoer ongeldig maken.
Als je weigert de invoerkosten te betalen, zullen we je zending niet kunnen leveren en wordt ze teruggestuurd naar de afzender. Je kan contact opnemen met de afzender om te zien of de waarde van de aankoop (deels) aan jou kan worden terugbetaald. Weigeren kan je online.
Door het vermelden van de Taric-code in je invoeraangifte weet de douane welke producten jouw importzending bevat en hoeveel invoerrechten je moet betalen.
Krijgt u een pakket uit het buitenland, maar wilt u geen inklaringskosten betalen? Weiger dan het pakket direct als PostNL het pakket aanbiedt. Het pakket wordt dan meteen retour afzender gezonden of vernietigd. Dit is afhankelijk van de wens van de afzender.
AGS is een erfelijke aandoening. Een foutje (mutatie) in het erfelijk materiaal (DNA) veroorzaakt dat een hulpstof (enzym) in de bijnieren verzwakt of afwezig is. Meestal gaat het om het enzym 21-hydroxylase. De bijnier heeft dit enzym nodig voor het maken van hormonen: cortisol en aldosteron.
Klassieke AGS komt voor bij 1 op 10.000-20.000 geboorten. Niet klassieke AGS komt voor bij 0.1-0.2% van de populatie. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 15-20 kinderen geboren met AGS. De incidentie van dragers in de algehele populatie is 1 op 45-71.
Congenitale bijnierhyperplasie of congenitale adrenale hyperplasie (CAH) is een aandoening waarbij de aanmaak van hormonen van de bijnierschors verstoord is. Meer specifiek gaat het om een tekort aan een stof in de bijnieren die betrokken is bij de aanmaak van cortisol en aldosteron.
Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.
Invoerdocument > IMport
Bij import van uw goederen uit een land buiten de Europese Unie (EU) dient u de goederen onder een douaneregeling te plaatsen, middels een douaneaangifte in het elektronische aangiftesysteem (AGS) bij de Douane.
Hoeveel verzendcodes van het geharmoniseerd systeem (GS) zijn er? Er zijn ongeveer 5,300 HS-codes in omloop die exportgoederen identificeren die zijn onderverdeeld in rubrieken samen met subrubrieken. Ze zijn ook gerangschikt in 99 verschillende hoofdstukken die zijn gegroepeerd in 21 secties.
Voor invoer van goederen heeft u 10-cijferige codes nodig. De HS/GS-code, aangevuld met 4 cijfers. Im- en exportcodes worden ook wel 'goederencodes' of 'commodity codes' genoemd.