Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval.
Alleen doorschijnend verpakkingsglas hoort in de glasbak. Zwart glas dus niet, maar blauw en rood glas wel. Andere glassoorten mogen niet in de glasbak, maar horen bij het restafval: Kruiken zijn wel verpakkingen, maar niet van glas, en verstoren de recycling.
Van het glas uit de glasbak wordt weer nieuw glas gemaakt. Het glas wordt eerst opgehaald door een vrachtwagen en naar de fabriek gebracht. In de fabriek worden deksels met magneten uit het glas gehaald en wordt het glas gesorteerd op kleur.
Een geluk bij een ongeluk: je mag je kapotte wijnglas of andere glasscherven gewoon bij het restafval doen.
Als je oude parfumflesjes kwijt wilt, gelden er andere regels. Lege flesjes, zonder verstuiver in transparant glas kunnen gewoon in de glasbak. Heeft het lege flesje wel een verstuiver of is het niet van transparant glas, dan moet het in de huisvuilcontainer (grijze container).
Maak de glazen flessen, flacons en bokalen helemaal leeg. Gooi doorzichtig wit glas in de witte glasbol en doorzichtig gekleurd glas in de gekleurde glasbol. Laat geen ander afval achter in de buurt van de glasbol. Sluikstorten is strafbaar en u riskeert een zware geldboete (tot wel € 350).
Ongeveer 60 procent van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50 procent van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.
Lever vlakglas apart in bij de milieustraat of glashandel. Dubbel glas kun je inclusief de metalen rand en kit inleveren. Niet alles mag in de bak voor vlakglas.
Inzameling van glas
Uw gebruikte flessen, potjes en oude ramen worden verwerkt tot kleine scherven. Deze worden als grondstof ingezet bij de productie van nieuw glas. Door hergebruik levert 1 kilo glasscherven een besparing van 1,2 kilo aan primaire grondstoffen op.
Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken. Rood en blauw glas mag bij het groene glas.
Eenmalig PET (plastic) is in veel gevallen beter voor het klimaat dan eenmalig glas. Of dat zo is, hangt af van het gewichtsverschil tussen de verpakkingen: als de PET-verpakking minstens 6 keer lichter is dan eenmalig glas, is PET beter voor het klimaat. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Hittebestendig glas is glaswerk dat bestand is tegen hoge temperaturen. Dit warmte en brandwerende glas kan temperaturen aan tot wel 350°C (Pyrex) of zelf 740 °C Robax) en is daarmee zeer geschikt voor onder andere kachels, ovens, bouwlampen en andere lampen die veel hitte afgeven.
U kunt oude energiezuinige lampen gratis inleveren bij de winkel waar u soortgelijke lampen koopt. Of deze wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.
Flessenglas bestaat voor 50 procent uit wit glas en voor 50 procent uit bont glas. Bont glas bestaat weer voor de helft uit groen glas en voor de helft uit bruin glas. Uit een combinatie van het oude vensterglas en nieuw glas wordt weer nieuw vensterglas gemaakt.
Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert.
Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Daardoor is het een ontzettend duurzaam verpakkingsmateriaal. Ingezamelde glasscherven worden als grondstof gebruikt om nieuwe producten mee maken, zoals bijvoorbeeld nieuwe glazen flessen of potjes.
Bied het glas aan in een stevige en vaste recipiënt (emmer, kuip, krat, box, vat, mand). Bied het glas zeker niet los, in zakken, in plooiboxen of in kartonnen dozen aan. Het maximaal gewicht is 15 kilogram (per gevuld recipiënt). Verwijder deksels en doppen.
Klaar voor recycling
De scherven worden circa 8 weken opgeslagen, in die tijd verdwijnen resten van voeding en drank. De scherven kunnen nu dienen als grondstof voor de productie van nieuwe glazen verpakkingen. Glasfabrieken smelten de scherven en maken er nieuwe flessen en potjes van.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Kijk op www.recycleapp.be of download de app op je smartphone en zie meteen de glascontainers in je buurt.