In Nederland is de controle op hygiëne in tattoo-shops zeer grondig en aan strenge richtlijnen gebonden. In het buitenland is dat niet altijd het geval. Over het algemeen kun je in landen met een risico op voedselvergiftiging ook maar beter extra voorzichtig zijn met tatoeages.
Laat het plastic folie 2 uur op zitten.
Laat de tattoo met rust zodat de oppervlakkige huid zich kan sluiten. Vermijd minimaal 15 dagen contact met zeewater, zwembad en zon. Maak de tattoo niet schoon met alcohol. Laat de korstjes zo lang mogelijk zitten en wacht.
Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). De eerste twee weken moet u de tatoeage afdekken als u onder de zonnebank gaat. In de zomer moet u de tatoeage zeker 2 tot 3 weken goed insmeren met een zonnebrand crème mocht u toch de zon in gaan.
De meeste tattoos kan je alles weer mee doen na ongeveer 2 a 3 weken. Dan kan je weer heerlijk lang onder de douche staan, naar de sauna, zwemmen, sporten enz. Dit betekend alleen niet dat je tattoo compleet geheeld is!
Laat je tattoo niet uitdrogen
Als je tattoo te droog wordt, geneest het minder snel. Een te vochtige wond is weer niet goed, want dan verhoog je het infectiegevaar. Smeer je tattoo regelmatig in met de crème of zalf die je speciaal voor het genezen van je tattoo hebt gekocht.
De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer 1 tot 4 weken. Algemene gezondheid, hygiëne en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken. Ga niet krabben of hard wrijven maar smeer bij jeuk de tattoo lichtjes in met Vaseline of Bepanthen.
Je kunt je nieuwe tattoo eventueel tijdens het slapen afdekken met huishoudfolie, maar probeer dit te beperken tot de eerste 2 nachten. Gebruik je geen folie en plakt je tattoo aan het beddengoed of kleding? Maak het textiel dan nat zodat de tattoo los komt.
Vaseline is een zalf op petroleum basis en legt een laagje over de huid. Het voordeel is dat je huid zo minder snel uitdroogt en soepeler aan lijkt te voelen. Vaseline bevat echter geen ingredienten die kunnen helpen bij de genezing, dus de barrièrewerking is het enige voordeel van deze zalf.
Na ongeveer een maand is je tattoo geheeld en dan voelt het alsof de tattookleuren al deel uitmaken van je huid. De huid voelt zacht en de opperhuid is helemaal geheeld. De onderliggende huidlagen (lederhuid) doen er dan echter nog even over om helemaal te helen en de kleur helemaal op te nemen.
Wanneer je de pols plooit, zie je dat er rimpels tevoorschijn komen onder de handpalm.Vermijd een tattoo op deze plaats, want die zal sneller vervagen. Een pols tattoo zet je beter dichter bij de onderarm. De huid aan de binnenkant van de pols is nogal dun, het zal pijnlijker zijn om hier iets te tatoeëren.
Het aanbrengen van een tattoo neemt heel veel suikers van het lichaam die graag op peil gehouden word. Neem 1 uur voor je afspraak een longdrink glas appelsap. Appelsap zorgt ervoor dat je bloed iets dikker wordt waardoor je minder bloed zult verliezen.
Het wordt over het algemeen aangeraden om 24 uur voor het tatoeëren geen alcohol te drinken. Na het zetten van je tattoo is het raadzaam om een aantal dagen geen alcohol te drinken.
Voordat je gaat slapen
Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Bepanthen Tattoo bevat dezelfde ingrediënten als de normale Bepanthen crème, maar het heeft een specifieke gebruiksaanwijzing om de huid te helpen genezen en te beschermen tijdens het genezingsproces van je tattoo.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
Wanneer je een ontsteking hebt, wordt de huid rood, warm en dik en er kan pusachtig vocht uit lopen. In zeldzame gevallen breidt de ontsteking zich verder uit in het lichaam en kan dan bijvoorbeeld leiden tot een longontsteking.
Na hoe lang je mag douchen hangt af van wanneer je de folie mag verwijderen van je tatoeëerder. Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af.
Vervaagt een tattoo? Vaak wordt gedacht dat minimalistische tatoeages makkelijker vervagen, of juist uit kunnen lopen. Hoewel niks onmogelijk is, is de kans klein dat je over een paar jaar met een vervaagde of uitgelopen tattoo zit als deze goed is gezet.
Een nieuwe tattoo is een open wonde en dus gevoelig voor infecties. Reinig daarom 2x/dag de tattoo met de pH-neutrale zeep. Besprenkel de tattoo met lauw water, breng C&J Purifying Soap aan en wrijf zachtjes met je hand de tattoo in tot het lichtjes begint te schuimen. Spoel daarna af en dep droog.
Wij raden aan om je tattoo de eerste dagen 4 keer per dag in te smeren.Daarna kan je wel volstaan met 2-3 per dag. Hou je tattoo gewoon goed in de gaten. Als je je tattoo regelmatig schoonmaakt, help je je tattoo niet alleen sneller genezen, maar verwijder je ook eventuele overtollige nazorg crème in je huid.
Drink 24 uur voor de behandeling GÉÉN alcohol en op de dag zelf geen koffie of andere cafeïne houdende dranken, dit kan eventueel voor bloeden tijdens de behandeling zorgen en het kan de mogelijke zwelling na de behandeling vergroten.
Tattoo's vertonen geen korstvorming zoals (snij)wonden.
Echter, op de meest gevoelige plekken kunnen wat korsten ontstaan. Probeer er niet aan te zitten, dit kan de je tattoo beschadigen.
Na het zetten van je tattoo is het verstandig je tattoo zo goed mogelijk te verzorgen met Bepanthen® Tattoo - Nazorgzalf. Hiermee vergroot je de kans op een mooi eindresultaat. Gedurende de nazorg van een wond is het belangrijk de huid te laten ademen om zo het wondhelingsproces te helpen.
Als het te veel jeuk mag je een druppeltje Bepanthen zalf op smeren, anders is na 1 week: 1 keer per dag insmeren ruim voldoende. Na twee weken is je tatoeage genezen.