Ongezond eten wordt meestal in bulk gemaakt van goedkope ingrediënten en omdat het vaak zo sterk bewerkt is, zijn de producten langdurig houdbaar. Verse en onbewerkte producten zoals fruit en groenten moeten daarentegen weggegooid worden als ze niet meer vers zijn.
Simpelweg omdat verse producten maar beperkt houdbaar zijn en dus weggegooid moeten worden als niemand ze koopt. Daarnaast zijn producten die dichtbij verbouwd worden en niet ver vervoerd hoeven te worden ook vaak goedkoper.
Gezondere producten werden gemiddeld 21 procent duurder, terwijl de gemiddelde prijs van ongezondere producten met 15 procent steeg. Daarmee wordt verstandig snoepen er niet makkelijker op. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De reden dat bewerkt voedsel zo goedkoop geproduceerd kan worden is omdat het in grote hoeveelheden gemaakt wordt. Daarnaast gebruiken ze goedkope ingrediënten en producten die lang houdbaar zijn.
Om ervoor te zorgen dat we niet alleen minder gaan eten maar ook minder ongezond gaan eten, moet ongezond eten duurder gemaakt worden. Net zoals we accijnzen hebben op alcohol en tabak zouden we ook een extra belasting op suiker, zout en verzadigde vetten moeten heffen.
Supermarkten, discounters en huismerken blijken innovatie en kwaliteit in de snoepsector in de weg te staan. Daarom wordt snoep steeds goedkoper in plaats van beter. Wil je als Nederlandse snoepfabrikant een nieuw snoepje introduceren, dan moet je van goeden huize komen.
We betalen fors meer voor ons eten. Uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vooral de prijzen van vlees en vis afgelopen maand flink omhoog zijn geschoten.
Suiker is een goedkoop vulmiddel
In heel veel producten wordt suiker daarom gewoon in producten gestopt als vulmiddel. Zo zijn producten met veel toegevoegde suikers vaak erg goedkoop te krijgen. Voor de lage prijs in de supermarkt, kun je dit product nooit zelf maken.
Het Nibud heeft prijzen opgesteld die je minimaal nodig hebt om een gezonde maaltijd voor jezelf te maken volgens de Schijf van Vijf. Volgens het Nibud heb je als man van 14 tot 50 jaar minimaal 6,70 euro per dag nodig om gezond te eten. Voor een vrouw van dezelfde leeftijd is dit 6 euro.
Fruit is vaak duurder dan groenten doordat sommige fruitsoorten moeilijker te verkrijgen zijn in Nederland dan veel soorten groenten. Denk hierbij aan fruitsoorten die vanuit het buitenland naar Nederland verscheept moeten worden zoals bijvoorbeeld jack fruit uit India.
Een eenmalige actie maakt gezonde voeding dus niet duurder. Iemand die tien keer per jaar beslist om gezonder te gaan leven, en telkens hervalt in oude gewoontes, dat is pas een dure hobby ? Wat ook een zichtbaar verschil maakt is de hoeveelheid voeding die vanzelf zal minderen als je gezonder leeft.
Koken & EtenIedereen merkt het in de supermarkt: boodschappen worden duurder. Dat komt vooral door de gestegen kosten bij de producenten, onder andere door stijgende energie- en grondstoffenkosten.
Een suikertaks maakt producten met veel suiker duurder. Denk aan frisdrank, koek en snoep. Dit kan ervoor zorgen dat mensen dit soort producten minder kopen. Dit is belangrijk omdat overgewicht een groeiend probleem is in Nederland.
Je lichaam haalt bouwstoffen uit voeding en drinken. Als je gezond eet, krijg je voedingsstoffen die je nodig hebt om te groeien. Gezonde voedingsstoffen voorkomen ook dat je bepaalde ziektes krijgt, zoals suikerziekte. Daarnaast blijf je door gezonde voeding makkelijker op een gezond gewicht.
Suiker versus vet: wat is het ongezondst? "Vetten en suikers worden meestal samen geëvalueerd, terwijl uit onderzoek blijkt dat vetten, als ze geïsoleerd worden gegeten, helemaal niet bijdragen tot gewichtstoename. Suiker is daarentegen op zichzelf wel een dikmaker", aldus voedingsexperte Lynn De Merlier.
Dus, wat is nu eigenlijk slechter, suiker of zout? Het antwoord is: suiker. Je lichaam heeft zout nodig om te kunnen functioneren. Behalve de suikers in fruit en groente, heb je verder eigenlijk geen suiker nodig.
Nee, want je lichaam heeft suiker nodig als energiebron. Deze energie kun je het best halen uit van suikers die van nature aanwezig zijn in groente, fruit en zuivelproducten als melk- en yoghurt. De suikers in producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep heeft je lichaam niet nodig.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
De oorlog in Oekraïne leidt ook tot grote tekorten van biologische grondstoffen voor diervoeders. De sector heeft bij de Europese Unie een derogatie aangevraagd zodat pluimveebedrijven en varkensbedrijven 5 procent gangbaar eiwitrijk veevoer mogen bijmengen in biologisch voer.
Een Big Mac menu van McDonald's met cola en een sundae ijsje toe bevat 1500 calorieën. Het tweede menu met een kroket, patatje en een milkshake (allen gehaald bij de Febo) tikken samen 1400 calorieën aan. Daarmee kunnen we bevestigen dat u meer calorieën binnen krijgt in een restaurant dan bij een fastfood restaurant.
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.