Let op de windrichting en zon
Richt de opening van het kippenhok naar het zuiden of oosten waar voldoende zon komt. Zo krijgen je kippen genoeg warmte en zonlicht. De zon zorgt daarnaast voor een droger en schoner kippenhok.
De hoogte van de zitstokken kan variëren van 15 tot 80 cm (grotere/zware rassen 15cm en kleinere/lichtere rassen die hoger kunnen vliegen 80cm). Belangrijk is dat de stok zo sterk is dat hij niet kan doorbuigen. Als er meerdere stokken in het hok gebruikt worden plaats deze altijd op de zelfde hoogte!
Legnesten zijn doorgaans kleine hokjes van ongeveer 30 bij 30 cm met een hoogte van circa 40 cm. Krielkippen hebben wat minder ruimte nodig. Maak de legnesten van vochtwerend materiaal dat goed op elkaar aansluit.
Kippen hebben minimum 10 uur licht nodig per dag om goed te kunnen leggen. Te dikke kippen leggen minder eieren. Het leggen van een ei is voor een dikke kip heel wat moeilijker dan voor een kip die het juiste lichaamsgewicht heeft. Tijdens de rui leggen kippen geen eieren.
Die hebben te korte tenen en die kunnen nog niet zo goed klemmen. Net zoals wij graag op een heerlijk bed op een mooi matras liggen, hebben kippen ook wel hun voorkeur voor een bedje. Ze hebben het liefste een stok van hout en dat komt omdat kippen in de natuur in bomen of takken slapen.
Kippen die niet op stok willen
De plek van de zitstokken kan voor de kippen als onprettig ervaren worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de tocht zitten of is de hoogte niet goed. Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n tachtig centimeter.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Een broedse hen
Kippen kunnen broeds worden, ook als u een haan heeft. Vaak zal een broedse kip in de nestkast van het hok op haar eieren blijven zitten, maar er zijn ook kippen die een rustig plekje opzoeken buiten het hok. In dit geval kan de broedse hen de hele nacht buiten het hok blijven zitten.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
De kippen blijven binnen als het hard regent en hebben een betonnen plaat waar ze droge voeten kunnen houden. Omspitten van de grond helpt niet altijd, zeker niet als je op vette kleigrond zit en de grond volledig verzadigt is. Wat je structureel kan doen is een poel graven in de ren, als deze groot genoeg is.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Een kip als knuffeldier? Je zou het die kakelende dames misschien niet geven, maar ze houden best van wat menselijke affectie. Sommige kippen laten zich heel gewillig oppakken en aaien. En ook kippenrassen die van nature niet zo touchy-feely zijn, kan je mits een beetje geduld en véél aandacht ook handtam maken.
Gekookte noedels. Rijst, mais, gerst en tarwe.
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Kuikens van twee maanden gaan nog in groepjes tegen elkaar aan zitten, ze zoeken de warmte en bescherming nog erg bij elkaar op. Kruipen het liefst nog bij elkaar onder de vleugels als dat lukt. Over ongeveer een maandje kun je proberen ze s'avonds als ze slapen op de stok te zetten.
Zitstokken:In het nachthok plaats je een zitstok van ongeveer 4cm breed met afgeronde hoeken. Per kip kun je het beste rekeninghouden met 20-30cm aan zitstok. Hang de zitstokken ook altijd op gelijke hoogte.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Voor kippen zijn de meeste groenten en fruit zijn net als oud brood prima te verteren. Kook koolsoorten voordat je ze aan je hoenders geeft, daarmee voorkom je gasvorming in hun maagdarmstelsel. Liefst geef je je kippen aanvullende ruwvoeding als stro, maïskuil, wortels en gerst of erwten.