Redenen olijfolie-tekort Dat komt vooral door extreme weersomstandigheden van de afgelopen maanden. Denk aan: hevige regenval, vroege voorjaarsvorst, harde wind en grote droogte in de zomermaanden. Hierdoor zal de oogst waarschijnlijk 57% lager uitvallen van normaal.
'Sinds de oorlog in Oekraïne is er een tekort aan plantaardige oliën zoals maïs- of zonnebloemolie, waardoor meer mensen naar olijfolie grijpen. Tegelijk verkiezen almaar meer mensen olijfolie boven boter door de groeiende westerse aandacht voor gezondheid.
Olijfolie. Olijfolie is net als koffie duurder geworden door slechte oogsten. Er werden minder olijven geoogst en de vruchten waren ook een stuk kleiner. Verder werd zonnebloemolie door de oorlog in Oekraïne schaars, waardoor mensen op zoek moesten gaan naar alternatieven.
Spanje is de grootste producent
De meeste olijfolie komt uit Spanje (57%), Italië (10%), Griekenland (7%) en Tunesië (6%).
Om 1 liter olijfolie te verkrijgen is ongeveer 5 kilo olijven nodig. Gemiddeld geeft een boom 30 tot 40 kilo olijven.
Het antwoord op de vraag: hoeveel olijven per dag..? Je kan zoveel olijven eten als je wilt. Je zal misschien iets vaker naar het toilet moeten, want bij sommige mensen bevordert het de stoelgang, maar verdere negatieve uitwerkingen heeft het niet. Ook maakt het weinig uit of je groene of zwarte olijven eet.
1 olijfboom geeft ons ongeveer 20 kilo aan olijven en een olijf bevat ongeveer 16-20% vet. Dit vet zit grotendeels in het vruchtvlees maar ook voor een deel in de pit. Dit resulteert in 3 tot 5 liter top kwaliteit olijfolie per boom.
Conclusie: De beste olijfolie ter wereld in 2022-2023, volgens de World's Best Olive Oils competitie, wordt vertegenwoordigd door Rincon de la Subbética uit Spanje, Sabino Leone uit Italië en Oro de Cánava, ook uit Spanje.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Dit geldt ook voor de olie nadat hij in de fles gebracht is. De eerste persing geeft een opbrengst van ongeveer 10-20% olie bij ongeveer 15 °C, dat wil zeggen voor 1 liter olijfolie is 5-10 kilo olijven nodig.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 300 calorieën.
Olijfolie is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Het bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetten, die goed zijn voor het hart en de bloedvaten.Daarnaast bevat olijfolie ook vitamine E, een krachtige antioxidant die het lichaam beschermt tegen schadelijke vrije radicalen.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
,,Hoe harder een vet is, hoe meer verzadigde vetten het bevat en hoe ongezonder het is. Palmolie is bij kamertemperatuur harder dan olijf- en zonnebloemolie, dus zijn die oliesoorten gezonder dan palmolie.''
De oorlog in Oekraïne zorgt voor een tekort aan zonnebloemolie. De aardappelverwerkers moeten halsoverkop overschakelen op palmolie. Bij sectorfederatie Belgapom bevestigt men het tekort aan zonnebloemolie.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
De Lidl supermarktketen heeft weer de pers weten te halen met een uitstekend product tegen een zeer lage prijs, dit keer is het niet werelds beste olijfolie …
Extra vergine olijfolie (evoo)
Is olie die uitsluitend mechanisch uit de olijven wordt geperst. Heeft de beste kwaliteit en is daarom de lekkerste en duurste olijfolie. Sprenkel evoo over salade, tapenade, koude saus en over pasta. Evoo verhitten kan, maar is vanwege de prijs een tikje kostbaar.
Om eetbare olijven te krijgen zijn 2 verschillende rassen nodig, of een zelfbestuivend exemplaar. Het kan 5 jaar of langer duren voordat de bomen vrucht dragen. Olijfbomen groeien langzaam, en maken lange wortels.
Olijven groeien voornamelijk in een warm en zonnig klimaat. Daarom liggen de meeste olijfboomgaarden in Europa in het zuiden rond de Middellandse Zee. En zijn de grootste olijfproducenten: Spanje, Griekenland en Italië.
Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro.Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
De olijf behoort tot de steenvruchten en is dus geen groente. Olijfbomen groeien vooral rond het Middellands Zeegebied. Olijven zijn aanvankelijk groen van kleur, maar worden donkerder naarmate ze langer in de zon hangen. Olijven eet je niet vers van de boom.
Een olijf kunt u niet rechtstreeks van de boom consumeren.Hij is bitter en hard. Leg de olijven eerst twee weken in water en zet de vruchten regelmatig om en ververs het water elke dag. Wel is het nodig de olijven tevoren licht te kneuzen.
De olijf is de steenvrucht van de olijfboom (Oleo europaea) en één van de belangrijkste landbouwproducten voor onder andere de landen rond de Middellandse Zee. De olijven zijn echter pas eetbaar nadat deze zijn behandeld.De rauwe, rijpe vrucht is namelijk zeer bitter.