In Duitsland gelden de volgende voorschriften: Als een hond in de auto vervoerd wordt, is er voor de achterbank een speciale hondengordel nodig.De hond mag ook in een reiskennel of achter een rek vervoerd worden.
Gaat u op vakantie naar of reist u door Duitsland, is het verplicht uw hond veilig in de auto vast te zetten, bijvoorbeeld door middel van een autogordel voor de hond, een reiskennel of achter een hondenrek.
Rabiës in Duitsland
Duitsland is sinds 28 september 2008 de rabiësvrij.
Er is geen verplichting tot een vaste bench of kennel. Wij adviseren desalniettemin om honden en katten in autobenches, reiskennels of in een hondentuig voor de auto te plaatsen.
En honden die zwaarder zijn dan twintig kilo of honden met een schofthoogte boven de 40 centimeter moeten aan de lijn en je moet (officieel) een muilkorf bij hebben. Dit geldt ook voor 'vechtershonden'. Zij zijn welkom, indien de honden een muilkorf hebben, aangelijnd zijn en niet langer dan vier weken in het land.
Het is verboden om in Duitsland met bepaalde hondenrassen (Pitbull-Terrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bullterrier en Bullterrier) langer dan vier weken te verblijven. Bovendien heeft men hiervoor speciale papieren nodig. Deze webpagina geeft meer uitleg over die welbepaalde hondenrassen.
Hoewel honden niet verplicht vast hoeven te zitten, kan een 'losse' hond voor onveilige situaties zorgen tijdens het rijden. Veilig vervoer verkleint de kans op letsel voor inzittenden, hond én andere weggebruikers. De beste optie is een stalen, gezekerde autobench in de kofferbak.
Straf hond achterlaten in auto:
Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro. Maar is er letsel dan kan iemand gedagvaard worden, dat hangt van de omstandigheden af. Als dat gebeurt kan er een gevangenisstraf worden geëist.
Hoewel je in het buitenland vaak je hond niet los in de auto mag vervoeren, is dit in Nederland gewoon toegestaan. Wanneer je autorijdt mag de hond los op de achterbank of zelfs op de bijrijdersstoel. Toch wordt aangeraden om je huisdier bijvoorbeeld in een speciale gordel te vervoeren.
Of naar een ander land in de Europese Unie (EU)? Dan moet u een Europees huisdierenpaspoort aanvragen. Dat paspoort krijgt u bij een officiële dierenarts. Voor andere huisdieren is een gezondheidsverklaring van uw dierenarts vaak voldoende.
Kölntourist-Schifffahrt, Keulen
Ook tijdens een vaart op de rivier is het mogelijk zijn hond mee te nemen. Bijvoorbeeld bij de vloot van Kölntourist in de Domstad. Hier mogen honden zelfs kosteloos meevaren, maar ze moeten wel aangelijnd blijven.
De kosten voor het vaccin tegen rabiës kunnen per dierenarts verschillen en liggen tussen de €25,- en €45,-. De geldigheid van de inenting is in de meeste gevallen vastgesteld op 3 jaar.
In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te maken in de auto. Reis je door of in Duitsland, dan is dit wel verplicht en dan is een gordelriem erg handig. Let er ook op dat de hond er niet op gaat bijten, honden krijgen ook met gemak een normale autogordel door midden.
Iedere twee uur is een goede richtlijn. Zo kan je hond zijn benen strekken en kun jij even een kopje koffie halen. Vergeet de poepzakjes niet mee te nemen.
De ruglengte bepaalt de lengte van de bench en moet voor een juiste berekening met 25% verhoogd worden. Dus heeft jouw hond, gemeten vanaf net achter de kop en tot de staartaanzet een ruglengte van 60 cm dan verhoog je 60cm met 25% = 75 cm. De ruglengte van de hond bepaalt de lengte van de bench.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
De Franse overheid heeft geen specifieke regels voor het vervoer van een huisdier in de auto. U kunt daarom het beste uitgaan van onze eigen wetgeving. Volgens artikel 5 Wegenverkeerswet mag je een huisdier niet zodanig vervoeren in de auto dat dit tot gevaarlijke situaties of verkeershinder leidt of kan leiden.
Je kunt je puppy gewoon op schoot zetten, of in een kartonnen doos die je op schoot houdt. Zorg er hoe dan ook voor dat tussen je schoot en de pup een goed absorberende laag zit, bijvoorbeeld handdoeken, want sommige pups houden hun plasje niet de hele rit in en anderen worden zelfs een beetje wagenziek.
Een hond dient derhalve gezekerd te worden. Dit kan in een bench, met een gordel (die niet om de hals bevestigd is), achter een scheidingsnet of zelfs in een stoeltje. Daarbij maakt het niet uit of de hond vervoerd wordt op de bijrijdersstoel, op de achterbank of in de koffer.
Vervoer je jouw hond liever in de bagageruimte van de auto , dan is absoluut een speciale autokennel de veiligste optie. Ook een reiskennel van goede kwaliteit is een optie, maar zet deze dan tegen liefst dwars tegen de achterkant van de rugleuning vast.
Vaccineer je hond tegen Rabiës
Honden moeten 21 dagen voor binnenkomst van Duitsland ingeënt zijn. Puppy's mogen vanaf de leeftijd van 12 weken deze inenting krijgen, wat betekent dat je puppy op zijn vroegst op 15 weken internationaal mag reizen.
Vaak geldt de muilkorf in het openbaar vervoer, zo ook in Frankrijk, maar in Italië geldt dit in alle openbare gelegenheden. In sommige landen zijn 'risicohonden' zoals pitbulls en rottweilers, helemaal niet welkom. In niet-EU-landen zoals Zwitserland, IJsland en Noorwegen gelden andere regels.
eigenaren verplichten hun hond aan te lijnen of. eigenaren verplichten hun hond een muilkorf om te doen.