De numerus fixus is er om ervoor te zorgen dat studenten op de juiste plek terecht komen en is dus in het belang van elke onderwijsinstelling en van de student. Voor sommige opleidingen is het nodig om alleen de beste en meest gemotiveerde studenten toe te laten. Bijvoorbeeld omdat: De opleiding te duur is.
Numerus fixus studies kijken naar de gemiddelde cijfers, motivatie en persoonlijkheid van je kind. Vanaf 1 oktober 2019 tot uiterlijk 15 januari 2020 kan je kind zich aanmelden voor een fixus-opleiding in 2020-2021.
Numerus fixus
Je wordt dus niet zomaar toegelaten. Hogescholen en universiteiten mogen zelf bepalen hoe die selectieprocedure eruit ziet. Het wordt daarom ook wel decentrale selectie genoemd. Vaak wordt er gekeken naar je cijfers, maar ook naar je motivatie.
De hogeschool of universiteit maakt op basis van de selectieprocedure een ranglijst van iedereen die zich heeft aangemeld. Denkt de onderwijsinstelling dat je goed bij de opleiding past? Dan krijg je een rangnummer hoog op de lijst. Hoe minder goed je bij de opleiding past, hoe lager je op de lijst komt te staan.
Numerus fixus definities
Regeling waarbij slechts een beperkt aantal studenten tot een studie aan de universiteit wordt toegelaten. Bij een te groot aantal aanmeldingen gebeurt de selectie meestal aan de hand van loting. In Vlaanderen noemt men deze regeling meestal 'numerus clausus'.
Als voor een opleiding een numerus clausus bestaat wordt slechts een beperkt aantal studenten tot die opleiding toegelaten. De Latijnse term staat voor gesloten aantal. Dit inperken kan nodig zijn als er onvoldoende faciliteiten zijn om alle studenten aan te nemen die de opleiding willen volgen.
U mag zich maximaal 3 keer aanmelden voor een bepaalde fixusopleiding. Dat betekent bijvoorbeeld dat u zich voor de opleiding psychologie (een fixusopleiding) over alle jaren en over alle instellingen maximaal 3 keer mag aanmelden.
In totaal zijn er 2785 opleidingsplaatsen. Er waren volgens Medisch Contact 9181 aanmeldingen via Studielink binnengekomen. 7952 deelnemers deden uiteindelijk mee aan de decentrale selectie. In Rotterdam heb je de meeste kans om aangenomen te worden (48%), in Maastricht de minste (21%).
Om zicht te krijgen op de intelligente wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de cijfers van 4 havo of 5 vwo. Ze kijken dus niet naar de eindexamencijfers! Ook moet de student soms tijdens een selectiedag opdrachten maken om te laten zien dat hij of zij het niveau aan kan.
Je mag je per studiejaar voor maximaal 2 opleidingen met een numerus fixus aanmelden. Voor de opleidingen Geneeskunde, Fysiotherapie, Tandheelkunde, Mondzorgkunde of Verloskunde geldt een uitzondering. Voor deze opleidingen kun je je per studiejaar maar één keer aanmelden.
Een lager GPA betekent eenvoudigweg minder kans op de opleiding die je wenst te gaan volgen. Wil je een beurs voor een topuniversiteit dan moet je niet met een 3.1 aankomen. Het Amerikaanse Harvard vraagt al snel een GPA van 3.8." Volgens Schreel is studenten er bovendien veel aan gelegen een judicium binnen te halen.
Wat is numerus fixus? Bij een numerus fixus is er een beperkt aantal studenten dat aan de studie mag beginnen. Dit betekent dat opleidingen niet iedereen toelaten, als er meer aanmeldingen zijn dan het maximale aantal.
Een loting kan ervoor zorgen dat studenten met andere interesses en achtergronden in de opleiding terechtkomen, en Ten Cate verwacht dat dit ook zal leiden tot meer diversiteit in specialisaties.
Duizend extra kandidaten meldden zich aan voor de decentrale selectie, maar bij twee faculteiten nam de belangstelling juist af. Maar liefst 10.860 kandidaten meldden zich aan voor de decentrale selectie voor het studiejaar 2021-2022, bijna duizend meer dan vorig jaar.
Geneeskunde is een opleiding met een numerus fixus. Voor het studiejaar 2023-2024 zijn 304 plaatsen in Utrecht.
Bij de opleiding Verpleegkunde is er sprake van een numerus fixus. Dit houdt in dat er per studiejaar een maximum aantal opleidingsplaatsen beschikbaar is. Als zich meer studenten aanmelden dan dat er plaatsen zijn, worden studenten geselecteerd door middel van een selectieprocedure.
Directe plaatsing op basis van een 8 of hoger gemiddeld is niet mogelijk. De enige manier om Geneeskunde in Utrecht te kunnen studeren, is door deel te nemen aan de selectie en een kansrijk genoeg rangnummer te behalen voor plaatsing (1 t/m 304).
Veel studenten in spe denken dat Geneeskunde een heel zware studie is door de grote hoeveelheid biologie, wis-, natuur- en scheikunde. Maar de praktijk wijst uit dat als je op het vwo goede cijfers voor deze vakken haalt, je het universitaire niveau - met voldoende inzet en zelfdiscipline – moet aankunnen.
De geneeskundeopleidingen in Maastricht, Groningen en aan de Vrije Universiteit (VU) zijn het best beoordeeld tijdens de nieuwste visitatierondes. Dat blijkt uit een vergelijking van de visitatierapporten op de website van accreditatieorganisatie NVAO door Medisch Contact.
Je 6vwo SE-cijfers tot en met 14 januari 2022 tellen verplicht mee. Het betreft de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde a of b en Nederlands. In aanvulling op de BMAT, geven deze cijfers een goed beeld van hoe je kennis ervoor staat voor de vakken die belangrijk zijn voor Geneeskunde*.
Met een hbo- of wo-opleiding (propedeuse of afgerond) moet je deelcertificaten op vwo-niveau halen voor de vakken wiskunde A of B, natuurkunde, scheikunde en biologie. Welke opleiding je hebt gevolgd maakt niet uit (medisch, niet-medisch).
Zowel wiskunde A als B geven toegang. Ook met een einddiploma van HBO of WO word je toegelaten. Je moet dan de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau hebben afgerond. Een VWO-diploma oude stijl geeft geen toelatingsrecht meer.
Criminologie is een Numerus Fixus-opleiding.
Dat kan betekenen dat niet iedereen die Criminologie aan de VU wil studeren, kan worden toegelaten.
Voor de bacheloropleiding Psychologie geldt een selectieproces (Numerus Fixus). Omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, kijken we welke studenten het beste bij de opleiding passen. Ook is het selectieproces een goede kans voor jou om de studie te leren kennen.
De bacheloropleiding Farmacie is de eerste stap om een veelzijdig geneesmiddeldeskundige te worden, werkzaam als apotheker of onderzoeker. Let op: deze opleiding heeft een numerus fixus vanaf het studiejaar 2023-2024, wat betekent dat je je voor 15 januari 2023 moet aanmelden.