Zenuwbeschadiging. Een uiterst zeldzame complicatie van de anesthesie is een zenuwbeschadiging die voor bijvoorbeeld verlamming of gevoelsstoornissen kan zorgen. Deze zenuwbeschadiging kan het gevolg zijn van het voor langere tijd een moeilijke houding aannemen op de operatietafel.
Is narcose veilig? Gelukkig is narcose zeer veilig dankzij geavanceerde bewakingsapparatuur, moderne geneesmiddelen en goede opleiding van de anesthesioloog en anesthesiemedewerkers. Ondanks alle zorgvuldigheid zijn complicaties niet altijd te voorkomen.
De hersenen worden in een omkeerbare coma gebracht, zo blijkt uit een onderzoek bij mensen onder volledige narcose. De hersenactiviteit is veel lager, dan wanneer iemand slaapt. Bijna net zo laag als bij een patiënt wiens hersenstam niet meer werkt, zoals bij comatueuze hersenen.
Wat betreft de vraag of je nog wekenlang moe kunt zijn van de narcose; nee, dat is niet het geval. De narcosemiddelen worden snel door het lichaam afgebroken en met de urine uit het lichaam verwijderd. Binnen een dag is het effect van de narcose daardoor helemaal uitgewerkt.
Misschien dat een recent in vakblad Journal of the American Geriatrics Society gepubliceerde studie voor enige geruststelling kan zorgen. Volgens Canadese onderzoekers is er geen verband tussen het soort narcose en het risico op dementie.
De meeste anesthesiemiddelen hebben een dempend effect op het hart waardoor de pompfunctie bij een al bestaande cardiomyopathie verder kan verslechteren. Ook kan een reeds bestaande geleidingsstoornis toenemen.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is.
Het is heel gewoon dat u zich na een operatie nog een tijdlang niet fit voelt. Dat ligt niet alleen aan de anesthesie, maar aan de ingrijpende gebeurtenis die iedere operatie nu eenmaal is. Het lichaam moet zich in zijn eigen tempo herstellen.Dat heeft zijn tijd nodig.
Veelgebruikte slaapmiddelen (anesthetica) zijn thiopental en propofol. Tijdens het inbrengen van de middelen krijg je soms een mondkapje met extra zuurstof.
Verwardheid en geheugenverlies
Vooral bij oudere patiënten die geopereerd werden, komt verwardheid of geheugenverlies voor.
Na een behandeling onder algehele anesthesie kunnen tijdelijke geheugenstoornissen optreden en pre-existente geheugenstoornissen verergeren. In de literatuur wordt een frequentie van postoperatieve cognitiestoornissen van tussen de 10 en 50% gesteld.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Geheugen- en concentratiestoornissen, vermoeidheid
Na een operatie heeft het lichaam tijd nodig om zich te herstellen. Het is dan ook normaal dat men zich niet onmiddellijk fit voelt. Na de operatie is men nog een tijdje onder invloed van de anesthesiemedicatie.
Dromen kan niet tijdens een narcose. Veel mensen zien op tegen een narcose. Ze hebben moeite om de regie uit handen te geven, of ze zijn bang voor dat er iets mis kan gaan. Gelukkig is narcose tegenwoordig heel veilig en vaak weinig belastend voor een patiënt.
Trauma. Volgens anesthesioloog professor Albert Dahan van het Leidsch Universitair Medisch Centrum komt dit tussen de 10 tot 100 keer per jaar voor in Nederland. Niet iedere patiënt die wakker wordt tijdens de operatie krijgt dit bewust mee.
Type A is het meest risicovol, omdat de meest vitale organen – namelijk het hart en de hersenen – van het lijf dan in gevaar komen. Als de wand van de aorta dunner wordt, kan deze scheuren, waardoor iemand door massaal bloedverlies overlijdt.
Het kan zijn dat je na de operatie nog wel even suf bent. Daarom brengen we je naar de ontwaakkamer, om veilig en rustig wakker te worden. Sommige patiënten blijven daar een uurtje, anderen tot zelfs een dag.
Ja, dat kan. Tijdens de narcose, terwijl u diep slaapt, plaatsen wij een beademingsbuisje in uw keel omdat mensen tijdens narcose niet zelf ademen. Van dit buisje kunt u keelpijn/heesheid krijgen. Dit gaat meestal na enkele dagen over.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
Zoals in de definitie staat betekent narcose een diepe slaap waarbij het bewustzijn en het gevoel volledig wordt uitgeschakeld, zodat de chirurg ongestoord in het lichaam kan snijden.
Hierbij is uw hele lichaam verdoofd en bent u buiten bewustzijn. U merkt niets van de operatie en kunt er zich ook later niks van herinneren. De slaapmiddelen krijgt u via een infuus. U wordt beademd en uw hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en diepte van de anesthesie worden in de gaten gehouden.
Bel bij verkoudheid, krasje, puistje of koortslip
Voordat u de operatiekamer op gaat controleren wij of u een huidbeschadiging heeft, vanwege het infectierisico kan de operatie mogelijk niet doorgaan.
Slaapproblemen na een operatie waarbij je een narcose hebt gehad zijn normaal. En hoe ingrijpender de operatie, des groter zijn meestal de slaapproblemen. Het is een reactie van het lichaam op het trauma van de operatie.Deze stressreactie beïnvloedt je slaap en kan leiden tot slaapproblemen na de narcose.
Wat is (lichte) sedatie
Dit wordt ook wel bewuste sedatie genoemd. U wordt wat slaperig, zodat het onderzoek en/of behandeling voor u minder belastend is. Deze slaperigheid treedt bij sommige mensen direct na de injectie op, bij anderen pas na enige tijd. Hoe slaperig u bent, is niet te voorspellen.