Trespa® gevelbekleding is door zijn hoge dichtheid redelijk zwaar. Voor u als bouwer iets om rekening mee te houden bij het bevestigen van Trespa platen. Het achterhout en de achterliggende constructie moeten goed berekend zijn op het gewicht van de Trespa® plaat.
De platen wegen per mm dikte per m2 1,4 kg. Dit betekend dat 1 m2 in 6 mm 8,4 kg weegt.
HPL-plaat wordt gemaakt door onder hoge druk en hoge temperatuur de houtvezels en de hars samen te persen. Voor deze variant is uitgegaan van hout dat afkomstig is uit duurzame bosbouw (met keurmerk). Het soortelijk gewicht van de plaat is ca. 1394 kg/m³.
Trespa® (gevel)platen zijn leverbaar in vier diktematen: 6mm, 8mm, 10mm en 13mm. Hiervan is 6mm de meest gebruikte dikte.
trespa trekt krom door temperatuurverschillen aan 2 zijden,denk hierbij aan de verlichting aan de onderkant van het deksel,als deze aan is wordt het daar warm,aan de buitenkant is de temperatuur een stuk lager.
De montage van Keralit is wel anders ten opzichte van Trespa®. Zo heb je bij Keralit een koppelstuk nodig voor een strakke montage en worden de platen als het ware in elkaar geklikt. De profielen hebben namelijk aan de bovenzijde gaatjes. Hiermee kan het Keralit bevestigd worden aan het stijl- en regelwerk.
Aan de slag met het boren in Trespa®
Gaten boren in Trespa® of een compactplaat gaat het beste met een HPL boor of HSS (High Speed Steel) boor. Let er goed op dat de tophoek van de boor tussen de 60 en 80 graden ligt, hiermee krijg je de beste resultaten.
Gaat u Trespa® of andere HPL platen met schroeven monteren, dan gebruikt u verder altijd 1 schroef als fixatie. Deze “fixatieschroef” is bepalend voor de plaatsing van uw plaat. In vergelijking met alle andere schroeven (8 mm) heeft ze een kleiner boorgat van 5 mm. Hierdoor kan de plaat uitzetten onder de schroefkop.
De montage van Trespa® kan op 2 manieren: lijmen of schroeven. Lijmen heeft de voorkeur als het oppervlak volledig vlak moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan oppervlakken die regelmatig vuil worden en die je vaak moet schoonmaken. Achter de schroeven kan dan vuil blijven hangen.
Er bestaat geen speciaal zaagblad voor Trespa platen, waardoor we u adviseren om een metaalzaag te gebruiken. Voor het beste resultaat, laat u de metaalzaag over de achterzijde van de Trespa plaat lopen. Let er bij het starten met zagen op, dat de zool van de decoupeerzaag volledig op de plaat rust.
Trespa® is vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid een geliefd plaatmateriaal voor buiten in de woning- en utiliteitsbouw. Het wordt veelal gebruikt als onderhoudsvrije gevelbekleding zoals kunststof boeidelen en windveren. De levensduur van Trespa® / HPL platen is 30 jaar en vergt bijna geen onderhoud.
De kosten van trespa boeiboorden hangen ergens tussen de €75 en €115 per vierkante meter. Dit hangt dan ook volledig af van wat je wilt. Zo kun je kiezen voor het merk Trespa, maar het is goedkoper om ons HPL huismerk te kiezen.
Rockpanel is standaard brandwerend klasse B.
Trespa® is op aanvraag ook verkrijgbaar in brandwerend maar standaard platen hebben deze eigenschap niet. Rockpanel is licht van gewicht. Nadeel aan het Rockpanel assortiment is dat men wat minder afmetingen levert dan Trespa. Trespa® is in meer diktes verkrijgbaar.
Bij het bewerken is het belangrijk om rekening te houden met de hardheid van het materiaal, hierdoor kan het bewerken wat meer tijd in beslag nemen dan bij een ander soort kunststof. Door de eigenschappen van de Trespa® platen is het materiaal logischerwijs niet te snijden of te buigen.
HPL is de afkorting van High Pressure Laminate en staat ook wel bekend onder de merknaam Trespa®. Dit laminaat bestaat uit een kern van met fenolhars samengeperste houtvezels en harde gelamineerde toplagen. Deze toplagen zijn hard, uv- en waterbestendig. HPL platen zijn dus zowel geschikt voor binnen als buiten.
Trespa® is een merknaam voor HPL “high pressure laminate” platen. Het is een massieve kunststof plaat die bestaat uit een laag geperste houtvezels met een harde toplaag aan de buitenkant. De bestandsdelen van de platen worden onder hoge druk en temperatuur samengeperst.
Waarom schroeven voor TRESPA® platen? Deze schroeven zijn erg handig als je TRASPA® platen, kunsttof platen of volkern kunststof platen wilt bevestigen. De schroeven zijn gemaakt van RVS (roestvaststaal) dus je bent er zeker van dat jouw Trespa® platen ook buiten goed bevestigd zijn.
Trespa® levert de platen ook met verschillende motieven: de Wood Decors en de Naturals. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de Wood Decors houtmotieven. Het assortiment telt momenteel 32 houtmotieven, de kleurtinten van deze motieven verlopen van wit – beige –lichtbruin – donkerbruin – zwart.
Trespa staat bekend staat om zijn hardheid. Daarom adviseren wij om onze Multi Purpose gatzagen met hardmetalen tanden te gebruiken. Met de Multi Purpose kun je namelijk tot 175 gaten in Trespa maken. Met een klassieke gatzaag van bimetaal zijn dit er hooguit 3 à 4.
Met betrekking tot frezen in Trespa® wordt doorgaans geopteerd voor hardmetaal frezen. Echter kunnen ook HSS frezen succesvol ingezet worden. Hier geldt opnieuw de aanbeveling om te kiezen voor de gecoate uitvoeringen.
HPL kun je op twee manieren bevestigen: met schroeven of met lijm. Wil je jouw HPL platen blind bevestigen? En is het oppervlak kleiner dan dan 2,5 ㎡? Dan kun je het beste lijm gebruiken.
Kunststofplatenshop.nl heeft een ruim assortiment van HPL Trespa® (Meteon® en Izeon®) platen op maat.
Specificaties HPL schroef
Let er bij het vastschroeven op, dat je de schroefbit goed in de schroefkop plaatst. Als het bitje niet loodrecht in de schroefkop staat, kan de epoxy coating van de schroef beschadigd raken. Het is zeer aan te raden om onbeschadigde, goed passende bitjes te gebruiken.
Voor het bevestigen van Trespa®/HPL schroeven met een diameter van 4,8 mm, heb je altijd een 8 mm boor nodig. Waarom is dit nodig? Omdat je HPL of Trespa® plaat kan uitzetten. Door je gaten ruim genoeg te boren, blijven de schroeven goed zitten en voorkom je dat de kop afbreekt.
Daarnaast is Trespa waterdicht en UV bestendig. Je kunt deze platen hierdoor veilig buiten gebruiken zonder dat de platen beschadigd raken.