Wanneer je nagelbijt, komt dit vuil in je mond terecht, wat tot infecties kan leiden. Ingegroeide nagels: langdurig nagelbijten kan tot een verkeerde nagelgroei leiden. Een slechte adem: door te nagelbijten krijg je nog meer bacteriën in je mond. Deze kunnen voor een slechte adem zorgen.
Als je de nagelriem zoveel geweld aandoet, stoort dat de nagelgroei. De kans is groot dat er voorgoed kleine, zielige nagels overblijven. Ook kan nagelbijten leiden tot ernstige afwijkingen die behandeld moet worden. Daarnaast leidt het tot eczeem, opzwellingen en infecties."
Door op je nagels te bijten kom je hier eerder mee in contact. Hierdoor kunnen nare zweren en abcessen ontstaan. Je kunt ook aardig wat tandschade oplopen. Daarbij ben je als nagelbijter ook vatbaarder om 's nachts tanden te knarsen; dubbel zo slecht voor je gebit.
Mensen die nagelbijten zijn vaker perfectionistisch
Het Canadese onderzoek geeft een mogelijk antwoord: perfectionisme. De groep die niet van huid, haar of nagels kon afblijven, was veeleisend en had meer moeite om te ontspannen en om de eigen emoties te bedwingen.
Bij kinderen komt besmetting gemakkelijker voor vanwege nagelbijten en duimzuigen. De eitjes ontwikkelen zich in het lichaam tot wormpjes. Ze paren, de vrouwtjes leggen hun vele eitjes en de cirkel is rond.
Op je handen en onder je nagels zitten veel bacteriën die mondproblemen kunnen veroorzaken. Bij mensen die hun afgebeten nagels doorslikken, kan het op den duur zelfs leiden tot (ernstige) maagproblemen.
Het krioelt van de bacteriën onder je nagels // Je gebruikt je handen voor alles. Het is dus niet dat het onder je nagels een broeinest van viezigheid is en dat het verschillende typen bacteriën, schimmel en gist huist. Hierdoor kunnen flink wat nare zweren en abcessen ontstaan.
Het woord nagelbijten zegt het al: je bijt een stukje van je nagels af. Vaak blijft het niet alleen bij je nagel, maar ook de huid rondom je nagel krijgt het flink te verduren. De één spuugt dit vervolgens uit, de ander eet het op. De meeste nagelbijters weten niet beter dan dat ze nagelbijten.
Naast het bekende imitatiegedrag is er vaak sprake van een erfelijke factor. Ook al lijkt nagelbijten een redelijk onschuldige bezigheid, iedere keer dat de vinger met de mond in contact komt vindt er een overdragen van meer of minder schadelijke stoffen plaats, onder andere bacteriën.
Sommigen hebben na twee maanden het nieuwe gedrag al helemaal in hun systeem zitten en bij anderen duurt het juist langer. Wees dus niet te streng voor jezelf door te stellen dat jij met drie weken al compleet van je nagelbijt-gewoonte af moet zijn.
Als onderdeel van een psychische stoornis, nagelbijten valt onder de Impulse control disorder (ICD). Ook bijten kinderen met bijvoorbeeld obsessief compulsieve stoornis meer nagels.
Als de nagel helemaal heeft losgelaten kan het zijn dat de nagelgroei stopt. Kalknagel: Een schimmelnagel wordt ook wel een kalknagel of hoornnagel genoemd. Iedereen heeft schimmels op de huid en onder de nagelrand.
Bij een menselijk lichaam blootgesteld aan warme vochtige omstandigheden kan het haar binnen een jaar vergaan en kunnen nagels binnen tientallen jaren ontbinden.
Sommige kinderen beginnen op kleuterleeftijd met nagelbijten. Meestal wordt dat veroorzaakt door spanning of opwinding. Maar ook verveling kan een oorzaak zijn, net als een manier om frustraties te uiten of aandacht te krijgen. Nagelbijten is niet alleen een nare gewoonte, het kan ook schadelijk zijn.
Doorgaans is nagelbijten van voorbijgaande aard en onschuldig, maar het kan ook wijzen op andere, niet te verwaarlozen mentale en emotionele aandoeningen (bijvoorbeeld OCS, obsessieve-compulsieve stoornis).
Langdurig nagelbijten kan een verkeerde nagelgroei bevorderen, waardoor nagels in kunnen gaan groeien. Doordat nagelbijters hun nagels en vingers regelmatig bevochtigen, worden de huid zwakker. Er kan eczeem of andere schimmelinfecties op de vingers ontstaan. Op en onder je nagels en handen zit vaak veel vuil.
Maar liefst 2 miljoen Nederlanders bijten op volwassen leeftijd nog op hun nagels. Wereldwijd zijn meer dan 600 miljoen mensen nagelbijter, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Pathologische Onychophagie en Onychotillomanie (IPO). In Nederland blijft 10 tot 15 procent van de bevolking hun leven lang nagelbijten.
Hydrateer, hydrateer, hydrateer
Niet alleen moet je je handen en nagels iedere dag goed hydrateren met een fijne, rijke handcrème, ook het drinken van genoeg water is heel belangrijk, dus zo'n twee liter per dag. Hydratatie maakt je nagels sterker, waardoor ze minder snel afbreken en dus beter kunnen groeien.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Gemiddeld groeien onze vingernagels dan wel 3,5 millimeter per maand, de nagels van je dominante hand groeien sneller. Je teennagels groeien dan weer een pak trager: gemiddeld 1,6 millimeter per maand.
Er zitten bacteriën onder de nagels, die naar de mond gebracht worden. Dit kan infecties in de mond veroorzaken. Het doorslikken van deze vieze nagels kan voor maagproblemen zorgen.
Alleen al onder een vingernagel kunnen 3 miljoen bacteriën te vinden zijn. Bacteriën kunnen van 72 uur tot maanden overleven op diverse oppervlakken zoals deurkrukken, werkbanken en vloeren.
Als een mens sterft, krijgen de jonge cellen in het nagelbed geen voedsel meer, en houden ze op met delen en dus ook met groeien. Een gelijkaardig proces maakt dat ook haren stoppen met groeien nadat iemand is overleden. Toch kan het lijken of nagels en haren na de dood doorgroeien.
Nagels ademen namelijk nooit. Niet voor niets groeien nagels van binnenuit: ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Er is dus geen reden om te vrezen voor 'verstikkende' kunstnagels!