Veel katten worden enthousiast wanneer ze hun voer krijgen en kunnen daardoor te veel eten of te snel gaan eten. Je kat kan overgeven nadat hij te snel gegeten heeft, spijsverteringsklachten krijgen of te zwaar worden omdat hij te snel en te veel eet.
Allereerst is het goed om na te gaan of er niet (terecht) sprake is van honger. Een volwassen kat kan honger hebben als hij te weinig eten krijgt, maar veel vaker komt het voor dat de kat niet vaak genoeg eten krijgt. Wanneer hij een of twee keer per dag een (grote) maaltijd krijgt, heeft hij de rest van de dag honger.
Alarmsignaal. Lijkt je kat nu echt altijd honger te hebben, maar verliest hij toch gewicht, dan kan het zijn dat hij last heeft van een te snel werkende schildklier of zelfs suikerziekte. Toegenomen eetlust in combinatie met gewichtsverlies is altijd een alarmsignaal en reden om je dierenarts te waarschuwen.
Een kat wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud. Maar katten die de hoge leeftijd van 20 jaar bereiken zijn geen uitzondering. Om een goed beeld te krijgen van de leeftijd van onze katten wordt vaak een vergelijking gemaakt met mensenjaren.
Katten die zeuren of bedelen hebben een heel specifiek doel: ze willen aandacht, eten of er is iets anders aan de hand. Onbedoeld geven wij ze ook snel wat ze willen. Een kat die op je toetsenbord gaat zitten halen we weg, geven we misschien wel even een aai of we praten tegen de kat.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Het wanneer en waar is daarom belangrijk bij het ontcijferen of het spinnen een teken van liefde is. Als je kat bij je is, en op schoot zachtjes ligt te spinnen, dan is dat een vrij duidelijk teken dat hij of zij smoorverliefd op je is. Ogen dicht en spinnen is de manier waarop je kat zegt: 'IK AANBID JE'.
Geef hem veel vers water in een grote metalen of keramieken bak. Sommige katten drinken liever buiten, dus wellicht is een waterbak in de tuin ook een goed idee. Het drinken van water bevordert een goede werking van zijn oude nieren en vermindert het risico op aandoeningen aan de lage urinewegen.
De oudste, nu nog levende, kat is ongeveer 26 jaar. De oudste mens is ongeveer 4,5 keer ouder.
De kosten voor het inslapen van de kat op de dierenartspraktijk zijn gemiddeld rond de 70 euro. Wanneer je ervoor kiest om de dierenarts bij je thuis te laten komen om de kat in te slapen, zijn de kosten gemiddeld 120 euro.
Als je ongeveer 3 á 4 maaltijden per dag aanbiedt zit je altijd goed. Het verdelen van de maaltijden over de dag zorgt ervoor dat je kat niet te snel vol raakt en dat hij niet alles in één keer naar binnen schrokt. Als je vaak weg bent kun je er ook voor kiezen om één of twee keer per dag te voeren.
Dat is net berekend bij de energiebehoefte. Een gemiddeld droog kattenvoer bevat 15 MJ per kilogram (voorbeeld; dit verschilt per merk). 1,058 MJ per dag gedeeld door 15 MJ per kilogram = 0,07 kilogram per dag. Een kat van 4 kg moet dus per dag 0,07 kilogram oftewel 70 gram van deze brokken krijgen.
De meest voorkomende redenen waarom een kat bijt zijn uit pijn of medische problemen, angst, frustratie, verkeerd begrepen communicatie of spel.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Je kat knipoogt met beide ogen
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Wanneer een kat leeftijd gerelateerde gedragsproblemen krijgt die niet door een medische oorzaak te verklaren zijn, spreken we over het cognitief dysfunctie syndroom, ook wel vaak 'dementie' genoemd. De meest geziene gedragsveranderingen zijn: meer en harder miauwen zonder duidelijke oorzaak en onrust.
Zowel fysiologisch als pathologisch treden er veranderingen op bij het ouder worden. Katten kunnen wat grijs worden, alhoewel grijs worden wel veel minder voorkomt bij katten dan bij honden. Ook in de ogen kunnen er veranderingen optreden. Vooral bij blauwe ogen zie je vaak dat de iris wat van structuur verandert.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen. Om dit te voorkomen is het verstandig om ervoor te zorgen dat je kat in ieder geval overdag genoeg gespeeld heeft.
Een kat ouder dan 14 jaar kunt u gerust 'bejaard' noemen, ook al zijn er katten genoeg die veel ouder worden dan veertien. Katten ouder dan 10 à 12 jaar worden meestal 'senior' genoemd.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.
Leeftijd kat
Een kat wordt gemiddeld tussen de dertien en veertien jaar oud. Het komt regelmatig voor dat katten (veel) ouder dan dat worden. Wanneer de kitten eenmaal volwassen is, zijn de verschillende periodes in zijn of haar leven lichamelijk niet heel goed zichtbaar.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.