Bijvoorbeeld een zelfgemaakte soep, een rijkgevulde salade met vlees, vis, noten of ei, een groente-omelet of rijstwafels met gezond beleg zoals hummus, ei, notenpasta, Hüttenkäse of gerookte zalm.
Een gezonde lunch levert 350-550 kcal en bevat minimaal 75 gram groente. Kies voor bruin of volkorenbrood of andere volkoren graanproducten, aardappelen en/of peulvruchten. Besmeer je brood met halvarine of zachte margarine uit een kuipje.
Twee keer warm per dag
Of een maaltijd warm of koud is maakt niet uit. Het gaat altijd om de samenstelling. En omdat de samenstelling van een warme lunch over het algemeen gezonder is dan van een broodmaaltijd van alleen brood met beleg, is twee keer per dag warm eten geen enkel punt.
Voedzaam en vezelrijk
Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden. Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen.
Het wordt aangeraden om 3 maaltijden per dag te eten tussen de 400 en 600 calorieën. Je kan het beste ontbijten om 7.11 uur, lunchen om 12.38 uur en warm eten om 18.14 uur. Het is natuurlijk logisch dat niet iedereen stipt op deze uren gaat eten, maar probeer rond deze tijdstippen wel aan tafel te zitten.
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.
Dat betekent dat volkorenbrood maar liefst drie keer meer voedingsvezels bevat dan witbrood. Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Er zijn broodvervangers en broodvervangers. Je kunt broodvervangers kiezen die je koolhydraten leveren zoals roggebrood, crackers en rijstwafels. Daarnaast heb je broodvervangers die ervoor zorgen dat je juist minder koolhydraten eet en een stofwisseling die ketose wordt genoemd stimuleert.
Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Als je slechts één maaltijd per dag eet, kan het nog een hele opgave voor je zijn om alle voeding die je nodig hebt in één keer binnen te krijgen. Een goede multivitamine en visolie suppletie is dan ook geen overbodige luxe bij dit dieet.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Wat zijn de symptomen van depressie? Je voelt je neerslachtig, bent moe, ziet alles somber in en hebt nergens zin in. Het zijn typische symptomen van depressie. Bij depressie is er altijd sprake van een overheersend somber gevoel of het verlies van interesse of plezier in activiteiten.
De bouw en ligging van de maag
De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden – verdeeld over de dag – eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
Conclusie. Dat eten na 20:00 uur je automatisch dik maakt is een mythe. Eten na 20:00 uur zorgt alleen voor vetopslag als desbetreffende maaltijd er verantwoordelijk voor is dat je over de gehele dag gezien meer calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.