De kleur van een eierdooier kan variëren van lichtgeel naar donkeroranje. Dit kan beïnvloed worden door het voedsel dat de kip heeft gekregen. Als een kip voer op basis van tarwe krijgt, zal het een ei met een gele dooier leggen. Wanneer de kip mais eet, wordt de dooier meer oranje.
Als je eieren te lang laat koken, dan ontstaat er rond de eidooier een blauwgroene ring. Dit komt door een reactie van ijzer uit de eidooier en zwavel uit het eiwit. Dit is niet schadelijk. Je kunt het ei dus gewoon eten.
Eiwit, het witte gedeelte van rauwe eieren, is opaalachtig en lijkt pas wit als het geklopt of gekookt is. Een gele of groenige waas in het ongekookte eiwit kan duiden op de aanwezigheid van riboflavine, maar verandert de smaak van het ei niet en is prima te gebruiken .
De kleur en de gezondheid
Een gele of een oranje eidooier vertelt je overigens niets over de voedingswaarde van het ei. Als een kip meer voeding met caroteen heeft gekregen, betekent dit niet dat wij dan ook meer caroteen binnenkrijgen. Het is dus niet zo dat het ene ei gezonder is dan het andere ei.
Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater. De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
Als een kip voer op basis van tarwe krijgt, zal het een ei met een gele dooier leggen. Wanneer de kip mais eet, wordt de dooier meer oranje. Dat komt omdat in mais het stofje caroteen zit. Caroteen is een pigment, waardoor de dooier donkerder wordt.
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Is een bruin ei gezonder dan een wit ei? Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip.
Wanneer kippen voer eten dat gele maïs of luzernemeel bevat, leggen ze eieren met middelgele dooiers. Wanneer ze tarwe of gerst eten , leggen ze eieren met lichter gekleurde dooiers. Een kleurloos dieet, zoals witte maïsmeel, produceert bijna witte eierdooiers.
Misverstand 3: “De kleur van het eigeel zegt iets over de kwaliteit en voedingswaarde” De kleur van het eigeel kan variëren van lichtgeel tot donkeroranje. Dat zegt niets over de kwaliteit of voedingswaarde van het ei, wel over wat de kippen te eten kregen.
Het blijkt dat de kleur echt het soort dieet vertegenwoordigt dat aan de kip wordt gevoerd . De meeste kippen krijgen diëten die natuurlijke xanthofylen bevatten (een subset van carotenoïden). Dit is wat een geeloranje kleur produceert in de dooiers van de eieren die ze leggen.
Het eiwit is uitgedroogd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als u tekenen van verkleuring opmerkt, gooi het ei dan weg en was de kom met heet zeepsop voordat u een nieuw ei test. U kunt ook controleren of het eiwit of de dooier van het ei vloeibaar is. Dit is een indicatie dat het ei oud is en dat de kwaliteit is afgenomen .
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Een hardgekookt ei levert 9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B12. Verder bevat het 6,3 g eiwitten, 22 mcg foliumzuur en 1,2 mg ijzer. Ook zit er ongeveer 87 g water in rauw eiwit. Daarom is het opnemen van eieren in uw dieet ideaal om bloedarmoede te voorkomen, wat leidt tot een lage bloeddruk .
Vrij uitlopende kippen zoals de onze die graag toegang hebben tot groene, grazige weiden, leggen eieren met donkerdere dooiers dan hun kooigenoten. Dit komt voornamelijk door de carotenoïden (gele, oranje en rode plantenpigmenten) die te vinden zijn in de klavers, grassen en andere groenten die kippen buiten eten .
Eieren van verschillende commerciële rassen kunnen variëren van wit tot donkerbruin . Bruine kippen zijn meestal groter en hebben meer voedsel nodig om een ei te maken, daarom kunnen bruine eieren duurder zijn dan witte eieren. Alle eieren, ongeacht de kleur, zitten boordevol eiwitten en voedingsstoffen.
Hoe krijgt een ei een witte of bruine kleur? Het geheim van de kleur van een ei zit hem in de kleur van de kip die hem legt. Daarbij gaat het niet om te kleur van de veren van de kip, maar om de kleur van haar oorlelletje. Een kip met een rood lelletje legt een bruin ei en de kip met een wit lelletje legt een wit ei.
De eidooier is juist het gezondste deel van het ei. Deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren.
Is de ene beter voor u dan de andere? Afgezien van het uiterlijk van de schalen, is er geen groot voedingsverschil tussen verschillend gekleurde eieren . Zolang kippen van verschillende rassen een vergelijkbaar dieet volgen en op de juiste manier worden gevoerd, zullen hun eieren een gelijkwaardige voedingswaarde hebben.
Een gemiddeld ei (60 g), in het bijzonder de eidooier, bevat ongeveer 200 mg cholesterol (4). Te veel cholesterol in het bloed is schadelijk en verhoogt in combinatie met andere risicofactoren zoals roken, hypertensie, te weinig lichaamsbeweging, overgewicht en diabetes type 2 het risico op hart- en vaatziekten.
Eieren ð³ Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten.Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.