Als je Botercrème er korrelig uit ziet en je ziet duidelijke pareltjes vocht op je crème liggen (of nog erger een hele plas met vocht onderin je kom), dan is je Botercrème geschift. Dit houdt in dat het vet van de boter en het vocht in je crème zijn gaan scheiden, ze vormen geen samenhangend geheel meer.
Gelukkig is het heel goed op te lossen! Plaats de kom met crème boven een pan met kokend water (zorg dat de kom het water niet raakt) en verwarm de crème al kloppende gedurende ongeveer een minuut. Haal de kom van de bain-marie af en klop het mengsel vervolgens verder. Indien nodig kan dit herhaald worden.
De meest voorkomende oorzaak dat botercrème gaat schiften is het verschil in temperatuur van de ingrediënten. Als de basis voor je crème al op kamertemperatuur is en je voegt koude roomboter toe, kan je crème dus in de schift schieten. Het is dus heel erg belangrijk dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Hoewel de smaak vaak nog prima is, wil je natuurlijk liever gewoon een mooie crème en geen misbaksel. Hoe kon dat nou gebeuren? Botercrème kan schiften door een temperatuurverschil van de ingrediënten. Als je crème op kamertemperatuur is, maar je voegt koude boter toe, dan kan hij schiften.
Weggooien is niet nodig! Je kunt een geschifte botercrème heel goed redden. Pak een schaal warm water en zet je kom daarin, zodat de ingrediënten allemaal weer dezelfde temperatuur krijgen.
,,Een geschift beslag is niet goed gemengd en korrelig'', zegt Koopmans, patissier en eigenaresse van Delicious Sweetness in Den Haag. Gelukkig betekent een geschift beslag niet meteen het einde van je bakgerecht. ,,Je kunt het oplossen door met een warme föhn op je beslag te blazen.
Meng 125 gram mix voor botercrème met 125ml water en laat dit mengsel minimaal 1 uur opstijven bij kamertemperatuur.
Je maakt de lekkerste creme of een bijzondere saus. Toch lukt het niet zoals je had verwacht. De saus wordt korrelig of mengt voor geen meter. Dan is je product in de schift gegaan.
De tips om schiften te voorkomen in het kort: breng de ingrediënten op kamertemperatuur, voeg de ingrediënten beetje bij beetje toe, voeg zuivel pas op het laatste moment toe, verwarm de saus au bain-marie en gebruik producten met een hoog vetpercentage.
Gebruik ongezouten roomboter en poedersuiker. Poedersuiker wordt veel beter opgenomen, waardoor je botercrème de mooiste structuur krijgt. En erg belangrijk: haal je boter op tijd uit de koeling want het moet echt op kamertemperatuur zijn. Laatste tip: klop de boter echt lang genoeg.
Doe dit maximaal 2-3 maanden van tevoren. Ook een botercrème kun je nu al maken en invriezen. Hou er rekening mee dat deze wel een tijdje nodig heeft om te ontdooien en dat je misschien nog wel even moet opkloppen in verband met schiften.
Ga je jouw cupcakes decoreren met een lekkere toef botercrème of crème chantilly? Dan kun je dit het beste maximaal 1 dag van tevoren doen. Je kunt de gedecoreerde cupcakes het beste in een cupcake doos op een koele plek, maar wel buiten de koelkast, bewaren.
1:1 botercrème
Deze twee ingrediënten klop je in een paar minuten romig, waarna je er met gemak een taart mee kunt afsmeren. Ook het spuiten van dijkjes kun je met deze crème doen, dit dijkje voorkomt dat vochtige vullingen (slagroom, bavarois, etc.)
Door het toevoegen van een bloem-melkmengsel heeft deze botercrème geen uitgesproken botersmaak, maar is juist romig, vol en zacht. Je kunt hem gebruiken om taarten mee te vullen en af te smeren, of je spuit er rozetjes mee op cupcakes.
Eén portie botercrème is voldoende voor het vullen en afsmeren van 1 taart van 20 cm of een toef op ongeveer 12 cupcakes.
Als je botercrème binnen een dag gaat verwerken, kun je hem het beste buiten de koelkast bewaren, maar wel op een zo koel mogelijke plek. De crème blijft mooi soepel, zodat je hem gemakkelijk direct kunt verwerken. Dek je kom goed af of bewaar hem in een spuitzak. In de koelkast kun je botercrème een week bewaren.
“Een geschift beslag is niet goed gemengd en korrelig'', zegt Koopmans, patissier en eigenaresse van Delicious Sweetness in Den Haag. Gelukkig betekent een geschift beslag niet meteen het einde van je bakgerecht. “Je kunt het oplossen door met een warme föhn op je beslag te blazen.
Je slagroom is doorgeslagen, maar je hoeft het niet weg te gooien. Je kunt hier namelijk boter van maken. Klop net zolang door, tot al het vocht uit de room loopt en de klontjes helemaal samenklonteren. De stevige klont die je overhoudt is boter en kun je gewoon lekker op je brood smeren.
Je zou denken dat het logisch is om een crème op basis van boter die verder niet verhit is te bewaren in de koelkast. Toch doe ik dat eigenlijk nooit. Wel als ik hem een paar dagen wil bewaren, maar over het algemeen maak ik mijn botercrème maximaal een dag van tevoren.
Taart bewaren (gedecoreerd met crème of fondant)
Je moet de taart wel in de koelkast, of een andere koele plek in huis of schuur, in een goede vocht absorberende taartdoos bewaren, de meeste crèmes zijn over het algemeen een koelkastvulling dus moet het koel staan.
Als er toch klontjes zijn ontstaan, kun je proberen ze eruit te zeven met behulp van een zeef of fijnmazige zeef. Als alternatief kun je het beslag ook in de blender of keukenmachine pureren om de klontjes eruit te halen. Zorg er wel voor dat je niet te lang pureert, anders wordt het beslag te dun.
Laten schiften (met te koude boter of eieren)
Een veelgemaakte fout is het laten schiften van je beslag. Dit komt doordat de boter niet goed zacht is of als de eieren koud zijn. Denk dus even goed na voor je begint of je wel je ingrediënten aan kamertemperatuur hebt laten komen, en dan met name de boter en de eieren.
Door de lucht kunnen andere ingrediënten beter worden opgenomen en mengen ze beter, volgens Koopmans. Tijdens het bakken zet de lucht in boter weer uit, wat ervoor zorgt dat je cake of koekjes luchtig en gelijkmatig baken.