Daarnaast wordt de plaat onder een hogere druk geperst. Hierdoor kan het beter tegen vocht en zal het ook minder gaan werken onder wisselende temperaturen en vochtigheidsgraden. Om vochtwerend MDF te herkennen heeft de kern van de plaat een groene kleur gekregen.
MDF staat voor Medium- Density Fibreboard. Dit refereert naar de middelharde dichtheid van het plaatmateriaal. MDF is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder groen MDF. Dit groen MDF plaatmateriaal is geïmpregneerd met groene kern, waar je uitmuntende bouwwerken van kunt maken.
Een MDF plaat herken je meestal aan zijn bruine of groene kleur. Wij bieden daarnaast ook MDF aan die gekleurd is in de massa (zwart MDF, grijze MDF, gele MDF, blauwe MDF, rode MDF, …) of MDF met verschillende reliëf texturen in de toplaag.
Nadelen van MDF
Gevoelig voor vocht: MDF kan uitzetten of kromtrekken als het in contact komt met water, dus het is niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers. Zwaar: MDF is dicht en relatief zwaar, waardoor het minder geschikt is voor grotere meubelstukken die je vaak wilt verplaatsen.
Watervast MDF is plaatmateriaal met een vochtwerend karakter. Je herkent MDF watervast aan de groene kleur. MDF met een watervast karakter wordt ook wel MDF vochtwerend of MDF V313 genoemd en is geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes binnenshuis.
MDF exterieur voordelen en eigenschappen
Wanneer de platen volgens voorschriften gebruikt worden kunnen ze tot wel 10 jaar mee. De platen voor buitengebruik zijn ongegrond. Wilt u de platen dus verven dan dient u ze te voorzien van een grondlaag.
Vochtwerend MDF, ook wel bekend als MDF V313, is een plaat die gebruikt kan worden in vochtige ruimtes in huis. Doordat het wordt verlijmd met watervaste lijm en onder hoge druk geperst wordt, is het bestand tegen vocht, schimmel en minder gevoelig voor temperatuurverschillen.
Bij MDF, OSB en Okoume multiplex is er meer vraag dan aanbod en dat vertaalt zich in stijgende prijzen. Daardoor zijn we voortdurend op zoek naar kwalitatief minimaal gelijkwaardige producten die gunstiger geprijsd zijn. Op het juiste moment inkopen is een sport geworden.
Een HDF-plaat is te vergelijken met een MDF, maar het heeft (zoals de naam al aangeeft) een hogere dichtheid doordat de vezels sterker worden geperst. De kleur van de plaat is verder wel gelijk aan MDF. Hierdoor heeft het een persing van minimaal 800kg/m3.
MDF en de gezondheid
De giftige chemicaliën die in MDF aanwezig zijn vormen het grootste gevaar voor de gezondheid. Hiervan behoort vooral de stof formaldehyde die astma en andere longaandoeningen kan verergeren tot de boosdoeners. De stof werkt bovendien irriterend voor de slijmvliezen en kan eczeem veroorzaken.
Een MDF plaat dat zich goed laat lenen voor heel veel doe-het-zelf klussen of bij het (ver)bouwen. Dankzij de dichtheid is het uitermate geschikt voor toepassingen als boren, laseren, schuren, frezen en verzagen.
MDF brandvertragend beschikt over een hoge densiteit en is geschikt voor gebruik in droge omstandigheden. Deze MDF variant heeft een fijn geschuurd oppervlak en een sterk schroefbare kern die over brandvertragende eigenschappen beschikt. De plaat is hitte- en vuurbestendig.
De kwaliteit van MDF wordt bepaald door de dichtheid van de houtvezels. Het MDF dat we gebruiken voor de productie van onze plinten is van de hoogst mogelijke kwaliteit, omdat het de hoogst verkrijgbare persing heeft. MDF is gemakkelijk bewerkbaar, daarom kunnen we veel verschillende modellen in MDF aanbieden.
Zo is er naast MDF allround, ook MDF vochtwerend, MDF brandvertragend, MDF ZF (zero added formaldehyde), MDF lichtgewicht, MDF gemelamineerd wit, MDF gegrond, MDF met lakdraagfolie, MDF gelakt en MDF zwart door en door en MDF Tricoya.
Ecologisch: MDF is veelal gemaakt uit resthout en recyclage hout.Dit is heel eco-vriendelijk. Toch zit er vaak ook nog een deeltje (20%) rondhout in. Indien dit rondhout, houtsoorten zijn met een FSC-keurmerk of snelgroeiende bomen dan is de milieubelasting helemaal niet groot.
MDF is een hele gladde plaat van geperst hout. De afkorting MDF staat voor Medium Density Fibreboard, wat vezelplaat met gemiddelde dichtheid betekent. Omdat de MDF platen deze mooie dichtheid hebben, zijn ze perfect te bewerken zodat zagen, frezen, boren en schuren allemaal heel makkelijk gaat.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
De brandwerendheid van standaard MDF is laag. Het valt in klasse D en het brandgedrag komt overeen met naaldhout. Impregneren van MDF met een brandvertragend middel is mogelijk, maar het is beter om brandvertragend MDF toe te passen wanneer een hogere brandwerendheid nodig is.
Voor het onderhoud zijn er geen speciale producten nodig. Neem ze af met een vochtige doek en wrijf ze daarna droog.Eventuele vlekken verdwijnen met warm water en een weinig schoonmaakmiddel, zuivere terpentine, wasbenzine of een lakreiniger. Gebruik zeker geen meubelolie, meubelwas, ammoniak of schuurmiddelen.
MDF waterbestendig maken
Je kunt natlak gebruiken, maar ook een poedercoating. Een poedercoating is krasbestendiger en maakt het materiaal volledig waterafstotend. Het materiaal kan daardoor zelfs gebruikt worden in badkamers en keukens!
Voordelen van MDF
Een MDF plaat is vrij sterk. Het is sterker dan spaanplaat, maar minder sterk dan multiplex, OSB en massieve houtsoorten. Dat het MDF sterker is dan spaanplaat komt doordat het bestaat uit houtvezels en veel kunsthars wat als lijm wordt gebruikt. Ook zijn de platen onder veel hogere druk samengeperst.
De 18 mm MDF plaat is de plaat die het meest gebruikt wordt. Dunne MDF platen, zoals de 3 mm, worden bijvoorbeeld gebruikt voor achterwanden van een kast. De MDF plaat met een dikte van 38 mm wordt vaak gebruikt bij het maken van scheidingswanden.
Specificaties en afmetingen
MEDITE VENT MDF is een kwalitatief hoogwaardig, ademend plaatmateriaal voor gebruik bij alle soorten houten skeletconstructies. MEDITE VENT MDF combineert hoge scheurbestendigheid (hoger dan Categorie 1) met een uitstekende dampdoorlaatbaarheid en hoge weerbestendigheid.