Voordelen van langzaam eten: Als je twee keer zo vaak kauwt als normaal, eet je de hoeveelheid die je lichaam nodig heeft (mogelijk tot 15% minder). Het is beter voor de spijsvertering: enzymen in je mond gaan aan het werk. Je voelt je meer verzadigd na het eten. Je hebt langer de tijd om te genieten.
Je hersenen krijgen namelijk pas na 20 minuten het seintje “verzadigd” door. Rustig en bewust eten zorgt dat je meer geniet en niet snel te veel eet. Zorg er dus voor dat die maaltijd langer dan 20 minuten duurt.
Eet je te snel, dit wil zeggen binnen 20 minuten, dan krijgt je lichaam niet de tijd om het hormoon leptine aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen dat je verzadigd bent. Je zult dan eerder te veel gaan eten. Dit kan tot overgewicht leiden.
Wat blijkt, de snelle eters hebben 11,6 procent meer kans op overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Voor normale eters komt het risico op 6,5 procent en de langzame eters scoren met 2,3 procent het best.
Het hangt heel erg af van wat jouw lichaam nodig heeft (elk lichaam heeft iets anders nodig). Als je elke dag vrijwel hetzelfde eet, dan is het belangrijk dat je eetpatroon bestaat uit gezonde voeding. Belangrijk is om te kijken naar hetgeen wat je zoal aan voedingsmiddelen binnenkrijgt.
Goed kauwen vergemakkelijkt het gecompliceerde werk van je spijsverteringskanaal, zorgt ervoor dat je de darmen ontlast en dat je energie overhoudt. Door te snel (en te veel) te eten en onvoldoende te kauwen, blijft je voedsel onverteerd en ontstaan er spijsverteringsproblemen met alle nare gevolgen van dien.
Bewegen zorgt voor een betere spijsvertering
Alhoewel je na het eten wellicht een fijn dutje wil doen, is dat niet meteen het beste plan om je eten te laten zakken. Door met een volle maag te gaan liggen, heeft je lichaam meer moeite om het eten naar de darmen te voeren.
De bedoeling is elke dag 16 uur achterelkaar te vasten en 8 uur lang een normaal maaltijdpatroon te volgen. Als je om 20 uur 's avonds begint te vasten, mag je om 12 uur 's middags opnieuw eten. Zo kan je makkelijk met collega's of familie lunchen. Ook het avondeten kan normaal gebeuren.
Snel eten wil vooral zeggen niet mindful en te weinig en/of te snel kauwen. Hierdoor produceer je te weinig spijsverteringsenzymen en kunnen de verteringsenzymen die je wel produceert niet goed overal bij. Hierdoor zal het veel, maar echt veel langer duren om je maaltijd te verteren.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld verdeeld over de dag 3 hoofdmaaltijden eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt.
Als je langzamer eet, kauw je meer.Dus dat is niet alleen goed voor je spijsvertering, het zorgt er ook voor dat je minder eet. Mensen met gewichtsproblemen kauwen hun eten vaak minder goed dan mensen met een gezond gewicht. Uit onderzoek blijkt dat snelle eters gemiddeld iets zwaarder zijn dan langzame eters.
Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm. Het duurt normaal gesproken ongeveer 24 tot 48 uur voordat het voedsel dat we gegeten hebben in de wc terecht komt.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Het gaat op de rest van je eten liggen en dan gaat het gisten.Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kun je zelfs aankomen. Daarom is het goed om even een uurtje te wachten voor je een fruitig toetje pakt.
Zo zou fruit de vertering vertragen, waardoor voedsel kan gaan rotten in de buik. Dit kan zorgen voor gasvorming, een opgezette buik en darmklachten.
Water drinken
Je zult er niet zo heel snel problemen mee krijgen als je wat water drinkt na het eten, maar als je een paar volle glazen drinkt, verdun je de spijsverteringssappen in je maag en daarmee vertraag je onbedoeld de vertering van het eten. Dit geldt ook voor ijskoude drankjes.
Hoe meer een kind zich gepusht voelt, hoe meer weerstand hij voelt en hoe moeizamer de maaltijd verloopt. Teveel druk is een belangrijke reden waarom een kind langzaam eet.
Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.
Redenen waarom je van sommige producten blijft eten. Er zijn meerdere redenen aan te wijzen waarom je van bepaalde producten maar kunt blijven eten. Zo zijn er bepaalde voedingsstoffen of E-nummers die hier invloed op hebben. Maar ook onze hersenen, ons gedrag en de evolutie spelen hier een grote rol in.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je minder trek kunt hebben, denk aan: verandering van smaak- en geurwaarneming, medicijngebruik, ziekte, weinig beweging, je alleen voelen en moe zijn.