Kip is mager vlees. Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Het vet van kip en kalkoen bevat ongeveer 25% minder verzadigd vet dan rund- en varkensvlees. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Wit vlees komt van kippen en ander gevogelte zoals bijvoorbeeld kalkoen. Er zijn geen aantoonbare negatieve effecten voor je gezondheid bij het eten van wit vlees. Verder is de milieu-impact beperkter dan bij rood vlees. Daarom wordt (onbewerkt) wit vlees als voorkeurs vlees geadviseerd.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen kippen ook onder. Van een kip eten wij Nederlanders vaak kipfilet, kipdijfilet, kippenpoten en kippenvleugeltjes. Vlees dat van een gevogelte komt, wordt wit vlees genoemd.
Het vlees van kippen bevat weinig onverzadigd vet en is daarom gezonder dan rood vlees. Kippenvlees met vel bevat wel weer meer vetten.
Het eten van veel rood en bewerkt vlees vergroot de kans op darmkanker. Daarom adviseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om het eten van rood en bewerkt vlees te beperken. Maar kip en gevogelte zijn voorbeelden van mager, wit vlees. Daarom past kip in een gezond voedingspatroon.
Bewerkt en onbewerkt vlees, mager en vet vlees
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis. Forel, gewone makreel en zalm, mosselen, haring, krabben, garnalen en oesters zijn aan te bevelen.
Wat is wagyu? Wagyu wordt wereldwijd gezien als het beste rundvlees ter wereld, specifieker gezegd A5 wagyu. Dit is een specifieke score die gegeven wordt aan het allerbeste Japanse vlees. Dit vlees komt van koeien van een Japans ras, opgegroeid en geslacht in Japan volgens een specifieke procedure.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Zo zou je tonijn als fitness voeding kunnen beschouwen. Immers, de voedingswaardes van tonijn komen in grote lijnen erg overeen met kipfilet. Het grote verschil is dat tonijn goede vetten bevat, waar je als fanatieke sporter niet zonder kunt.
Vitaminen en mineralen: Kip bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder niacine (vitamine B3), fosfor, selenium en vitamine B6. Deze spelen een rol in verschillende lichaamsfuncties, zoals energieproductie, botgezondheid en immuunfunctie.
Wie twee keer per week kip eet, heeft een 4 procent grotere kans op hart- en vaatziekten, maar dat hangt mogelijk af van de bereidingswijze. Verder onderzoek is noodzakelijk. Er is geen verband tussen het eten van vis en de kans op hart- en vaatziekten of een voortijdige dood.
Rauwe kip bevat vaak de campylobacter en salmonella bacterie, dat vind je niet in rauw rundvlees. Wel bestaat er een kleine kans dat er e-coli in rauw rundvlees zit. Omdat rauwe kip net als rauwe vis en rauwe eieren héél snel salmonella bevat , die zich héél snel vermenigvuldigt in deze soorten voedsel .
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
WASHINGTON - Het eten van kip zou wel eens goed kunnen zijn voor de darmen. Dat stelt althans een Amerikaans onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het American Journal of Gastroenterology.
Van alle vleessoorten veroorzaken kalfs- en rundvlees veruit de hoogste CO2 uitstoot. Met gemiddeld 6,4 kg CO2 per kilo vlees is kip van alle vleessoorten het minst belastend voor het klimaat. Toch is de uitstoot van een kilo kip nog steeds 3 keer hoger dan die van plantaardige producten.
Rood vlees is een uitstekende bron van aminozuren voor spierontwikkeling. Rijk aan vitamine B12, zink en ijzer, is rood vlees ideaal voor atleten. Bovendien bevordert de inname van creatine in dit soort vlees de productie van energie en spierontwikkeling.
Bewerkt vlees (ook dat van gevogelte) wat gerookt, gezouten gedroogd of ingeblikt is, zoals bijna alle vleeswaren, is nog slechter voor de gezondheid en eet u beter helemaal niet of zo min mogelijk.
Kip- en kalkoenfilet
Zowel kip als kalkoen zitten boordevol eiwitten. En die zijn dan weer onmisbaar voor je spieren. Wanneer je sport, belast je immers volop je spiervezels. Eiwitten helpen in dat geval om spieren op te bouwen en de uitgeputte spieren weer te herstellen.
Is gekookte kip gezond? Er zitten veel goede voedingsstoffen in kip, zoals magere eiwitten, B-vitaminen en mineralen. Gekookte kip bevat weinig vet.
'Varkenshaas, koteletten, zelfs rib of kookham zijn niet veel vetter dan kip of rund. Een kotelet zonder vetrand heeft een vetgehalte van 1 tot 3 procent. Dat is ongeveer even veel als dat van een rundsteak. Het varkensvlees dat op ons bord terechtkomt, verdient dus beter dan zijn imago vet te zijn.