Soms zegt je gevoel het een en je verstand het ander, soms word je gedwongen een keuze te maken door iets of iemand en moet je een ander teleurstellen. De moeilijkheid van het kiezen zit hem vaak in het feit dat je bang bent om een foute keuze te maken, bang bent om te falen en bang bent om anderen teleur te stellen.
Mensen die van zichzelf wat onzeker zijn of bang zijn om fouten te maken hebben over het algemeen meer last van keuzestress. Ook mensen die typisch uitstelgedrag vertonen hebben vaak moeite met het maken van keuzes. Dit soort personen heeft sneller last van onzekerheid, twijfel en angst.
Doordat onze lichamen de juiste keuzes maken, bijvoorbeeld om een ziekte te bestrijden, blijven wij bestaan. Toch is evolutie niet de belangrijkste reden waarom we keuzes maken. Het gaat vooral om ons aanpassingsvermogen in nieuwe omgevingen – waardoor we onszelf steeds weer kunnen vernieuwen.
Het maken van keuzes kan moeilijk zijn als je autisme hebt. De KU Leuven doet op dit moment onderzoek naar het keuze- en beslissingsgedrag van mensen met autisme. De universiteit roept volwassenen met autisme op om hier aan mee te werken.
Correct is een beslissing nemen. De betekenis is 'een besluit nemen', 'een definitieve uitspraak doen'. Een beslissing maken komt, mogelijk onder invloed van het Engels, ook geregeld voor, maar is geen standaardtaal.
Zoals het woord al zegt, is keuzestress een vorm van stress die voorkomt als je een keuze moet maken. Dit kan komen doordat iemand bijvoorbeeld wordt overspoeld met informatie die overwogen moeten worden om een goede keuze te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kiezen van een studie of nieuwe baan.
We maken maar liefst gemiddeld zo'n 30.000 keuzes per dag. Dat komt overeen met de hoeveelheid gedachten die je ongeveer dagelijks hebt. Iedere drie seconden komt er weer een andere gedachte in je op.
Would you rather oftewel: Zou je liever. Het is een spel waarbij je moet kiezen uit twee onmogelijke keuzes. Het kunnen twee leuke keuzes zijn, of twee verschrikkelijke keuzes. Je kan de twee keuzes niet met elkaar combineren (een leuke keuze en een verschrikkelijke keuze), want dan verpest je het spel.
Iemand is wilsonbekwaam als hij: de informatie over zijn ziekte of behandeling niet begrijpt; zelf niet kan beslissen; de gevolgen van een beslissing niet begrijpt.
Bij beslissen ligt de nadruk op het doorhakken van een knoop, zodat aan bestaande onzekerheid een einde gemaakt wordt. Bij besluiten ligt het accent op na rijp beraad komen tot een keuze tussen alternatieven.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: beslissen (ww) : afspreken, bedisselen, beklinken, bepalen, berechten, beschikken, beslechten, besluiten, decideren, decreteren, oordelen, stellen, uitmaken, vaststellen.
Besluitvaardig zijn wil zeggen dat je durft besluiten te nemen. Dat doe je door actie te ondernemen of door een oordeel te geven over een bepaalde kwestie.
De competentie Besluitvaardigheid geeft aan of je in staat bent zelfstandig beslissingen te nemen, ook wanneer de omstandigheden minder gunstig zijn. Een voorbeeld van een vraag die bij deze competentie hoort is: "Ik kan onder grote tijdsdruk beslissingen nemen".
Iemand met autisme voelt onvoldoende aan wat een ander wil, tenzij hem of haar dat duidelijk wordt gemaakt. Daarnaast ervaren autisten aanrakingen vaak meer of minder intens. Zo kan het zijn dat iemand met autisme een veel sterkere of juist minder sterke aanraking of stimulans nodig heeft om opgewonden te raken.
Positieve eigenschappen van een partner met autisme
is deze vraag neergelegd. Wat hieruit naar voren komt is dat mensen met autisme over het algemeen gezien worden als eerlijke partners en harde werkers die rust, veiligheid en stabiliteit in een relatie brengen. Ook hun 'eindeloze geduld' werd genoemd.
Serieuze 'zou je liever'-vragen
Weinig thuis zijn en heel veel geld verdienen of minder geld verdienen en meer tijd overhouden voor elkaar? Willen weten wat er na de dood is of gedachten kunnen lezen? Iets aan het verleden veranderen of in de toekomst kunnen kijken?