In de pmd-zak mogen op dit moment enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. In de nieuwe blauwe zak komen daar ook alle andere huishoudelijke plastic verpakkingen bij.
Zo mag je naast plastic flessen en flacons nu bijna alle plastic verpakkingen bij PMD sorteren. Dus ja, ook je yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic verpakkingen van vlees, vis en groenten en alle plastic folies en zakken.
Wat niet bij PMD mag
Wat ook niet bij pmd hoort zijn alle overige afvalsoorten zoals gft, papier en karton, glas, textiel, restafval en grofvuil.
Alle verpakkingen moeten los van elkaar in de zak! Verpakkingen stapelen en verpakkingen samen in kleinere zakjes steken mag NIET. Verwijder de plastic folie van plastic schaaltjes, potjes of vlootjes en stop deze los in de blauwe zak. Maak niets vast aan de buitenkant van de zak.
Mag ik de oude zakken nog gebruiken? De oude PMD-zakken blijven geldig, tenzij anders meegedeeld door uw afvalintercommunale. Geen probleem dus als je nog een voorraadje liggen hebt, of als er in je verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn.
De nieuwe blauwe pmd-zak wordt pas verkocht als de voorraad huidige (oude) pmd-zakken bij de gemeenten, steden en winkels op is. Het enige wat wijzigt aan de zak zelf is de opdruk 'de nieuwe blauwe zak'.
Waarom een nieuwe blauwe zak? Meer recycleren, dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee! Dankzij de nieuwe blauwe zak kunnen we nog meer verpakkingen inzamelen en recycleren. En dat betekent minder nieuwe grondstoffen, minder energie en minder CO2.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Spuitbussen: bij restafval
Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de zak voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.
Piepschuim hoort niet bij het PMD
Er bestaat vulmateriaal dat biologisch afbreekbaar is en geschikt is voor de GFT kliko, maar dit geldt niet voor piepschuim. Grote stukken piepschuim en isolatiemateriaal van piepschuim levert u in op het recyclingstation.
Plastic verpakkingsmateriaal: plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, plastic tubes, potjes, deksels, zakken en folies (geen landbouwfolie). Plastic flessen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de flessen blijven zitten.
Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval. Plastic voorwerpen die niet in de vuilnisbak passen, zoals een zwembadje, kun je het beste naar de milieustraat brengen. Plastic verpakkingen, zoals een lege shampoofles, worden apart ingezameld met blik en drinkpakken.
Dit geldt ook voor bierdoppen en schroefdoppen van wijnflessen: die mogen bij het restafval. Na de afvalverbranding worden ze met magneten uit het afval gehaald voor recycling. Een grotere losse deksel van metaal mag bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
Zowel lege spuitbussen als spuitbussen met een restant horen bij het restafval, omdat ze nog restjes drijfgas kunnen bevatten. Het kan zijn dat je gemeente heeft bepaald dat lege spuitbussen bij de gescheiden inzameling van plastic- en metalen verpakkingen mogen.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Bij chipszakken is er een laagje aluminium op de plastic folie gedampt. Dat maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk.” Het metalen laagje aan de binnenkant van de zakken voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt. Het product, chips bijvoorbeeld, blijft dan veel langer vers.
Melkpakken bij plastic afval
Melkpakken en andere drinkpakken zijn prima te recyclen. Daarom kun je ze in 80 procent van Nederlandse gemeenten gescheiden inleveren. Haal de dop eraf, vouw ze lekker klein op, doe de dop er weer op en doe ze in de zak of bak voor plastic afval.
Gooi alleen verpakkingen in de PMD-zak.
Pmd wordt aan huis opgehaald.
Zet uw pmd-zak vóór 6 uur 's morgens buiten, desnoods de avond voordien. Per ophaalbeurt mag u max. 8 pmd-zakken buitenzetten.
gewicht kleine huisvuilzak: 5 kg. Per ophaalbeurt mag u max. 8 kleine huisvuilzakken of max. 4 grote huisvuilzakken buitenzetten.
Elke twee weken kunt u 6 afvalsoorten buitenzetten. Elke afvalsoort heeft een andere kleur zak. De 6 afvalsoorten worden samen op 1 dag in 1 wagen opgehaald. In het sorteercentrum worden de zakken dan uitgesorteerd op basis van kleur.