Kaki fruit zit namelijk vol met de vitamines A, B6, C en E. Vitamine A zorgt ervoor dat het immuunsysteem goed functioneert. Hoewel kaki fruit van meerdere soorten vitamine B's wat bevat, zit er voornamelijk vitamine B6 in de vrucht. Deze vitamine is belangrijk voor je spijsvertering en weerstand.
Die weer goed zijn voor de vermindering van ontstekingen en je gezichtsvermogen. Ook zijn deze vitaminen en mineralen cholesterol en bloeddruk -verlagend. De Kaki bevat zoveel vitamine A dat je met het eten van 1 tot 2 stuks per dag al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit.
Kaki is ook rijk aan provitamine A, met name in de vorm van onderstaande carotenoïden: bètacaroteen, een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam (lees: je dna) tegen zogenaamde 'vrije radicalen' en andere schadelijke stoffen. Ook vitamine C en E zijn bekende antioxidanten.
Stevige, taaie schil
Het heeft een kroontje en bevat geen zaden, wat betekent dat er geen klokhuis of zaadlijst is die je hoeft te verwijderen. Ook de schil kan gewoon gegeten worden. Deze kan wat stevig en soms zelfs wat taai aanvoelen, maar het is niet nodig om kaki fruit te schillen.
Een kaki eet je uit de hand, zoals een appel, maar zonder schil. Kaki's bevatten veel vitamine A en vitamine C: meer dan 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Daarnaast zitten er in kaki's ook vitamine B1, B2, B3, B6, B11, E & K, en belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium.
Kaki fruit zit namelijk vol met de vitamines A, B6, C en E. Vitamine A zorgt ervoor dat het immuunsysteem goed functioneert. Hoewel kaki fruit van meerdere soorten vitamine B's wat bevat, zit er voornamelijk vitamine B6 in de vrucht. Deze vitamine is belangrijk voor je spijsvertering en weerstand.
Sharonfruit (kaki) bereiden & bewaren
Je kunt rijp sharonfruit tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.
Sharon is een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort. Kaki is dus net zo'n verzamelnaam als appel of peer. De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen. Je eet de sharonfruit gewoon zo uit het vuistje, met of zonder schil.
De kaki's rijpen sneller als je ze op de verwarming legt. Ik draai de verwarming in de winter meestal naar een temperatuur tussen de 20-22 graden. Dat is de perfecte temperatuur om het fruit rijp te krijgen. Leg ze een dagje op de verwarming en daarna weer terug in de fruitschaal.
Kaki is voor de meeste mensen een lastige fruitsoort. Er bestaan twee soorten kakifruit, de Fuyu en de Hachiya. De Fuyu ziet er uit als een soort oranje tomaat en kan je het beste rauw eten. Eigenlijk net zoals je een appel zou eten, maar dan zonder de schil.
De vrucht kan in zijn geheel gegeten worden, ook de schil. In de supermarkt kun je kaki het hele jaar tegenkomen, maar het officiële kaki fruit seizoen is van december tot en met februari.
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (125 gram) kaki. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaki'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kaki. En wederom: wij weten ook wel dat kaaki een kleur is en ka-kí (klemtoon op de laatste klank) de correcte uitspraak van dit exotische fruit is, maar dat doen ze alleen in Japan.
Het duurt soms wel een maand of langer voordat ze rijp en eetbaar zijn. Indien onrijp is het verschil met rijp goed te merken: ze zijn dan hard, minder sappig en tamelijk smaakloos.
De boom komt van nature voor in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. Wereldwijd wordt de vrucht gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan duizend meter.
Algemeen geldt, zowel voor de Fuyu als de Hachiya, dat je ze rauw kan opeten en mét schil op voorwaarde dat je ze vooraf goed afspoelt. Wil je ze liever zonder de schil dan kan je hiervoor best de dunschiller gebruiken. Kaki's met bruine vlekjes zijn geen teken van verderf en zijn nog perfect eetbaar.
Kaki zonder schil kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, doe deze het beste in een afsluitbaar bakje. Als je de kaki invriest dan kun je deze maximaal 12 maanden in de vriezer bewaren.
Kaki komt uit het Verre Oosten: Japan, Thailand, Korea. Maar ook dichterbij bij huis vind je de kaki terug, zoals in Frankrijk of Spanje. Net omdat de vrucht vorstbestendig is, kan hij ook in België geteeld worden.
Ze bevatten een harde, houtachtige pit, net als de abrikoos en de pruim. Daarom is het een steenfruit.
De oorsprong van sharonfruit
De oranjerode vrucht is vernoemd naar de Sharonvallei in Israël. Sharons groeien aan 15 meter hoge bomen en worden met name in het dal van de rivier geteeld. Onze Discovered Sharons komen uit Israël en Zuid-Afrika.
De vrucht is eetbaar met of zonder schil. Je kunt het eten als een appel door te happen, in stukjes door de salade of lepelen zoals een kiwi. Kaki fruit alleen eten als deze rijp of over rijp is. Onrijp kaki fruit is giftig.
De meeste kaki's in de supermarkten zijn Sharons. Dus weinig kans dat je ze morgen kan kopen. Maar Nederland heeft nog altijd zo'n 2000 groentenwinkels. Zoek er dus een in de stad, of het dorp, of waar jij woont.