Reisziekte ontstaat doordat de beweging van het evenwichtsorgaan van de hond tijdens het reizen niet overeenkomt met de beweging die de hond ziet. Dit leidt tot 'verwarring' in de hersenen met als gevolg misselijkheid. Deze misselijkheid tijdens het reizen noemen we reisziekte.
Een hond hijgt veel bij warm weer
In tegenstelling tot mensen kan een hond niet zweten. Door te hijgen kan een hond zijn lichaamstemperatuur reguleren. Bij warme weersomstandigheden of vlak na een forse lichaamsinspanning is het dus heel normaal wanneer je hond veel hijgt.
Waarom honden hijgen. Honden hijgen om hun temperatuur te regelen. In tegenstelling tot mensen kunnen honden hun temperatuur niet regelen met zweet, dus in plaats daarvan hijgen ze om koele lucht door hun lichaam te laten circuleren en om water uit de mond en de bovenste luchtwegen te verdampen.
Wanneer een hond moe en slaperig is en zich eens lekker uitrekt, zien we vaak dat hij/zij geeuwt. Net als bij mensen is dit een teken van ontspanning. Maar, ook in de compleet tegenovergestelde situatie, namelijk stress, zal een hond vaak gaan gapen.
Zuchten. Als mensen zuchten, kan dit van alles betekenen, van verveling tot frustratie, tot 'loslaten'. Maar als jouw hond naast jou neerploft en zucht, betekent dit dat ze helemaal tevreden is. Het is een zucht van totale ontspanning.
Dat ligt aan het weer (warmte, luchtvochtigheid) en aan hoe heftig ze tekeer zijn gegaan... Soms een paar minuten, soms wel een kwartier of langer.
Gestreste honden kunnen, zoals gestresseerde mensen, verwijde pupillen hebben of snel gaan knipperen met de ogen. Ze kunnen hun ogen wijd openen en meer sclera (wit) tonen dan normaal, waardoor ze een geschrokken uiterlijk krijgen. Oren die over het algemeen ontspannen of alert zijn, worden tegen het hoofd gedrukt.
Door te snel- of te diep in te ademen, neem je teveel zuurstof op. Hierdoor vernauwen de bloedvaten en begin je te hyperventileren. Ook honden kunnen op een vreemde manier gaan ademen of rare geluiden maken. Maar het meest gehoord zijn het hijgen en trillen, vaak als gevolg van spanningen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
De meest voorkomende gezondheidsproblemen die een snelle ademhaling veroorzaken, zijn zonnesteek, longproblemen, uienvergiftiging en bloedarmoede. Als uw hond in rust sneller dan 40 ademhalingen per minuut ademt, breng uw hond dan naar de dierenartskliniek.
Elk ras heeft zo zijn eigen gemiddelde levensverwachting.
Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.
Het beste kun je je hond vanaf ongeveer 3 uur voor vertrek niet meer voeren. Het verschilt per hond, maar niet alle honden kunnen even goed tegen een autorit. Een autotrip gaat een stuk beter wanneer je hond voldoende kracht heeft. Vandaar dat het wél goed is als je hond gegeten heeft.
Hoewel honden niet verplicht vast hoeven te zitten, kan een 'losse' hond voor onveilige situaties zorgen tijdens het rijden. Veilig vervoer verkleint de kans op letsel voor inzittenden, hond én andere weggebruikers. De beste optie is een stalen, gezekerde autobench in de kofferbak.
Bij reisziekte, ook wel wagenziekte genoemd, wordt de hond misselijk tijdens het autorijden. De hond kan dan tijdens de autorit last krijgen van kwijlen, smakken en braken en is dan vaak rusteloos. Bijna 20% van de honden heeft wel eens of vaker last van reisziekte.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Een hond (en zeker een onzekere hond) zal als hij angstig is reageren door proberen om te vluchten. Als dat niet lukt kan hij verstarren (hij durft niet meer te bewegen) en kan hij gaan dreigen en uitvallen (angstagressie). Er zijn ook honden die uit angst meteen agressie vertonen.
Hijgen en pijn / ziekte
Pijn en ziekte kunnen gepaard gaan met hijgen. Uw hond kan bij pijn en ziekte niets zeggen, maar als uw hond goed eet, normaal drinkt, graag rent en speelt en een normaal uithoudingsvermogen heeft, is uw hond (waarschijnlijk) gezond. Ga bij twijfel naar een dierenarts.
Tongelen is een van de allereerste signalen waarmee een hond kan aangeven dat hij dreiging of stress ervaart. Let er maar eens op: veel honden tongelen als iemand recht op ze afloopt, bij het aanlijnen of tijdens het over de kop aaien, wat allemaal best spannend kan zijn.
De hond heeft het benauwd, maakt de hals lang en ademt met korte, krampachtige bewegingen. Hij produceert daarbij rochelende of snurkende geluiden. Bij extreme benauwdheid zie je de hond zelfs 'neusvleugelen', hierbij spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen.