Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram.Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten, en veel zout. Daarom zien we kaas niet als een goed vegetarisch alternatief.
Helaas, kaas bevat ook veel (verzadigd) vet en zout. De volvette varianten staan dan ook niet in de bekende Schijf van Vijf. Beter is het om te kiezen voor 10+, 20+ en 30+ kazen. Het getal voor de + geeft aan hoeveel vet er in de zogenoemde 'droge stof' zit.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Het gebrek aan vezels in kaas, een onverteerbare voedingsstof die helpt om voedsel door het maag-darmkanaal te loodsen, vertraagt ook de spijsvertering, waardoor deze mogelijk vastloopt in de dikke darm , waar water wordt opgenomen. Dit kan bij sommige mensen leiden tot constipatie.
Door de vergisting in de darmen kunnen we klachten krijgen en is er sprake van een lactose-intolerantie. Deze intolerantie kan aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan. De klachten kunnen bestaan uit een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en soms zelfs diarree.
Hoewel er theorieën bestaan over kaas die een schadelijk effect hebben op de bloeddruk en het bloedlipidenprofiel , gebaseerd op het hoge natrium- en verzadigd vetgehalte, blijkt uit matig bewijsmateriaal dat kaasconsumptie het risico op hart- en vaatziekten niet vergroot. Er is mogelijk zelfs sprake van een beschermende associatie met ...
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Tyramine kan zorgen voor het zogenaamde kaassyndroom. Als je hier last van hebt, ben je gevoelig voor het stofje tyramine, dat o.a. in oude kaas en bewerkt vlees voorkomt. Als je hiervan teveel eet, kun je hoofdpijn krijgen.
Kaas is vaak rijk aan natrium, wat kan bijdragen aan hoge bloeddruk of hypertensie, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor zout. Overmatige zoutinname kan schadelijk zijn voor de bloeddruk en het cardiovasculaire systeem.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Melkvet bestaat voor ongeveer 70% uit verzadigd vet, 25% enkelvoudig onverzadigd en 5% meervoudig onverzadigd. Omdat een hoge inname van verzadigd vet het LDL-cholesterolgehalte kan verhogen en omdat kaas vaak veel natrium bevat , wordt over het algemeen aanbevolen om kaas in beperkte hoeveelheden te eten, omdat de bestanddelen ervan een negatief effect op de gezondheid kunnen hebben.
Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Waarom 2 tot 3 eieren? De Gezondheidsraad heeft geen richtlijn voor eieren of cholesterol uit voeding. Wel concluderen zij dat het aannemelijk is dat consumptie van 7 of meer eieren per week samenhangt met een hoger risico op diabetes.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
"Als je dieet over het algemeen erg laag is in verzadigde vetten en natrium, kan het veilig zijn om twee tot drie ons kaas per dag te eten ," zegt Supan. "Als je gezond probeert te eten of hartproblemen hebt, zou ik proberen om je te houden aan één ons hoogwaardige kaas per dag, of misschien zelfs minder dan dat een paar keer per week."
Alleen omdat je de kaasplank iets te lekker vond, betekent niet dat je jezelf later moet straffen met een zware work-out of dagenlang vasten. Behandel je lichaam goed, eet voedzaam voedsel en drink veel water , en je zult je in no time weer goed voelen (en de salade boven de frietjes verkiezen).
Een onmisbaar voedingsmiddel voor een gezond dieet kaas is ook goed voor de gezondheid van de huid met zijn hoge vitamine- en mineralengehalte. Volgens experts is een andere manier om een gezonde en mooie huid te hebben, het eten van kaas.
Probeer daarentegen wel om de kaassoorten die het meest verzadigd vet bevatten (zoals cheddar) zoveel mogelijk te vermijden. Kies liever voor een klein stukje mozzarella, feta of geitenkaas. Die kazen bevatten minder verzadigd vet en zorgen dus ook voor – ietsje – minder buikvet.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.