Alle mensen zijn van gelijke waarde en moeten daarom gelijk behandeld worden. Dat is het beginsel van mensenrechten. Gelijkheid houdt in: gelijke behandeling voor de wet. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stelt dat alle mensen vrij en gelijk in waardigheid en rechten worden geboren.
Mensen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Ze hebben gelijke rechten en zijn voor de wet gelijk. Deze mensenrechten zijn een belangrijk uitgangspunt van iedere democratische samenleving. Mensenrechten worden ook wel grondrechten genoemd.
Het gelijkheidsbeginsel is een westers begrip en heeft zijn wortels in de Verlichting en het humanisme. Bij de Franse Revolutie was het gelijkheidsbeginsel voor het eerst het uitgangspunt bij de staatsinrichting (égalité naast de liberté en de fraternité).
Het is de vrijheid om het leven zoveel als kan zelf vorm te geven. Veel auteurs menen dat het begrip vrijheid centraal staat in de mensenrechten, dus dat de mensenrechten als belangrijkste doel hebben de twee soorten vrijheid in zo groot mogelijke mate te garanderen.
Volgens artikel 1 van de Grondwet is discriminatie verboden. Daarnaast zijn er wetten voor gelijke behandeling. Deze zorgen ervoor dat mensen geen ongelijke behandeling krijgen op basis van bepaalde kenmerken. Er staat een aantal discriminatiegronden in de wet, zoals ras, godsdienst en leeftijd.
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Je houdt van ontdekken, experimenteren en ervaren en je volgt bij voorkeur niet de gebaande paden. Je hebt een hekel aan sleur en het kan zijn dat je snel verveeld bent en vaak de neiging hebt om dingen saai te vinden. Mensen met vrijheid bovenaan in hun missie zijn vaak eigenwijs en volgen niet graag de kudde.
Klassieke grondrechten: de burgerlijke en politieke rechten. Dit zijn onder andere het kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod. Sociale grondrechten: de economische, sociale en culturele rechten.
Die vrijheid slaat vooral op de mate waarin je je vrij voelt je werk te doen op een manier die bij jou past. Wanneer je die vrijheid voelt, blijf je dicht bij jezelf. Je benut je talenten en je deelt je werk in passend bij jouw ritme. Dit maakt dat de kans het grootst is dat je in flow komt in je werk.
De meerderheidsregel
In het kort houdt die regel in dat, als in een meerderheid van gelijke gevallen sprake is van een gunstige toepassing, er voor de belastingplichtige ook aanspraak bestaat op een gunstigere behandeling. Daaraan zijn wel de nodige mitsen en maren verbonden en uitzonderingen op te maken.
1. Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
Bij gelijkwaardigheid hebben mensen dezelfde rechten en krijgen ze gelijke behandeling. In principe zouden alle mensen dit moeten ervaren in hun leven. Verwar gelijkwaardigheid niet met gelijkheid. Gelijkheid van iedereen is onmogelijk en komt de maatschappij ook niet ten goede.
Discriminatie zorgt voor ongelijkheid en uitsluiting van individuen en groepen. Het treft migranten, minderheden, vrouwen, leden van inheemse gemeenschappen en mensen met een beperking, een andere huidskleur, een ander geloof of een andere seksuele voorkeur.
Gelijk is identiek. Gelijkwaardig hoeft niet 100% identiek te zijn maar is van gelijk niveau/waarde etc. mannen en vrouwen zijn niet gelijk, wel gelijkwaardig.
“Emotionele Vrijheid is de staat van zijn waarin de wereld ons niet uit onze kracht kan halen en waarin we innerlijke balans en vrijheid ervaren.”
vrijheid (zn) : alleenrecht, autonomie, onafhankelijkheid, ongebondenheid, soevereiniteit, speelruimte, vrijdom, zelfstandigheid. vrijheid (zn) : prerogatief, privilege, toestemming, vergunning, voorrecht, vrijstelling.
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen negatieve en positieve vrijheid. Negatief en positief drukken hierbij geen waardeoordeel uit, maar geven aan of het gaat om vrijheid die ontstaat door de afwezigheid van iets of door de aanwezigheid van iets. Negatieve vrijheid is de "vrijheid van invloed van anderen".
In Nederland vinden we vrijheid heel belangrijk, zo belangrijk dat er in de Grondwet is opgeschreven dat iedereen recht heeft op vrijheid. In de Grondwet staan ook nog een aantal andere vrijheden, bijvoorbeeld: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van kunst en wetenschappen.
Het is vele edities van de grondwet als art. 4 blijven staan. Pas in de huidige Grondwet van 1983 kwam het als art. 1 Gw te staan met een nadrukkelijk verbod op discriminatie.
Discriminatie in het strafrecht: uitingsdelicten
Iemand die zich hieraan schuldig maakt wordt gestraft met een gevangenisstraf van maximaal één jaar of een geldboete van maximaal € 8.700,00.
Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
De mens bezit het recht op leven, vrijheid en veiligheid, het recht op eigendom en vrije meningsuiting: ieder individu heeft universele rechten. Deze onvervreemdbare rechten mogen alleen worden ingeperkt als de nationale of openbare orde in gevaar is (zoals in geval van oorlog of burgeroorlog).