Wonen in een loods is nooit toegestaan. Als er (ook) een woonbestemming op het perceel rust waar de loods op staat, dan moet er een woning zijn waar in gewoond kan worden. Om een loods of perceel zonder woonbestemming aan te passen naar iets met woonbestemming zijn ingewikkelde procedures nodig.
U heeft hier een vergunning voor nodig. Gebouwen die niet zijn bedoeld als woning zijn bijvoorbeeld een kantoorgebouw of een winkel. U vraagt dan een omgevingsvergunning aan voor het afwijken van het bestemmingsplan. Als u ook gaat verbouwen heeft u hiervoor mogelijk ook een omgevingsvergunning nodig.
Een bedrijfswoning mag alleen bewoond worden door een persoon die op een bepaalde manier verbonden is met het bedrijf, bijvoorbeeld als eigenaar of werknemer. Een burgerwoning mag door iedereen bewoond worden, zonder dat hiervoor verdere beperkingen gelden.
Voor een wijziging in het bestemmingsplan moet u een aanvraag indienen bij de gemeente. Houdt u er rekening mee dat dit een vrij moeilijke en dure procedure kan zijn. Alleen de aanvraag kost op dit moment in de meeste gemeenten tussen de 10.000 en de 12.000 euro.
Wonen in bedrijfswoning of bedrijfspand zonder vergunning is niet toegestaan. Het komt regelmatig voor dat een bedrijfsloods wordt verbouwd tot één of meer woningen. Of een bedrijfswoning die aan anderen dan de bedrijfsvoerder wordt verhuurd. Het is niet altijd verboden, de gemeente geeft er soms een vergunning voor.
OMGEVINGSRECHT. Functie. Hobbymatig houden van paarden kan worden aangemerkt als agrarisch gebruik als bedoeld in planvoorschrift en is toegestaan op gronden met de bestemming ""Agrarisch met waarden - Landschap"".
Wanneer je een woning met bedrijfsruimte wilt kopen, is het noodzakelijk dat de grond van de woning de bestemming 'wonen' heeft. Is dat niet het geval, dan kun je per definitie geen hypotheek afsluiten. Je zult dan een zakelijke lening aan moeten gaan.
De marktwaarde van een bedrijfswoning ligt fors lager dan een reguliere woning en bij verkoop of financiering breng de bedrijfswoning grote beperkingen met zich mee. Ons kantoor wordt vaak voor taxaties gevraagd van (agrarische) bedrijfswoningen.
De plankaart lezen
Heeft u een pand of locatie op het oog, zoek deze dan op de plankaart van uw gemeente op. De kleur op de kaart geeft de bestemming aan. Bijvoorbeeld: geel is “wonen” en paars is “bedrijven”. Vervolgens kunt u in de regels lezen wat elke bestemming betekent: wat mag wel en wat mag niet op de locatie.
Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een woonbestemming houdt in dat een object of perceel gebruikt of ingericht kan worden voor bewoning.
De gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Nederland is ongeveer 135 euro. De prijzen lopen echter sterk uiteen en variëren van slechts 30 euro per m² tot zo veel als 500 per m² per jaar.
Zodra je onderneming groeit begint vaak de zoektocht naar een bedrijfspand. Er zijn veel factoren die meespelen bij het vinden van een fijne plek en zaken waar je op moet letten. Denk aan de locatie waar je je wilt vestigen, je budget, kopen of huren en het bestemmingsplan.
Het bestemmingsplan
Iemand die bij het bedrijf werkt mag dus in principe altijd in de bedrijfswoning wonen. Het antwoord op de vraag of een bedrijfswoning ook mag worden verhuurd aan een derde is afhankelijk van het bestemmingsplan dat van toepassing is.
In geval van woning met agrarische bedrijfsbestemming is het bijvoorbeeld wel verplicht om echt een werkend agrarisch bedrijf te hebben, wat ook financieel zoden aan de dijk moet zetten. Een beetje hobbyboeren naast een betaalde baan elders is dan niet toegestaan. Ook op een bedrijventerrein gelden dergelijke eisen.
De waarde ligt dan rond de 90 procent van de waarde in het economische verkeer in vrije staat. De Belastingdienst keurt, mede om praktische redenen, in dit geval echter goed dat er rekening wordt gehouden met het feit dat de woning bestemd is als bedrijfswoning.
Bij de meeste geldverstrekkers kun je tot 100% van de waarde van het pand financieren, maar bij sommige bij geldverstrekkers ligt het maximaal te financieren bedrag lager.
Hoe financier ik een bedrijfswoning vanuit mijn privévermogen? Een bedrijfswoning vanuit je privévermogen financieren doe je door een standaardhypotheek aan te vragen. Dit kan bij een bank of een andere kredietverstrekker en eventueel via een hypotheekadviseur.
Als u niet zeker weet of uw woning een bedrijfswoning is kunt u dat opzoeken in het bestemmingsplan. Via de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u eenvoudig uw adres invoeren en de huidige bestemming bekijken.
Eigen geld inbrengen bedrijfspand
Met een zakelijke hypotheek op je bedrijfspand, kan je meestal niet 100% van de waarde van het pand financieren. In de regel wil de bank vaak dat je minimaal tussen de 15 tot 25% aan eigen geld inbrengt. Maar je hoeft dus niet altijd zelf een eigen inbreng te hebben.
Een bedrijfspand kan een interessante investering zijn. Veel ondernemers zien het als pensioen. Houd er wel altijd rekening mee dat er ook jaren komen dat het minder gaat. Maak de financiering en de waarde-opbouw in het pand geen risico.
Waar het pand voor wordt gebruikt is belangrijk. Als het pand geen rol speelt in uw bedrijfsactiviteiten dan kunt u het als privévermogen opgeven. Wanneer het pand alleen zakelijk wordt gebruikt, bent u verplicht het pand onder het ondernemingsvermogen te rekenen.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
In landelijk woongebied mag men tot 9 paarden houden zonder milieuvergunning en in landbouwzone tot 19.