Het opnieuw opwarmen van voedsel is niet inherent "slecht", maar het verhoogt de kans op voedselvergiftiging. Hoewel het, afhankelijk van wat je opnieuw opwarmt, ook elke keer aan smaak kan verliezen totdat het effectief gekruide pap is.
Verhit restjes door en door
Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën.
het gevaar van bacteriegroei in voedsel wanneer voedsel niet stomend heet is en ook niet koud . Dit omvat bijvoorbeeld voedsel dat slechts gedeeltelijk is opgewarmd of 'verwarmd' in plaats van volledig opgewarmd. dat het opwarmen van voedsel het risico op voedselgerelateerde ziekten met zich mee kan brengen, zelfs als het voedsel niet rauw is of helemaal opnieuw is bereid.
Het opwarmen van dezelfde maaltijd op dezelfde dag is helemaal geen probleem. Het grootste risico dat u loopt, is dat de kwaliteit van de eetervaring afneemt, of dat u iets oververhit en de magnetron verpest . Het is helemaal niet gevaarlijk voor uw gezondheid.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Hoewel een gezondere kapsalon vers gemaakt het lekkerst is, kun je een eventueel restje goed bewaren. Dek de ovenschaal, zonder sla, tomaat en komkommer, goed af en bewaar in de koelkast. De volgende dag verwarm je de oven even voor en warm je het gerecht in ongeveer 8 minuten op.
Twee keer per dag warm eten is dus helemaal niet verkeerd, mar dan moet je natuurlijk wel voor een gezonde maaltijd gaan. Let dus goed op de voedingswaarden. Verder heb je extra veel kans op een afterlunchdip. Je lichaam moet harder werken om die grote, warme maaltijd te verteren.
Zorg ervoor dat u ongebruikte porties binnen twee uur terugzet in de koelkast om ze veilig te houden. Na elke opwarming blijven restjes nog drie tot vier dagen veilig in de koelkast . Omdat de kwaliteit afneemt telkens wanneer u eten opwarmt, is het het beste om alleen de benodigde hoeveelheid op te warmen.
Voedselkwaliteit, smaak en textuur veranderen wanneer het meer dan eens wordt opgewarmd . Bovendien worden de bacteriën die erin zitten mogelijk niet gedood als het opwarmen niet goed wordt gedaan. In plaats van het te doden, ontstaat er bacteriegroei door een gunstige temperatuur te bieden. Dit kan leiden tot voedselvergiftiging, diarree en andere door voedsel overgedragen ziekten.
Bladgroenten, zoals spinazie, bevatten nitraten die bij opwarming kunnen worden omgezet in nitrieten . Nitrieten kunnen verder worden omgezet in nitrosaminen, wat potentiële carcinogenen zijn die in verband worden gebracht met verschillende vormen van kanker. Om dit risico te minimaliseren, is het raadzaam om spinazie en andere nitraatrijke groenten niet opnieuw op te warmen.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om alles in één keer te koken, kan het overbelasten van de magnetron leiden tot ongelijkmatige verwarming en slechte resultaten . Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de items om een goede circulatie van de magnetron mogelijk te maken. Kook indien nodig voedsel in kleinere porties om gelijkmatig koken en betere kwaliteit resultaten te garanderen.
De sporen kunnen dan ontkiemen en weer actieve cellen worden. Als actieve cellen zal Bacillus Cereus toxinen (gifstoffen) produceren en sommige van deze gifstoffen kunnen erg goed tegen hitte. Bij het weer opwarmen van je maaltijd kunnen deze dus actief blijven, waardoor je er ziek van kunt worden.
Warm serveren of bij later gebruik onder de grill opnieuw opwarmen. De broodjes kunt u het best op de dag van de bereiding eten, maar ingepakt in folie zijn ze 1-2 dagen houdbaar.
Ook oude chinees warm je eenvoudig op in de Airfryer met bakplaat.8 minuten op 160 graden.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen zullen echter de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel beïnvloeden.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Dit komt omdat hoe vaker u voedsel afkoelt en opwarmt, hoe groter het risico op voedselvergiftiging. Bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen als ze te langzaam worden afgekoeld of onvoldoende worden opgewarmd . Voedsel moet worden verwarmd totdat het 70ºC of hoger bereikt en gedurende 2 minuten aanhoudt.
Voor velen kan het eten van twee maaltijden per dag prima zijn als het past bij hun levensstijl en niet leidt tot overeten . Het is echter cruciaal om naar je lichaam te luisteren.
Voedzaam en vezelrijk
Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden. Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen.
Ook al heb je een dag (of een weekend) ontzettend veel en ongezond gegeten, gooi dan niet (we herhalen: niet) direct je gezonde eetpatroon in de prullenbak. Eén dagje losgaan is namelijk helemaal niet zo erg als je misschien denkt.
Als je een grote hoeveelheid opnieuw moet opwarmen, kun je dit beter in meerdere porties doen of opnieuw opwarmen in de oven. In de oven: Ideale methode als je veel frieten opnieuw moet opwarmen. Verwarm de oven voor op de maximale temperatuur (230°C).
Als je je afvraagt of je de restjes opnieuw kunt opwarmen, is het antwoord 'Ja!