Het is een manier van begroeten. Honden willen graag in de buurt van jouw gezicht komen voor een snuffel of een likje, en daarom springt hij omhoog tegen je op. Je hond is blij je te zien en heeft je enorm gemist! Opspringen is dus niet per sé 'dominant' gedrag, het is meer vriendelijk en vrolijk gedrag.
Hoe kan je het commando “laag” aanleren? Gebruik een laag krukje waar je hond met zijn voorpoten op kan staan. Lok hem erop met een koekje. Zodra hij er met twee pootjes op staat, zeg je “op” of “hoog” en beloon je hem.
Springen, veel galopperen, sprinten en achter ballen aan jakkeren zijn niet aan te bevelen voordat de hond minimaal 9 á 12 maanden oud is en voor de grote rassen kunnen daar gerust nog aan aantal maanden bij opgeteld worden.
Tijdens het wandelen is het uiteraard lopen geblazen, maar ook spelen en werken zijn van belang. En dat is behoorlijk rasgebonden. Algemeen aanvaard is dat een hond liever wat vaker, minimaal 3 keer per dag, en korter kan worden uitgelaten dan minder vaak en lang. Dat speelt voor bij de belasting van de gewrichten.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Bijt je hond uit frustratie, door (te veel opwinding) tijdens spel, misschien uit angst of vanuit de behoefte om zijn territorium te verdedigen? Of wil hij graag zijn bezit verdedigen? Honden kunnen ook bijten vanuit redirectie agressie, in gevallen waarbij de hond wordt begrenst of tegengehouden.
Wat moet je doen als je hond hapt naar bezoek? Happen doet je hond in veel gevallen om afstand te creëren, hij wil in dit geval dus dat het bezoek weggaat. Wanneer de hond uithaalt, zal je bezoek in veel gevallen een stap naar achter doen. Het gedrag geeft de hond dus vaak succes.
Houding: De houding van je pup spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen.
Sommige hondenrassen, zoals collies of shelties hebben een sterk drijfinstinct waardoor ze soms naar enkels happen in een poging de "kudde" te laten doorlopen. Als je hond dit doet, blijf je stilstaan zodat hij begrijpt dat naar je enkels happen het tegengestelde effect heeft van wat hij wilde bereiken.
Puppies hebben namelijk de neiging om dichter bij het gezicht te willen zijn, als mensen zelf omlaag gaan hoeft de pup niet omhoog. Als je hondje toch op springt moeten ze hem even negeren en zodra hij zich weer netjes met zijn pootjes op de grond staat mogen ze hem weer aandacht geven.
Vanaf 7 maanden zullen zijn melktanden vervangen zijn door permanente volwassen tanden. Hij kan zich ook ineens als een puber gaan gedragen, door u of andere honden te gaan uitdagen of ineens al zijn goede manieren zijn vergeten die zijn moeder hem geleerd heeft in de eerste 12 weken van zijn leven.
Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren.
Eten is voor ons een sociale gebeurtenis: iets 'gezelligs', een manier om samen momenten te delen, om te ontspannen en te genieten. Voor honden is eten een middel om te overleven. Het is hun instinct om te 'schooieren' voor eten zodra ze de kans krijgen.
Het ongemakkelijke gevoel komt namelijk niet van u, maar van de tafel. Pikt de hond ook van de aanrecht, doe hier dan precies hetzelfde mee. Leg dat lekkers op de aanrecht en ga vervolgens als boven te werk. Als uw hond een tijd geen goede ervaringen meer heeft zal het gedrag uitdoven.
Negeren maakt het erger
Vanuit die spanning zal de hond overgaan tot het harder en beter laten zien van het ongewenste gedrag. Dit noemen we de uitdovingsweerstand. De hond kan als het ware niet geloven dat zijn gedrag niet meer de gewenste beloning oplevert.
Laat je hond het gedrag zien.
Om je hond `nee` of `laat dat` aan te leren, begin je door het gewenste gedrag te laten zien. Laat hem bijvoorbeeld zien dat je een koekje in je hand hebt en zeg dan `nee` voordat je je vuist om het koekje sluit. Laat hem aan je hand ruiken en likken, maar geef hem het koekje niet.
Soms kregen ze het commando na een minuut, soms pas na een uur. Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Bezigheids ”therapie” voor de hond
Ook apporteer- en trekspelletjes zijn favoriet. Ga een behendigheidscursus doen, Flyball, ga samen speuren of op een gehoorzaamheidscursus. Door samen iets aan hondensport te doen is niet alleen gezond voor u beiden, maar het versterkt ook nog eens de band samen!
Je kunt je hond uitputten door hem veel te laten bewegen. Let wel op; hoe meer je hond beweegt, hoe beter zijn conditie wordt en hoe meer hij moet bewegen om echt moe te worden. Gelukkig groeien de hersenen van honden niet zo makkelijk als zijn spieren Het is dus beter om je hond moe te maken met denkspelletjes.