Koud. Het is koud op de noordpool doordat de zon onder een hoek op de aarde straalt. Hoe rechter de zonnestralen op een bepaald punt van de Aarde vallen, hoe warmer het daar is. Rondom de evenaar komen de zonnestralen vaak vrijwel recht op het land en het is dus vaak erg warm.
Omdat er precies op de plek van de zuidpool een groot continent ligt, is de evenknie van onze noordpool, die uit een uitgestrekt zeegebied bestaat, stukken kouder.
Antarctica is veel kouder dan het noordpoolgebied, met temperaturen die bovenop de kilometers hoge ijskap in de donkere winter tot wel -90°C kunnen dalen.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.
Het noordpoolgebied is een oceaan (de Arctische Oceaan) omringd door continenten, terwijl Antarctica juist een continent is omringd door een oceaan (de Antarctische Oceaan). De Arctische Oceaan is een echte oceaan, met een diepte tot wel vier kilometer. De Antarctische Oceaan bestaat uit al het water rond Antarctica.
De Noordpool is iets warmer dan de Zuidpool, maar nog steeds heel koud! Hier kunnen wel (kleine) planten groeien. Ook wonen de Eskimo's er.
Waar we de Noordpool kunnen zien als een bevroren oceaan, is de Zuidpool juist een eiland omringd door water. Het ijsoppervlakte bestaat dus, voor het grootste deel, uit landijs. Juist vanwege dit verschil in opbouw vinden we geen ijsberen op de Zuidpool: naar de Zuidpool bestaat geen natuurlijke brug.
Het continent Antarctica is 14 miljoen km² groot en is daarmee het vijfde grootste continent van de wereld. Antarctica heeft geen hoofdstad en ook geen permanente inwoners; er zijn wel diverse wetenschappelijke stations gevestigd.
Sommige delen zijn bedekt door permafrost en bijna alle delen hebben te kampen met lange periodes van sneeuwval en ijs. De gemiddelde temperatuur in januari varieert van −34 °C tot 0 °C.De temperatuur in de winter kan in sommige delen zelfs onder de −50 °C komen.
Antarctica is kouder dan koud, met 's winters temperaturen die bovenop de vier kilometer dikke ijskap tot wel 90 graden onder nul kunnen dalen. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd.
Antarctica is bijna volledig bedekt met een ijskap en het continent is het koudste gebied op Aarde. De laagste temperatuur ooit gemeten in een weerstation was bij het Vostokstation op 1000 kilometer van de Zuidpool: −89,2 °C (officieus −91 °C).
Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd. Er is echter wel een internationaal verdrag, het 'Antarctic Treaty', dat in regelgeving voorziet. Hierdoor hebben landen die dit verdrag hebben ondertekend de mogelijkheid om onderzoek te doen in Antarctica.
De officiële taal op Spitsbergen is de Noorse taal waarnaast men ook Russisch spreekt op sommige plekken. Dit Russisch is het gevolg van de mijnwerkersactiviteiten die in de loop der tijd veel Russen naar de eilandengroep hebben getrokken.
De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
Er zijn een aantal redenen waarom het in Antarctica zo koud is. Omdat de aarde een bol is, ontvangen de poolgebieden minder warmte dan de tropen.In de zomer rijst de zon nooit hoog boven de kim.En een laagstaande zon geeft minder warmte.
Onder het ijs en de sneeuw van Antarctica ligt vaste grond: rotsen. Onder het ijs van de noordpool bevindt zich geen land, maar zeewater. De noordpool is eigenlijk gewoon een stuk drijvend ijs. Op Antarctica leven pinguins.
Een pooldag duurt minimaal 24 uur (bij de poolcirkels) tot een half jaar op de geografische Noord- en Zuidpool zelf. Op de noordpool duurt de pooldag van de lente-equinox (maart) tot de herfst-equinox (September), op de zuidpool valt de pooldag in de andere helft van het jaar.
de dieren en planten in de poolgebieden hebben zich aan extreme omstandigheden moeten aanpassen: zeer lage temperaturen, hevige wind, arme en vaak bevroren grond, afwisselend een lange nachtperiode in de winter en een lange dagperiode in de zomer. de planten zijn dus klein en groeien in bosjes om zich tegen de kou te ...
Sommigen woonden in een iglo. Nu wonen de meeste mensen in een stenen huis. Ze werken in een fabriek. Of bijvoorbeeld in een ijshotel dat helemaal is gemaakt van ijs en sneeuw.
Antarctica is van niemand en er is dus niet één land dat er de wetten bepaalt. In een overeenkomst hebben alle landen die iets op Antarctica doen afspraken daarover vastgelegd. Deze 'Antarctic Treaty' is in 1961 van kracht geworden.
Antarctica heeft geen eigen officiële vlag, omdat Antarctica een continent is, en geen land. Wel zijn er enkele vexillologen geweest die een vlag voor het continent hebben ontworpen.
Door het extreme klimaat is het een moeilijk gebied om te overleven. Behalve wetenschappers die tijdelijk op de zuidpool verblijven om onderzoek te doen, kom je er geen mensen tegen. Toch zijn er wel een aantal planten- en diersoorten die zich aan de koude omgeving hebben aangepast.
IJsberen eten geen pinguïns. Dat kan ook helemaal niet want ze komen elkaar nooit tegen. Dat komt omdat pinguïns op de Zuidpool wonen en ijsberen op de Noordpool.
Sommigen van hen zijn “heer van de Noordpool” of “oude man in de pelsmantel”. Vrouwelijke ijsberen baren typisch twee welpen, die meer dan twee jaar bij ze blijven tot ze zelfstandig kunnen jagen en overleven. Vrouwtjes krijgen geen hulp van hun eenzame mannelijke vrienden.
Er zijn pinguïns op het noordelijk halfrond. Net. Deze pinguïn komt voor op de Galápagoseilanden, die westelijk van Zuid-Amerika rond de evenaar liggen. Daarmee is het de noordelijkste pinguïn die er is en de enige soort die ook (net) op het noordelijk halfrond voorkomt.