Het belang van Engels als internationale lingua franca valt vooral op in de zakenwereld. Zelfs in branches waar diversiteit belangrijk is en waar het wordt gewaardeerd als je meerdere talen spreekt (denk aan diplomatie en onderwijs) blijft Engels op nummer één staan.
Engels leren op de basisschool heeft voordelen voor je kind. Zo blijkt uit onderzoek dat het vroeg aanleren van een tweede (of derde) taal de creativiteit van je kind bevordert. Het leren van een nieuwe taal dwingt je kind om na te denken over taal en zich te uiten met woorden die hij niet gewend is.
Vroeg Engels in het basisonderwijs is goed voor de totale taalontwikkeling van een kind en het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat de cognitieve ontwikkeling en de algemene taalvaardigheid vooruit gaan bij het vroeg aanbieden van een tweede taal.
Omdat het Engels in alle uithoeken van de wereld al werd gesproken, groeide het uit tot wereldtaal. Nadat de Britse koloniën onafhankelijk werden, werden veel van deze landen officieel meertalig. Toch bleef de Engelse taal nodig om te kunnen communiceren tussen verschillende bevolkingsgroepen.
Meeste talen & meeste woorden
Papoea-Nieuw-Guinea is het land waarin de meeste talen worden gesproken, namelijk 840. Daarnaast is het Engels de taal met de meeste woorden, namelijk ongeveer 750.000 (en er komen elke week nog nieuwe bij).
Waarom het vroeg aanbieden van Engels soms wel een positief effect heeft op de verwerving van het Engels op latere leeftijd en soms niet, is lastig te bepalen. Kleuters die meer dan één uur Engelse les per week krijgen, lijken een betere Engelse woordenschat en meer kennis van Engelse grammatica te ontwikkelen.
Het aantal uren Engels dat leerlingen gedurende hun basisschooltijd hebben gehad verschilt dan ook. Zo hebben de groep 8-leerlingen uit het onderzoek tussen 34 en 440 uur Engels gehad, met een gemiddelde van 155 uur. Leerlingen op vvto-scholen krijgen in alle leerjaren de meeste uren Engels per leerjaar.
In de bovenbouw van havo en vwo heb je verplicht Engels. Je doet ook eindexamen in Engels. Op het atheneum moet je eindexamen doen in een 2e moderne vreemde taal.
Er zijn verschillende manier om Engels te leren. Je kunt het jezelf leren door een app zoals Duolingo of Simya te gebruiken, maar je kunt het ook professioneler aanpakken en een cursus of taaltraining Engels volgen. Cursussen en taaltrainingen worden op verschillende niveaus aangeboden.
Veel leraren en studenten zeggen dat Engels moeilijk is om te leren. De Engelse taal heeft meer woorden dan welke andere taal dan ook. Dat zorgt voor veel voorkomende spelfouten. De grootste woordenboeken bevatten ongeveer 600.000 woorden!
Door Engels te geven in het basisonderwijs wordt de eerste basis gelegd om te communiceren in een vreemde taal. Dit is overigens nog niet verplicht en scholen zijn vrij met het invoeren van deze universele taal in de onderbouw, in groep vijf of zes of de taal aan te bieden vanaf groep zeven en acht.
Een van de verklaringen waarom Nederlanders zo goed zijn in Engels, is omdat kinderen op jonge leeftijd al veel Engels om zich heen horen, bijvoorbeeld op tv. Ook is Nederland van oudsher een land dat veel internationale handel drijft, waardoor er een grotere interesse is in kennis van andere talen en culturen.
Van alle landen waar de moedertaal niet het Engels is, beheersen de Nederlanders die taal het best. Onderzoek naar Engelse taalvaardigheid in honderd landen, laat het duidelijk zien: wij Nederlanders spreken een aardig woordje Engels over de grens.
Ongeveer 380 miljoen mensen hebben het Engels als moedertaal en meer dan een miljard mensen spreken Engels als tweede taal of beheersen deze taal goed.
Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.
Gemiddeld dus twee uur per dag werken voor school, zowel aan huiswerk als geplande stof, in blokken van 25 minuten.
Sinds 1986 is het geven van onderwijs in Engels in het basisonderwijs vanaf groep 7 verplicht. Inmiddels bieden steeds meer scholen Engels al eerder dan groep 7 aan. Er zijn scholen die al Engels geven vanaf groep 1. Andere scholen beginnen in groep 5 of 6.
De afgelopen vijftien jaar groeit het aantal basisscholen dat eerder wil starten met Engels dan in groep 7. Volgens de informatie op de site van het Europees Platform boden in 2011-2012 ongeveer 590 basisscholen vroeg Engels; daarnaast boden nog een vijftigtal scholen andere talen dan Engels.
Het aantal woorden in het Engels is in 2011 door o.a. Google geschat op ongeveer 1 miljoen. Tot voor kort had het Nederlands het grootste woordenboek ter wereld: het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) met meer dan 430.000 woorden.
Het totaal aantal woorden in de Engelse taal is onderwerp van discussie, maar volgens de Oxford Dictionary zijn het er minimaal 500.000.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...