Natuurlijk proef je wel de Indiase invloeden. Tikka masala is een uitgebalanceerde mix van geroosterde kruiden en specerijen die worden fijngestampt met een vijzel. Het woord masala betekent kruidenmix en ook tikkā is een Hindoe woord wat “klein stuk vlees” betekent. Het heeft een intense, gelaagde, mild pittige smaak.
TIKKA MARINADE
Deze kruidenpasta wordt gebruikt om voornamelijk kip of lam mee te marineren. Maar ook vis en paneer kan je goed gebruiken. Het heeft een lichte smaak van citroen en is licht pittig. De ingrediënten van de kruidenpasta zijn gerookt, gegrild of gefrituurd in een tandoori oven.
Veel vrouwen in India hebben een stip op hun voorhoofd. De tikka staat symbool voor bescherming en zou het boze oog afwenden. Er zijn vele kleuren, vormen en symbolen. De stip of streep waarmee Indiërs hun voorhoofd versieren, dat is een tikka of kumkum - typisch Indiaas.
Wat is masala? Het van origine Arabische woord masala wordt veel gebruikt in Zuid-Oost Azië. Het is een mix van droge specerijen (gemalen of niet) of een pasta, wanneer gecombineerd met natte ingrediënten zoals ui of tomaat. Masala is dus het overkoepelende woord voor vele soorten kruidenmengsels.
Één van de bekendste curry's is Tikka Masala. Ook wel bekend als Tikki Masala maar de juiste naam is Tikka Masala. Tikka betekent namelijk blokjes of stukjes vlees en masala een pittige, kruidige saus.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Garam masala betekent letterlijk 'heet kruidenmengsel' en is een dagelijks gebruikt kruidenmengsel in vele huishoudens in India. De samenstelling van deze bijzonder aromatische kruiden, ook 'masala curry' of 'masala kerriepoeder', geeft gerechten een kruidige, warme smaak zonder dat het pikant is.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
Op die manier blijft de smaak namelijk beter behouden en gaat ook je keuken heerlijk ruiken! Let op: je moet de garam masala niet verwarren met de Hindoestaanse of Surinaamse masala. Dat zijn namelijk kruidenmengsels met andere ingrediënten en dus ook andere smaken!
Chicken tikka masala, of afgekort CTM, is een Brits gerecht, maar heeft een oorsprong in India. Het is één van de populairste gerechten uit de Britse keuken. Chicken tikka masala bevat zoals de naam al zegt kip (chicken). De kip wordt in stukjes gesneden en in de marinade gedaan.
Het is een traditionele decoratie die door Hindoe-vrouwen als rode stip op het voorhoofd gedragen wordt. Al van oudsher wordt de bindi gedragen, omdat men gelooft dat het vrouwen en hun echtgenoten zal beschermen.
Euroma Jonnie Boer garam masala bestellen | ah.nl.
Kerrie bevat onder andere peper, kruidnagelen, koriander en gember. Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Kerrie wordt vooral in India, Engeland veel gebruikt. De scherpste kerriemengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In India wordt zowel gele- en rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers.
De adjuma is net zo scherp, maar heeft minder smaak. Zorg dat je de peper bij het stoven niet kapot roert, dan wordt het namelijk wel heel erg scherp! Ingrediënten kousenband: 350g verse kousenband.
Geneeskracht van garam masala
Deze traditionele kruidenmix geeft een heerlijke aroma aan je curry, groenteschotel of een peulvruchtenschotel. Daarnaast heeft het een medicinale werking op je lichaam. Volgens Ayurveda, meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, ligt je genezingsaanpak in je spijsvertering.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Het is een heerlijke kruidige, verwarmende specerijenmix die het goed doet in curry's (met vlees of groenten) en in tandoorigerechten. Garam masala betekent letterlijk 'heet mengsel'. Niet omdat het een pittige kruidige mix is, maar vooral omdat het een verwarmende kruidenmix is.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
Curry madras is een klassiek kerriepoeder met een kruidige, licht pittige smaak. De curry is vernoemd naar de stad Madras in Zuid-India. Het is een aromatische mix van gemalen koriander, kurkuma, fenegriek, zout, knoflook, chili, komijn, venkel, mosterd en zwarte peper.
curry {znw.}
De term 'kerrie' wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Belgen houden het bij currypoeder. De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent. Een curry kan ook verwijzen naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft.