Als organisatie ben je vaak afhankelijk van IT-systemen voor (kritieke)bedrijfsprocessen en voor het opslaan van data. Wanneer deze bedrijfsprocessen verstoord raken of belangrijke data verloren gaan, kan dit grote gevolgen hebben voor een organisatie. Daarom is het hebben van een back-up van groot belang.
Een back-up of reservekopie is een kopie van gegevens die zich op een gegevensdrager of binnen een applicatie bevinden om deze te kunnen herstellen mochten ze beschadigd raken.
Een goed Nederlands woord voor back-up is: reservekopie. Dat is dan ook precies wat een back-up is, een reservekopie van alle belangrijke bestanden die op de pc staan. Een kopie waarmee kan worden voorkomen dat er niets verloren gaat wanneer er onverhoopt iets mis mocht gaan.
Standaard gezien zou je ieder bestand moeten backuppen dat belangrijk is of dat je niet kwijt wil (documenten foto's, muziek, favorieten, emails maar ook evnetueel instellingen van bepaalde programma's en zo maar door). Je kan natuurlijk alles back-uppen.
Bovendien kan een externe harde schijf met de back-up van uw bestanden en gegevens van de computer worden losgekoppeld. En elders, weg van de computer, veilig worden opgeborgen. Zo wordt voorkomen dat bij diefstal van uw computer, u in ieder geval niet ook uw bestanden kwijtraakt.
De voordelen van een fysieke back-up
De schijf heeft daarnaast vaak een groot geheugen en het systeem is snel; in enkele minuten kunt u al uw bestanden opslaan. Een nadeel is dat een fysieke schijf kapot kan gaan. Helaas is de levensduur van zelfs de beste externe harde schijven niet honderd procent betrouwbaar.
Regelmatig een back-up maken is belangrijk. Zo voorkom je dat foto's, video's en andere bestanden verloren gaan. Je kunt een back-up maken op een externe harde schijf of in de cloud. Bewaar een back-up bij voorkeur altijd op 2 plaatsen: in huis en buitenshuis.
De vraag wat je moet back-uppen is niet zo moeilijk te beantwoorden: alles wat nodig is om na een computerprobleem zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. De back-up omvat dus in elk geval de eigen bestanden zoals documenten, foto's en video's, maar ook alles wat nodig is om de gegevens te kunnen herstellen.
Dit proces kan 24 uur duren. Belangrijk: Je kunt een back-up van een hogere Android-versie niet terugzetten naar een telefoon met een lagere Android-versie.
Een back-up maken van uw pc met Bestandsgeschiedenis
Gebruik Bestandsgeschiedenis om een back-up te maken op een extern station of een netwerklocatie. Selecteer Start> Instellingen > Beveiligingsupdate &> Back-up> Een station toevoegen en kies vervolgens een extern station of netwerklocatie voor uw back-ups.
Tik op Instellingen. Tik op Cloud en accounts (Android 7 en 8) of Accounts en back-up (Android 9 en 10). Tik op Back-up en herstel (Android 9 en 10) Zorg dat onder 'Google-account' de opties Back-up van mijn gegevens en Automatisch herstellen aanstaan.
De correcte spelling is back-up.
Engelse samenstellingen met een voorzetselbijwoord, zoals by, in, over, out en up, als rechterdeel schrijven we met een koppelteken: stand-by, all-in, make-over, lay-out, back-up.
Open WhatsApp. Tik op Meer opties > Instellingen > Chats > Chat back-up > Back-up maken naar Google Drive. Selecteer een frequentie voor back-ups, behalve Nooit. Selecteer het Google-account waarnaar je de back-up van je chatgeschiedenis wilt maken.
Afhankelijk van de grootte van uw harde schijf en hoe snel u bestanden verkrijgt, kunt u ergens tussen de 10 GB en 10.000 GB een back-up maken.
Je bent niet ingelogd op hetzelfde Google-account. Je gebruikt niet hetzelfde telefoonnummer als waarmee de back-up werd gemaakt. Je SD-kaart of chatgeschiedenis is beschadigd. Er is geen back-upbestand in je Google Drive-account of op je apparaat.
Voor het maken van veilige backups heb je 2 of meer harde schijven nodig. Je NAS moet dus ook ruimte hebben voor het werken in verschillende RAID-opstellingen. Met RAID laat je schijven met elkaar samen werken, zodat je backups veilig bewaard blijven. RAID 1, 5, 6 en 10 zijn hier het meest geschikt voor.
Frequentie back-up
Bij het bepalen van de frequentie van de back-up moet je rekening houden met de data die verloren kan raken bij een incident. Mocht je bijvoorbeeld om 16:00 uur worden getroffen door ransomware en je back-up draait 's nachts om 03:00 uur, dan ben je mogelijk een aantal uur aan werk kwijt.
Drie kopieën van je data
We raden je aan om naast je originele gegevens steeds minimaal twee bijkomende back-ups van je data te bewaren. Afhankelijk van het aantal wijzigingen die er op je bestanden worden uitgevoerd en de belangrijkheid van je data, kan je het aantal back-ups opdrijven.
Er zijn twee soorten back-ups: een bestandskopie en systeemkopie. Een bestandskopie kopieert alleen je bestanden. Een systeemkopie is een één-op-één kopie van de complete harde schijf van je computer. Wanneer er iets mis gaat kan deze kopie geraadpleegd worden om bestanden, instellingen en programma's te herstellen.
Voor het maken van veilige backups heb je 2 of meer harde schijven nodig. Je NAS moet dus ook ruimte hebben voor het werken in verschillende RAID-opstellingen. Met RAID laat je schijven met elkaar samen werken, zodat je backups veilig bewaard blijven.