Verwijder de pleister voordat u gaat slapen.Als dit medicijn de hele dag in uw bloed zit, dan kan het effect minder worden.
Om tolerantie te voorkomen heeft een pleistervrije periode van 8–12 uur per etmaal de voorkeur; dit betekent: de pleister voor het naar bed gaan verwijderen of – indien de pijn vooral 's nachts optreedt – deze alleen 's nachts gebruiken.
Hoge doses van nitroglycerine kunnen leiden tot een versterkt optreden van systemische bijwerkingen, bijvoorbeeld een sterke bloeddrukdaling, shock, versneld hartritme, verlaagde zuurstofopname in het bloed, blauwkleuring van de huid, coma, flauwvallen of stuiptrekkingen.
Ter preventie van intolerantie is een nitraatvrije periode van 8–12 uur per etmaal nodig. Dit betekent voor de praktijk een asymmetrisch doseerschema, waarin de doses niet gelijkmatig over de dag zijn verdeeld. Meestal valt de nitraatvrije periode samen met de nacht.
Dit medicijn is snel uit uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig in de moedermelk komen. Dit middel is daarom waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby. Voor de veiligheid is het advies om nadat u de laatste tablet heeft ingenomen de moedermelk af te kolven en weg te gooien.
Klachten en symptomen
een beklemmende, drukkende pijn op de borst. een zwaar gevoel op de borst. het gevoel dat er een knellende band om de borst zit. de pijn kan uitstralen naar de onderkaak, armen, schouders, rug of maagstreek.
Bij hartkramp heeft u korte aanvallen van een drukkend, pijnlijk of benauwd gevoel in uw borstkas. U krijgt de klachten als u zich inspant, bij kou, na vet eten of bij emoties. Uw hart krijgt even te weinig zuurstof. De klachten zijn meestal in een paar minuten over.
Ontstaat angina pectoris pas na het infarct, dan beïnvloedt dat de levenskansen op lange termijn zeker ongunstig (61, 80, 32, 53, 54, 81, 17). Prognostisch zeer ongunstig is het eerder hebben doorgemaakt van een hartinfarct.
Nitraten en nitrieten verslappen de spieren van de bloedvaten.Hierdoor gaan de vaten verwijden en laten ze meer bloed door. Als gevolg hiervan daalt de bloeddruk. Vooral bij hartkramp (angina pectoris) gebruiken we nitraten om het zuurstofverbruik van het hart te verminderen.
Nitraten worden gebruikt in acute situaties, bijvoorbeeld om snel verlichting te geven bij pijn op de borst bij angina pectoris of acuut hartfalen. Nitraten worden ook gebruikt om een aanval van angina pectoris te voorkomen, bijvoorbeeld bij extra inspanning of hevige emoties. Nitraten worden onder de tong aangebracht.
U mag de spray voor gebruik niet schudden. Spray voor gebruik één keer in de lucht. Zo weet u zeker dat de spray werkt. U duwt uw tong tegen het gehemelte en houdt uw adem in.
Nitroglycerine is een vaatverwijder. Bij angina pectoris (hartkramp). Ook om een aderontsteking (tromboflebitis) te voorkomen als u een infuus krijgt die ten minste 2 dagen duurt. U krijgt dit medicijn als een pleister.
Het gevaarlijke van 'nitroglycerine' (de juiste chemische benaming is glyceryltrinitraat) is dat het een uiterst gevoelig explosief is. Chemici zeggen dat het een erg lage activeringsenergie heeft voor de explosieve ontleding. Het moment van exploderen is daarom volstrekt onvoorspelbaar.
Niet langer dan een dag. Een pleister vervult diverse functies. Zo helpt deze om het bloeden van de wond te stoppen.
Ja, liefst elke keer op een andere plaats. Er kan in sommige gevallen een allergische reactie optreden op de pleister. Lijmresten die blijven zitten kun je verwijderen met een watje met (baby)olie.
Hoe vaak moet ik mijn pleister vervangen? Doorgaans moet je wondverband en pleisters voor snijwonden en schaafwonden om hygiënische redenen dagelijks vervangen. Gebruik je een geavanceerde pleister? Bijvoorbeeld Hansaplast Snelle Wondgenezing, die zorgt voor een vochtige wondgenezing.
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition.
In de natuur breken bacterieën nitriet en nitraat af tot stikstof (N2), het onschadelijke gas waar lucht voor 80% uit bestaat. Dit is een gecompliceerd proces, waar een aaneenschakeling van enzymen aan te pas komt. Rioolwaterzuiveringsinstallaties gebruiken bassins met bacterieën om nitraat en nitriet af te breken.
Voor je 35e komt een hartinfarct erg weinig voor. Mannen hebben tussen hun 55e en 65e een grotere kans op een hartinfarct dan vrouwen.
Klachten. De meest voorkomende klacht bij problemen in de kleine vaatjes is pijn op de borst. Ook kortademigheid, vermoeidheid, slaapproblemen en hartkloppingen komen voor. Bij problemen in de grote vaten treedt pijn op de borst vaak pas op bij zware inspanning of hevige emoties.
Angina pectoris is vaak goed te behandelen met medicijnen. Als medicijnen niet voldoende helpen, kunnen de artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum dotteren of een bypass operatie uitvoeren.
Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over.
Om de diagnose angina pectoris te kunnen stellen, doet de arts (na lichamelijk onderzoek) een aantal onderzoeken bij u: bloedonderzoek; een hartfilmpje (ecg).
uitlokkende factoren (inspanning, emoties, kou, warmte) vegetatieve verschijnselen (zweten, misselijkheid, bleek gelaat, onrust of angst) cardiovasculaire risicofactoren (hypertensie, (mee)roken, diabetes mellitus, adipositas, overmatig alcoholgebruik, hart- en vaatziekten in de voorgeschiedenis of in de familie)