Diamant is het hardste materiaal op aarde. Diamant wordt vaak gevonden op plekken met gestolde lava. Dit komt doordat vloeibaar diamant houdend gesteente door vulkaanuitbarstingen onder enorme druk naar de oppervlakte worden geperst. Door erosie kan het diamant houdende materiaal worden meegenomen door wind en water.
Een diamant uit de grond doet er miljoenen jaren over om te ontstaan. In de machine wordt dat proces nagebootst, waarbij pure koolstof onder gigantische druk wordt samengeperst. Daarbij kan de temperatuur oplopen tot 1500 graden. Na een week in de machine wordt de ruwe diamant eruit gehaald.
Wanneer koolstof enorm wordt samengeperst word het grafiet. Wanneer grafiet onder enorm hoge temperaturen, 1300 tot 2000 graden, en enorme druk, van duizenden atmosferen, wordt samengeperst ontstaat diamant.
Tegenwoordig zijn de meeste diamantmijnen echter te vinden in Rusland, Australië, Canada en de zuidelijke helft van Afrika met Botswana als koploper. Ongeveer de helft van het wereldaanbod diamanten is in handen van De Beers. Het bedrijf is dan ook actief in alle bovengenoemde landen, met uitzondering van Rusland.
De enige plaats waar koolstof wordt omgevormd tot diamanten is in de mantel van de aarde, zo'n 160 kilometer onder de oppervlakte. De mantel is opgebouwd uit vast gesteente en is rijk aan magnesium, ijzer en koolstof. De kern van de aarde, onder de mantel, bestaat uit gesmolten metalen.
Op grote diepte kan dat anders zijn; in een zeeer grijs verleden heeft er ongeveer onder wat nu Texel is een grote vulkaan gelegen, dus is het theoretisch mogelijk dat daar, op grote diepte, Kimberliet aanwezig is en bestaat er dus ook de mogelijkheid dat er diamant te vinden is.
Ja, zeker kwaliteitsdiamanten zijn behoorlijk zeldzaam. Slechts 1 op de 1.000.000 natuurlijk ontgonnen diamanten is een kwaliteitssteen van 1 karaat, maar 1 op de 5.000.000 weegt 2 karaat, en nauwelijks 1 op de 15.000.000 is een edelsteen van 3 karaat. Ook het proces om diamant uit een mijn te halen, is redelijk zwaar.
Duurste diamant ooit
De duurste diamant die tot nu toe is verkocht is de Pink Star. Die diamant van 59.6 karaat werd gevonden in Zuid-Afrika. In 2017 werd de Pink Star geveild voor een recordbedrag van 71 miljoen dollar in Hong Kong. De grootste diamant ter wereld die ooit werd gevonden is de Cullinan.
Er zijn een paar belangrijke oorzaken waarom diamant zo kostbaar is en dat mensen graag sieraden met diamanten hebben. Een goed 'geslepen' – bewerkte – diamant glinstert echt een stuk mooier dan zomaar een stukje glas.Diamanten zijn ook zeldzaam en bijna alles wat weinig voorkomt is duur.
Hoeveel kost een diamant van 1 karaat? De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1 karaat ligt tussen de 4000 en 6000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 16000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
Diamant ontstaat diep in het binnenste van de aarde doordat zuivere koolstof onder zeer grote druk en bij extreem hoge temperaturen kristalliseert. De diepte kan 200 km onder het aardoppervlak zijn en de temperatuur kan variëren van 1300 tot 2000 graden Celsius.
De crematie-as, en daarna ook de koolstof, worden dusdanig bewerkt dat er een zo zuiver mogelijke koolstof overblijft die verwerkt kan worden tot een diamant. De koolstof wordt hierna verhit tot zeer hoge temperaturen en verandert hierdoor in grafiet.
Diamanten hebben net als bomen vaak jaarringen, en doen er miljoenen jaren over om te groeien. Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Diamanten bestaan uit sterk samengeperste koolstofatomen en ontstaan diep onder de grond bij relatief hoge druk en temperaturen van boven de 1000 graden Celsius.
Diamant is de hardste stof die er op aarde bestaat. Diamanten zijn er in verschillende kleuren. De diamanten in sieraden zijn meestal wit. Een diamant begint als een ruwe steen.
Wetenschappers van de Shanghai Jiao Tong Universiteit hebben twee andere stoffen ontdekt die nog veel harder zijn dan diamant. De eerste stof heet wurtzietboornitride en heeft dezelfde structuur als diamant. Het verschil is dat wurtzietboornitride is opgebouwd uit andere atomen. De tweede stof heet lonsdaleïet.
De hardste steen en sowieso materiaal van de wereld is de diamant. De hardheid van alle mineralen zijn gemeten. De Duitse mineraloog Friedrich Mohs stelde in 1812 een schaal op.
Sommige mensen denken dat briljant een soort diamant is wat zeldzamer en daardoor duurder. Dat is niet waar. Briljant is de slijpwijze van de edelsteen.
Het voordeel van deze steen is dat het het hardste materiaal is wat uit de natuur komt. Bijna niets kan een diamant beschadigen, maar toch moet je niet ruw met je diamanten sieraden om gaan.
Fysieke eigenschappen van diamanten
Diamanten zijn de hardste natuurlijke substantie op aarde, waardoor ze een perfect materiaal zijn voor industrieel gebruik – zoals boren en zagen. Diamanten smelten niet, maar bij een temperatuur van 763 graden Celsius verdwijnen ze zonder bewijs achter te laten.
Deze diamanten worden gevormd wanneer onzuiverheden, zoals grafiet of hematiet, aanwezig zijn tijdens het vormingsproces van de diamant. Zwarte diamanten komen niet zo vaak voor als witte diamanten en worden vaak gebruikt als accentstenen in juwelen in plaats van als hoofdsteen.
Zoals de Sancy-diamant, een diamant van maar liefst 55.23 karaat en een unieke lichtgele schijn. De diamant, die behoort tot de mooiste diamanten ter wereld, heeft een bewogen geschiedenis achter de rug en is inmiddels weer in veilige handen in Frankrijk.
Blauwe diamanten zijn al vrij prijzig en naarmate de kleur feller wordt, worden ze nog duurder. Een blauwe diamant van 1 karaat kan tot €150.000 kosten.Fancy vivid blauwe diamanten van meer dan 3 karaat worden soms verkocht voor meer dan €900.000 per karaat.
Op een veiling in Hong Kong is gisteren de duurste gekleurde diamant ter wereld geveild: de Pink Star. Een roze steen in een platinum ring is gisteren bij Sotheby's in Hong Kong voor 71.200.000 dollar geveild (66,8 miljoen euro).
De ultieme test om de echtheid van een diamant te controleren, is de brekingstest. Houd de steen ondersteboven en leg hem op een stuk krant. Als je de krant door de steen heen kan lezen dan is dat slecht nieuws, het is dan geen echte diamant. Een diamant buigt het licht zo scherp af dat de letters niet leesbaar zijn.
Met zijn 101.29 karaat en 'Fancy Vivid Yellow' kleur is de Allnatt tafelgeslepen diamant de duurste ter wereld.