Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad. Maar met twee achter elkaar eet je echt te veel zout.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Maar vette vis (zalm, makreel en haring) is minstens zo goed voor de lijn. Hierin zitten góede vetten die noodzakelijk zijn voor onder andere gezonde bloedvaten, en die helpen je cholesterol laag te houden. Bovendien zit er in vette vis vitamine D en een tekort hieraan belemmert gewichtsverlies.
Vette vis. De vetzuren in vette vis (omega-3-vetzuren) zoals zalm, haring of sardines beschermen niet alleen tegen hart- en vaatziekten maar zorgen ook voor een gezonde huid.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Haring valt in de categorie 'vette vis. ' Een vis wordt 'vet' genoemd als deze meer dan vijf procent vet bevat. Haring is vooral rijk aan omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze twee visvetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten.
Het vet van de haring bestaat uit onverzadigde omega-3 vetzuren. Hollandse nieuwe bevat vooral de omega-3 visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De visvetzuren EPA en DHA verlagen het risico op hart- en vaatziekten, helpen tegen een te hoge bloeddruk.
Zout in haring
Omdat de vis in de tussentijd in zout wordt ingelegd, vertienvoudigt het zoutgehalte. Maar liefst 1100 milligram natrium per 100 gram, dus! Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks maximaal 6 gram zout te eten, of 1,5 gram natrium.
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
Dat we de vis echter met een uitje eten is niet voor niets; toen we nog in een tijd leefden dat er geen koelkasten bestonden, werd de ui bij de haring geserveerd om de eventuele bedorven smaak ervan te maskeren.
Hoe eet je haring? Traditioneel wordt Hollandse Nieuwe, vers van het mes, rauw en in z'n geheel gegeten. Je pakt de staart van de vis tussen duim en vinger, haalt 'm eventueel door de uitjes en hapt 'm zo op. In de hoofdstad wordt de haring vaak in stukken gesneden met wat zuurgoed erbij.
Eten van vis kan gevaarlijk zijn. Vissen kunnen namelijk een hoog gehalte aan dioxines in hun vet hebben opslagen. Dat heeft Tinka Murk, toxicoloog aan de Wageningen Universiteit, zaterdag in het televisieprogramma Kassa gezegd. Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten.
Bekende bronnen van omega 3
DHA en EPA: Vette vis (makreel, zalm, sardientjes, ansjovis en haring) bevat 2,5-5 gram omega 3 per 100 gram, waarvan haring de kroon spant. Ook krill bevat EPA en DHA.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Uitje en augurk erbij en happen maar! Waar de Nederlandse vissers in 2011 voor 86 miljoen kilo haring zorgden, wat destijds 5,2 kilo per persoon was, zorgen onze bovenburen nu voor 76 miljoen haringen per jaar. Dat is gemiddeld 4,5 haring per Nederlander.
Haring (Hollandse nieuwe) 6,2 mcg. Rund/kalfslever (bereid) 4,3 mcg. Ei (gekookt) 1,8 mcg.
Om je cholesterol te verlagen, is het verstandig minder verzadigde vetten te eten, meer onverzadigde vetten te eten en helemaal te stoppen met transvetten. Verzadigde vetten bevatten een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren. Het zit veel in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten.