Dat komt door caseïne, een dierlijk eiwit dat in melk en in veel hogere concentratie in kaas voorkomt. Telkens als je dus een stukje brie of camembert naar binnen werkt, moet je lichaam eerst de caseïne afbreken." "Caseïne, is net zoals andere proteïnen, eigenlijk een soort van ketting van aminozuren.
Nieuw onderzoek toont aan dat kaas verslavend is, op een manier die vergelijkbaar is met drugs . De reden hiervoor is de chemische stof caseïne. Deze stof komt voor in zuivelproducten en kan de opioïde receptoren in de hersenen activeren .
“Kaas bevat caseïne, die valt uit elkaar tijdens de vertering ervan en geeft casomorfinen vrij. Deze casomorfinen zijn dan weer gelinkt aan onze opiaatreceptoren in onze hersenen, verantwoordelijk voor het controleren van pijn, beloning en aantrekkingskracht in onze hersenen” legt Dr. Neal Barnard uit.
Kaas is dus niet verslavend. Wat wel klopt, is dat een stof in kaas afgebroken kan worden tot een stof die enigszins lijkt op sommige drugs en pijnstillende medicijnen, zoals morfine.
Of toch niet? Het antwoord is simpel: nee. Zodra de kaas wordt verwarmd verandert er niks in de hoeveelheid voedingsstoffen of aantal calorieën. Omdat het er vetter uitziet denken we dat het ook ongezonder is, maar dat is dus niet zo.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
Gesmolten kaas is net zo voedzaam als ongesmolten kaas . Huidig bewijs toont aan dat het verwarmen van kaas de structuur verandert, maar dat dit geen invloed heeft op de voedingskwaliteit of verteerbaarheid. Wanneer u kaas verwarmt, ondergaat deze veranderingen waardoor deze zachter wordt en gemakkelijker smelt.
Naast caseïne is het hoge vetgehalte van kaas ook aangemerkt als een potentieel verslavende eigenschap. Onderzoeken hebben aangetoond dat vetrijke diëten na verloop van tijd kunnen veranderen hoe dopamine wordt vrijgegeven en tot expressie komt in de hersenen, wat leidt tot een hogere "tolerantie" voor dopamine en, bij uitbreiding, een toegenomen hunkering ernaar.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Lactose-intolerantie: dit is de meest voorkomende vorm van een intolerantie voor kaas. Mensen met lactose-intolerantie hebben moeite met het verteren van lactose, een suiker die in melk en zuivelproducten voorkomt, waaronder kaas.
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Bewerkte kaas is een belangrijke bron van verzadigd vet, dat de bloedvaten in de hersenen kan verstoppen, ontstekingen in de hersenen kan veroorzaken, het risico op een beroerte kan vergroten en de cognitieve functie kan aantasten .
Wanneer casomorfine en gliadorfine in de bloedbaan terechtkomen, reizen deze opioïde peptiden naar de hersenen. Hoge bloedspiegels van gliadorfine of casomorfine kunnen verslavende verlangens naar tarwe of zuivelproducten veroorzaken en de stemming op een manier veranderen die eetlustproblemen compliceert.
Gegrilde kaas biedt een scala aan voedingsstoffen die gezondheidsvoordelen kunnen bevorderen, waaronder een grotere spiermassa en sterkere tanden en botten . Het is een bron van vitaminen, mineralen en eiwitten. De nadelen komen voort uit de neiging om veel calorieën en natrium te bevatten, maar weinig vezels.
Casomorfinen kunnen zich hechten aan neuroreceptoren die de afgifte van dopamine stimuleren, wat zorgt voor een lichte stressverlichting en een euforisch gevoel . Om het simpel te houden: de dopamine-afgifte die we ervaren door de eigenschappen van kaas is letterlijk verslavend.
Kaas is echter ook een bron van veel belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium, fosfor en vet. "Als je merkt dat je trek hebt in kaas, kan dat komen doordat je behoefte hebt aan een betere balans van gezonde vetten en omega-3-vetzuren ", legt Jacks uit.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Het meest voor de hand liggende neveneffect van het eten van teveel kaas is mogelijk gewichtstoename . Als je overmatig veel eet, zelfs als het goed voor je is, is de kans groot dat het tot gewichtstoename leidt.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Hoe meer vet het voedsel dat je eet bevat en hoe meer het bewerkt wordt, hoe meer je er dus verslaafd aan kan raken. Daarenboven bevat kaas ook de proteïnesoort caseïne. Caseïne triggert de dopaminereceptoren waardoor je je gelukkig gaat voelen. Ook bij een verslaving zoals drugs gebeurt dit tijdens gebruik.
In een notendop, ja! Verrassend genoeg heeft recent onderzoek aangetoond dat onze hersenen reageren op kaas door een gevoel van euforie te veroorzaken . Een chemische verbinding die in zuivel zit, genaamd caseïne, is verantwoordelijk voor dit fenomeen en is een krachtige pijnstiller.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Lactose-intolerantiesymptomen zoals diarree, gas en een opgeblazen gevoel kunnen een half uur of langer na het nuttigen van een voedingsmiddel of drank met lactose beginnen. Als u lactose-intolerant bent, kunt u deze symptomen mogelijk vermijden door geen lactose te consumeren of door OTC-lactasesupplementen of probiotica te nemen.
Gebakken kaas is een voedingscomplex voedsel . Hoewel het vet kan bevatten, is het ook een uitstekende bron van calcium en een goede bron van hoogwaardige eiwitten en fosfor – voedingsstoffen die nodig zijn voor het opbouwen van gezonde, sterke botten. Het calcium in kaas heeft voordelen die verder gaan dan alleen de gezondheid van de botten.