Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
De hitte die van een föhn of krul/stijltang afkomt zorgt er daarnaast ook voor dat het water in je haren verdampt. Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt. Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar.
Waarom zou je je haar met koude lucht föhnen, dat schiet toch helemaal niet op? Toch zit die knop er echt niet voor niets op! Na het wassen van je haar, kun je met de warme lucht effectief en vlot je haar drogen. De warme lucht zorgt er echter voor dat de haarschubben open gaan staan.
Overweeg een haardroger met een koude lucht knop. Wil je pluis voorkomen en na het drogen met zacht en glanzend haar rondlopen, dan is dit een feature die zeker een meerwaarde aanbiedt. Wij adviseren om tegen het einde van je föhnsessie te switchen naar de koude lucht knop.
Draag je haar vast
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen.
Het kan maar duidelijk zijn: "Ga nooit, maar dan ook nooit met nat haar slapen." Volgens Mika van Leeuwen, beautydeskundige van Koffietijd, is nat haar veel kwetsbaarder en breekt daardoor veel sneller af. "Het beste is om je haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
Toch kan teveel warmte je haar broos maken, vooral als je de haardroger te vaak gebruikt. De truc is om eerst het water met een handdoek weg te deppen. Probeer ook om je haardroger niet te dicht bij je hoofd te houden, hou hem op ongeveer 15 cm van je hoofd.
Zorg ervoor dat het haar al een beetje droog is voordat je gaat föhnen. Hierdoor breekt je haar minder snel af én bespaar je veel tijd. Ook absorberen styling- en verzorgingsproducten minder goed op te nat haar. Föhn daarom op droog of handdoekdroog haar en je bent verzekerd van een perfecte coupe.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
De warmte van föhnen, stijlen of krullen kan leiden tot haarbeschadiging, wat uiteindelijk zorgt voor haaruitval. Zorg er daarom voor dat je je haar goed beschermt met de juiste producten en gebruik nooit een föhn, krul- of stijltang op nat haar. Wist je dat je anticonceptie ook de oorzaak kan zijn van je haaruitval.
Voor professionals raden wij aan om te kiezen voor een föhn van minimaal 1750W. Deze is geschikt voor de meeste haartypes. De meeste stylisten en kappers kiezen voor een wattage tussen 1800 à 2000 watts.
Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
Het is wel verdomde makkelijk om je bad hairday de wereld uit te helpen met een stijltang. Als je dan toch een warmteproduct gebruikt, neem dan de föhn. Dan behoudt het haar volume en veerkracht. Dat is beter voor iedereen.
Föhn je haar eerst helemaal droog, gebruik je vingers om je haar aan de bovenkant te drogen, zo krijg je gelijk al meer volume. Split je haar op, start met de onderste laag. Wikkel je lokken, één voor één, om een ronde borstel. Werk zo netjes naar boven toe, et voilà.
Indien je graag een slag in je haar föhnt kan je dat doen door het blaasstuk op je föhn dicht tegen je haar aan te houden en net aan het uiteinde van je haar de borstel enkele keren door je haar te laten draaien (je weet wel, zoals je als kind met je haren draaide).
Droog het eerst met een handdoek en ga voorzichtig te werk. “Dep het overtollige water af. Wrijf niet als een gek met de handdoek over je haar, want dat kan verzwakte haartjes doen afbreken en op termijn zelfs een lengteverschil in de hand werken.” Kam vervolgens het haar met een grove kam.
'Je zorgt goed voor je haar als je schade aan die H-bruggetjes voorkomt. Als je haar nat wordt, dringt er langs de schubben water in en gaan de schubben uit elkaar staan. Als je haar droogt, sluiten de schubben weer. Hoe gladder je haren na het drogen zijn, hoe minder schade ze hebben opgelopen.
Wikkel je haar in een speciale handdoek van microfiber. Je maakt er gewoon een tulband van op je hoofd. Na het douchen meteen opdoen, dan even ontbijten, aankleden en make-uppie. Na een kwartiertje is je haar hartstikke droog.
Je haar kammen als het nat is
Niet zo gek, want dit weten heel veel dames niet! Nat haar is zwakker dan droog haar en daardoor breekt het snel af. Zeker als je met een borstel je klitten gaat kammen! Tip: kam of borstel je haar voordat je gaat douchen goed door en kam het pas weer als je haar droog is na het douchen.
Hoe je je haren dan het beste kunt doen? Slapen met een staart, losse knot of vlecht is het beste idee. Je haren schuren (wanneer je het los draagt) de hele nacht over je kussen, wat ervoor kan zorgen dat het afbreekt. Slapen met een staart beschermt je haar beter.
Vlechten
Want als je nat haar in een strakke vlecht doet, heb je grote kans dat je het haar flink aan het beschadigen bent. Nat haar is namelijk de helft meer elastischer dan droog haar. Dit betekent dus dat als jij het in een strakke vlecht draagt. je jouw haar als het ware uitrekt.