Daarnaast kan het gevonden worden in rodekool en rode uien. De stof heeft een karakteristieke ROOD-ORANJE kleur, hoewel dit van de pH afhangt; oplossingen van de stof zijn rood bij pH < 3, violet bij pH 7-8 en blauw bij pH > 11. De hoogste concentraties cyanidine zijn te vinden in de schil van de vrucht.
Rode uien bevatten anthocyaanpigmenten die ze hun heldere kleur geven.
De rode ui valt voornamelijk op vanwege zijn dieprode schil dat iets dunner is dan de schil van de witte ui. Als het gaat om de smaak, smaakt de witte ui een stuk pittiger en zoeter dan de rode ui. Rode uien bevatten meer antioxidanten, vitamines, water en mineralen.
Het is je vast al opgevallen: een rauwe rodekool is eigenlijk blauw, waarom zeggen we er dan rodekool tegen? Wel, door ze te bereiden met een zuurtje erbij, kleurt rodekool mooi rood. Daarom voegen we zure appels toe en/of een scheut azijn. De appels zorgen ook voor balans in de smaak.
Het is zelf paars/blauw, maar in een zure vloeistof wordt de kleurstof rood. Rodekool sap verandert van kleur in een zure en in een basische vloeistof. Basisch is het tegenovergestelde van zuur. In een basische vloeistof wordt de kleurstof in rodekool groen/blauw.
De blauwpaarsige kleur van een verse rodekool wordt veroorzaakt door flavine, een pigmentstof die onder invloed van de zuurgraad van kleur verandert. In een zure omgeving wordt het dieprood, in een basische omgeving kleurt het donkerblauw.
Zoals de andere koolsoorten is rode kool een variëteit die afkomstig is van de wilde kool. Een overblijvende plant die voorkomt langs de kusten van West-Europa en in het mediterrane gebied.
Tip: als je de kool mooi rood wilt laten blijven, moet je een scheutje azijn of citroensap mee laten koken. Het zuur zorgt ervoor dat de kleur wordt behouden. Bovendien past dat uitstekend bij een lichte, lenteachtige hoofdmaaltijd.
Je kunt hem roerbakken, stoven, roosteren, allemaal met fijn resultaat. Maar je kunt ook de witte kool rauw eten en daar gaan we het vandaag over hebben. Witte kool salade is namelijk een knapperig, verfrissend goed idee.
Rode kool gekookt met appeltjes kennen we allemaal. Maar rode kool kun je ook rauw eten en is in een salade ook heel lekker! Snijd het heel fijn, dan is het lekker knapperig. Met sinaasappelpartjes en een dressing van sinaasappelsap, mosterd en honing maak je er een frisse salade van.
Vanwege de koolsappen die rood zijn. Rodekoolsap bevat een pigment genaamd cyanidine.
Rode ui. De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil die iets dunner is dan de schil van de gele ui. De rode ui smaakt iets minder scherp dan de gele ui en is zeer geschikt voor een salade. Ook is het uitstekend te gebruiken voor marinades en sauzen.
De pigmenten die de uien de kleur geven, gedragen zich als een lakmoesproef. Ze zijn rood in de van nature zure ui. Ze worden groen/blauw in een alkalisch milieu. Het lijkt erop dat wanneer je de bonen kookt, het die alkalische omgeving creëert om de kleurverandering te veroorzaken.
Uien bevatten quercetine
Uit onderzoek blijkt dat mensen die volop uien eten, een lager risico op sterfte door hart- en vaatzieken hebben dan mensen die geen uien eten. Dit komt waarschijnlijk door het hoge gehalte aan quercetine, een antioxidant die ook veel voorkomt in thee, appels, druiven, broccoli en rode wijn.
Het liefst rauw, dan bevat de ui namelijk de meeste vitaminen en 'antibiotische' eigenschappen. Dat wil zeggen dat hij het in zich heeft om bacteriën de deur te wijzen. En om het helemaal mooi te maken: in ui zitten ook polyfenolen, die in het bezit zijn van ontstekingsremmende eigenschappen.
Uien zijn over de hele wereld onderdeel van het basisvoedsel. Ze geven smaak aan hartige gerechten en kunnen zowel gekookt als rauw worden gegeten. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid vezels, vitamines en mineralen die erin zitten.
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
Net zoals bij zowat elke fruit- en groentesoort is ook de courgette super gezond om rauw te eten. Tijdens het eten van rauwe groenten worden de vitaminen beter bewaard. En laat een courgette dan nét de groentesoort zijn die volgepropt zit met vitamine A, B1, C en nog een hele resem andere vitaminen.
"Rodekool staat in de Schijf van Vijf", zegt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. "Maar bij rodekool in pot of blik is het belangrijk om te controleren dat er geen suiker of zout is toegevoegd. Varianten zonder toevoegingen zijn de gezondste keuze.
Verse rode kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare rode kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren. Was de kool en verwijder de buitenste bladeren.
Breng het water aan de kook en laat de kool zo'n 15 minuten koken. Dan is 'ie misschien wat minder gaar dan je 'm gewend bent uit een potje, maar beetgare rode kool is juist het meest smaakvol. Wil je 'm toch zachter, snijd de reepjes dan kleiner, zodat ze in dat kwartiertje toch zacht worden.
Soms wil je gewoon makkelijk en snel eten, rode kool uit een pot of zakje kun je koud klaarmaken maar warm is ook lekker. Je kunt rode kool snel opwarmen in een pannetje. Het kan ook in de magnetron, afgedekt maar in een pannetje is makkelijker en sneller.
De stof is rood in zeer zure oplossingen (pH < 2), roze in zure oplossingen (pH 2-7), paars in neutrale oplossingen (pH ~ 7), groen in basische oplossingen (pH 7-12) en geel in zeer basische oplossingen (pH > 12) waar het pigment volledig gereduceerd is.
Rode kool kun je het beste bewaren op een koele, droge, donkere plaats bij een temperatuur van 12-15°C. Een hele rode kool is dan 1,5 tot 2 maanden houdbaar. Voorgesneden rode kool kun je (afgedekt met vershoudfolie) een paar dagen in de koelkast bewaren.