Dubai is gelegen op het Arabische schiereiland wat bekend staat als één van de warmste plekken op aarde. Hierdoor kent het emiraat een subtropisch, warm woestijnklimaat. Dankzij dit klimaat schijnt vrijwel het gehele jaar de zon in Dubai, is de lucht strak blauw en ligt de gemiddelde temperatuur rond de 25 graden.
Het voorjaar start in maart met 9 zonuren en een graad of 23 terwijl het eind mei al 31 graden is. Juni tot en met september is de warmste periode van het jaar met zo'n 41 graden, al is de gemiddelde temperatuur halverwege de 30 graden in de zomer.
Dubai heeft een woestijnklimaat. De temperatuur overdag is warm tot heet, terwijl het 's nachts ook koud kan zijn. Regen zul je hier niet snel hebben. De gemiddelde jaartemperatuur voor Dubai is 32°C en er valt in een jaar tijd 29 mm regen.
Hoge relatieve luchtvochtigheid
De hoge luchtvochtigheid vertaalt zich regelmatig in mist, die als een deken over de stad ligt. Wie op internet gaat kijken die zal volop foto's kunnen vinden van wolkenkrabbers in Dubai die boven een laag mist uitsteken. De krachtige zon laat de mist vaak vrij snel weer verdwijnen.
Nee, Dubai is geen dure bestemming. Wel is het een vrij luxe bestemming waar je veel geld uit kunt geven in sjieke hotels, dure restaurants, exclusieve clubs en bijna onbetaalbare winkels. Je kunt natuurlijk een dure sportauto huren in plaats van het openbaar vervoer te gebruiken.
Topless of naakt zonnen is verboden evenals doorschijnende zwemkleding en kleine strings. Strandkleding wordt alleen toegestaan op het strand, niet daarbuiten. Neem extra kleding mee als u de aangrenzende boulevard wilt bezoeken. Zorg dat onderkleding zoals een bh of string niet zichtbaar is.
In de periode maart tot en met september kent Dubai een maximale UV-index van 11 (10+), wat het hoogst haalbare is. Mensen met een bleke huid die niet aan de zon gewend is kunnen bij een blootstelling van 10 tot 20 minuten in de volle zon al verbranden.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Als je een bijzondere stedentrip zoekt, ben je bij Dubai aan het juiste adres. Ze doen er alles aan om toerisme aan te trekken en bouwen de meeste bizarre dingen. Zo heb je er het hoogste gebouw ter wereld, Burj Khalifa (828 meter hoog). Zeker een aanrader om naar binnen te gaan.
Wanneer u de traditionele keuken van het Midden-Oosten wilt proberen kunt u eens taboulleh (een graanproduct met peterselie, tomaat, munt en ui), Ful Medames (gemalen kikkererwten, olijf, knoflook en bonen) of fattoush (salade van groente en geroosterd pitabrood) proberen.
Ja! Watertemperatuur in Dubai in Dubai in januari bedraagt aangenaam. Het zwemwater in januari is aangenaam in Dubai en in de buurt. Het zeewater bedraagt gemiddeld 23.3°C (min / max: 21.2°C/25.7°C) en stelt u in het algemeen in staat om een lange duik te nemen en te profiteren van nautische activiteiten.
Gemiddelde temperaturen rond de 25 graden Celsius zijn gebruikelijk en 's nachts koelt het niet te veel af. De periode van december tot en met maart gaat wel vaak gepaard met veel neerslag. Wil je dus van niet te warm, maar wel droog weer genieten? Dan vind je in oktober en november de beste reistijd voor Dubai.
Hoe lang naar Dubai? Als je voor de eerste keer naar Dubai gaat dan raden we je aan om minimaal één week te gaan. Het is namelijk niet mogelijk om alle leuke attracties, stranden en bezienswaardigheden van Dubai in een paar dagen te bezoeken. Let met pakketdeals van reisaanbieders goed op de aankomst- en vertrektijden.
Het klimaat in Dubai wordt gekenmerkt door een constante warmte. De gemiddelde temperatuur per jaar ligt rond de 27 graden Celsius. In de zomermaanden juli en augustus bereikt de thermometer zelfs temperaturen tot 41 graden Celsius.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
39 graden is al uniek
Op 24 juli werd het 75(!) jaar oude hitterecord van Warnsveld gebroken toen het in Eindhoven39,3 graden werd. Ook dat was een barrière want nooit eerder werd er in ons land 39 graden gemeten. Tot op de dag van vandaag zijn 24, 25 en 26 juli 2019 de enige dagen geweest met maxima boven 39 graden!
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
De maanden juli en augustus zijn de goedkoopste maanden in Dubai. Het warme woestijnklimaat zorgt dan voor hoge temperaturen (minstens 40 graden Celsius overdag, maar vaak ergens tussen de 44 en 50 graden) waardoor de vraag naar hotelkamers aanzienlijk lager ligt dan anders.
Er zijn zelfs gemiddelden gehaald van ver boven de 200 millimeter, dit is vrij uniek voor een land wat een woestijnklimaat kent. Regenval komt gemiddeld 25 dagen per jaar voor in Dubai, hierbij gaat het om een bui met minstens 0,1 mm per etmaal.
Vliegtijd Amsterdam Dubai
In slechts 6 uur en 30 minuten verplaats je je van Amsterdam naar Dubai (zonder overstap).
Wie uit eten gaat bij een gemiddeld restaurant in Dubai is per persoon een bedrag kwijt van tussen de 20 tot 30 euro voor een voorgerecht, hoofdgerecht en twee niet alcoholische drankjes. Uit eten in de vele foodcourts in de shopping malls of bij de kleinere restaurants in het oude centrum is nog goedkoper.
Naast de luxe artikelen kunt u in Dubai natuurlijk ook genoeg souvenirs vinden, u kunt hierbij denken aan de bekende Arabische kledij, etherische oliën, wierook, kruiden, de traditionele waterpijpen en vele honderden producten met de landmarks van Dubai erop verwerkt.
De Islam is de officiële religie van Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten en hierdoor vindt je door de hele stad heen een groot aantal moskeeën. Ruim 56% van de inwoners van Dubai zijn moslims, 25% van de inwoners is Christen en 16% is Hindoe. 2% van de bevolking van Dubai heeft een andere godsdienst.